Etnobotanice - efecte, riscuri, dependența, tratament

©

Autor:

Etnobotanice - efecte, riscuri, dependența, tratament

Etnobotanicele sunt substanțe psihoactive sintetizate în laborator și utilizate în mod tradițional în diferite culturi pentru efectele lor halucinogene sau stimulatoare. Promovate drept alternative mai sigure la drogurile clasice, etnobotanicele sunt droguri sintetice cu compoziție modificată, în general pentru a putea fi clasificate ca fiind legale. Din cauza riscurilor asociate cu consumul unor astfel de substanțe, multe dintre drogurile etnobotanice au fost interzise în majoritatea țărilor de pe glob. (1, 3, 4)

Efecte

Efectele etnobotanicelor variază în funcție de substanța consumată, dar pot include stări de euforie, iluzii, halucinații, anxietate, paranoia, tahicardie și hipertensiune arterială. Unele etnobotanice pot fi mult mai puternice și mai periculoase decât drogurile naturale, iar dozele necorespunzătoare pot provoca leziuni cerebrale, insuficiență renală, convulsii și chiar deces.

În afară de efectele psihoactive, există și alte riscuri asociate cu consumul acestor substanțe. Unul dintre riscuri este reprezentat de posibilitatea de a consuma etnobotanice cu compuși necunoscuți sau în doze incorecte, ceea ce poate duce la efecte secundare neprevăzute sau la o supradoză. În plus, etnobotanicele pot fi asociate cu probleme de sănătate fizică, cum ar fi insuficiența renală și leziuni cerebrale, cât și cu tulburări psihice, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Consumul de etnobotanice poate fi, de asemenea, asociat cu o gamă largă de comportamente periculoase, inclusiv conducerea autovehiculelor sub influența acestora, participarea la activități periculoase sau violențe și pierderea controlului în timpul consumului. (1, 2, 3)

Dependența de etnobotanice

Etnobotanicele pot provoca dependență și simptome de sevraj similare cu cele întâlnite în cazul drogurilor clasice, cum ar fi opioidele sau cocaina. Consumatorii de etnobotanice pot deveni dependenți de efectele psihoactive și pot dezvolta o nevoie constantă de a-și satisface nevoia de droguri. (1, 3, 5)

Unele dintre cele mai consumate droguri etnobotanice, catononele sintetice, cunoscute și sub denumirea de „săruri de baie”, conțin cantități crescute de methylenedioxipirovaleron, o substanță considerată mai adictivă decât metamfetamină, un drog de mare risc. (3, 5)

Tratament

Tratamentul pentru dependența de etnobotanice poate fi dificil și poate include terapia comportamentală, medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor de sevraj și terapie de grup. Este important să se înțeleagă că etnobotanicele, indiferent de doza utilizată, pot fi periculoase și pot provoca daune fizice și psihice pe termen lung. (1, 2)

Recomandări

În general, consumul de etnobotanice prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea fizică și mentală, precum și pentru siguranța și securitatea individuală. Din acest motiv, este recomandată evitarea consumului de etnobotanice și a oricăror alte substanțe cu efecte psihoactive, cu excepția celor utilizare în tratamentul afecțiunilor fizice sau psihice. (1, 2, 3)

Legislație

Etnobotanicele sunt, de obicei, ilegale în majoritatea țărilor și consumul lor poate duce la consecințe juridice grave, inclusiv arestarea. În România, utilizarea și comercializarea etnobotanicelor, precum și a oricăror substanțe similare cu efecte psihoactive, este interzis prin lege. Cu toate acestea, deținerea de etnobotanice pentru consum propriu nu este incriminată prin lege. (7)


Data actualizare: 21-04-2023 | creare: 21-04-2023 | Vizite: 638
Bibliografie
(1) Synthetic drugs, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/synthetic-drugs
(2) Spice/ K2, Synthetic Marijuana, link: https://www.dea.gov/factsheets/spice-k2-synthetic-marijuana
(3) Etnobotanice, link: https://preventis.ro/etnobotanice
(4) The effects of ethnobotanical drugs on human body, link: https://ideas.repec.org/p/sek/iacpro/2805337.html
(5) Methylenedioxypyrovalerone, link: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/methylenedioxypyrovalerone
(6) Modificarea legislației privind traficul de droguri, oficială, după ce a trecut de două ori prin Parlament. Care sunt noutățile, link: https://observatornews.ro/eveniment/etnobotanicele-scoase-in-afara-legii-5-ani-de-inchisoare-pentru-traficantii-de-substante-cu-efect-psihoactiv-511683.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea drogurilor sintetice din salivă cu ajutorul unui test de salivă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum