Cetonele sunt promițătoare în prevenirea declinului cognitiv și a neurodegenerării

Cetonele sunt promițătoare în prevenirea declinului cognitiv și a neurodegenerării

©

Autor:

Cetonele sunt promițătoare în prevenirea declinului cognitiv și a neurodegenerării
Un studiu recent explorează efectele D-β-hidroxibutiratului (D-βHB), un corp cetonic exogen, asupra funcÈ›ionării circuitului hipocampal CA3-CA1 în condiÈ›ii de rezistență acută la insulină. Această cercetare subliniază importanÈ›a metabolismului neuronal È™i implicarea corpurilor cetonice în reglarea acestuia, în contextul unor afecÈ›iuni precum diabetul zaharat de tip 2 È™i boala Alzheimer.
Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center au utilizat un model murin pentru a induce rezistenÈ›a acută la insulină prin blocarea receptorilor GLUT4 cu indinavir, un inhibitor potent. S-a analizat modul în care rezistenÈ›a la insulină la nivel neuronal afectează neuroni din circuitele CA3-CA1, esenÈ›iale pentru învățare È™i memorie. Au fost evaluate efectele D-βHB asupra potenÈ›ialului terapeutic al acestor corpi cetonici în contextul hipoglicemiei la animale.

Principalele observații:

  • 1. Activitatea sinaptică È™i potenÈ›ierea pe termen lung: RezistenÈ›a acută la insulină a afectat negativ activitatea sinaptică È™i potenÈ›ierea pe termen lung, care nu au fost recuperate prin administrarea de D-βHB. Acest lucru sugerează că modificările induse de rezistenÈ›a acută la insulină sunt profunde È™i nu pot fi uÈ™or contracarate prin intervenÈ›ii metabolice exogene simple.

  • 2. FuncÈ›ia axonală È™i viteza de conducÈ›ie: Tratamentul cu D-βHB a restaurat È™i chiar îmbunătățit viteza de conducÈ›ie axonală afectată de rezistenÈ›a acută la insulină, demonstrând un efect dependent de doză pozitiv al D-βHB.

  • 3. Proprietăți membranare È™i neuronale: RezistenÈ›a la insulină a modificat proprietățile membranare ale neuronilor piramidali CA1, crescând rezistenÈ›a membranei (Rm), dar nu a fost recuperată la nivelurile normale prin tratamentul cu D-βHB. Aceasta indică o afectare persistentă a funcÈ›iei neuronale sub influenÈ›a rezistenÈ›ei acute la insulină, chiar È™i în prezenÈ›a corpurilor cetonice.

  • 4. FrecvenÈ›a È™i amplitudinea post-sinaptică: RezistenÈ›a acută la insulină a crescut frecvenÈ›a curenÈ›ilor post-sinaptici excitatori spontani (sEPSC), o modificare care nu a fost inversată de D-βHB. Acesta este un indiciu că schimbările sinaptice induse de stările de rezistență la insulină pot avea implicaÈ›ii durabile asupra funcÈ›ionării neuronale.

Concluzii

Studiul subliniază potenÈ›ialul terapeutic al D-βHB în ameliorarea unor disfuncÈ›ii neuronale specifice induse de stările de rezistență la insulină. DeÈ™i D-βHB nu a reuÈ™it să inverseze toate efectele negative ale rezistenÈ›ei acute la insulină, capacitatea sa de a îmbunătăți viteza de conducÈ›ie axonală È™i de a modula anumite proprietăți neuronale oferă perspective valoroase pentru utilizarea sa în tratamentele afecÈ›iunilor metabolice È™i neurologice.

Această cercetare contribuie la înÈ›elegerea complexă a interacÈ›iunilor dintre metabolismul energetic, funcÈ›ia neuronală È™i rezistenÈ›a la insulină, oferind noi direcÈ›ii pentru explorarea tratamentelor bazate pe corpi cetonici în contextul tulburărilor metabolice È™i neurodegenerative.

sursa: News Medical
foto: Siddharth Chittaranjan, Nathan A. Smith, Tracy Bubel și Bartosz Kula, primul autor al acestei lucrări de cercetare. University of Rochester Medical Center

Data actualizare: 03-06-2024 | creare: 03-06-2024 | Vizite: 157
Bibliografie
Ketones show promise in preventing cognitive decline and neurodegeneration, link: https://www.news-medical.net/news/20240531/Ketones-show-promise-in-preventing-cognitive-decline-and-neurodegeneration.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum