Molecula care ar putea ajuta la controlul mai eficient al hemoragiilor

©

Autor:

Molecula care ar putea ajuta la controlul mai eficient al hemoragiilor
Cheagurile de sânge sunt asociate cu apariția infarctului, atacului vascular cerebral sau altor probleme de sănătate, și cauzează numeroase decese. Anticoagulantele sunt utilizate pentru prevenirea lor, însă și acestea au efecte adverse, deoarece cresc riscul de hemoragie. Pentru warfarină, un anticoagulant des utilizat, este disponibil un agent care îi oprește efectele adverse, însă pentru alte medicamente nu sunt astfel de substanțe care să blocheze factorul de coagulare Xa (FXa), moleculă cheie în coagularea sângelui.

De aceea, cercetătorii din cadrul Universității din Pennsylvania au dezvoltat un astfel de factor care ar putea controla hemoragiile. Factorul de coagulare obținut este mai exact o moleculă dezvoltată prin modificarea factorului FXa, proteina activă în mod natural în procesele de cogulare. Cu ajutorul tehnicilor de bioinginerie, cercetătorii au modificat forma factorului FXa într-o variantă nouă mai rezistentă și mai sigură, denumită FXaI16L.

Molecula a fost testată pe cobai, rezultatele fiind unele pozitive. Urmează o serie de studii clinice amănunțite pe eșantioane mari de subiecți pentru a i se dovedi eficiența și siguranța, urmând apoi a fi dezvoltate cu ajutorul ei noi tratamente pentru controlul rapid și sigur al hemoragiilor la copii și adulți.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Medicine.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-02-2020 | creare: 28-07-2016 | Vizite: 1535
Bibliografie
Bio-engineered molecule shows promise for quick control of bleeding, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-bio-engineered-molecule-quick.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor
  • Dispozitivul de neurostimulare pentru persoanele cu sindromul ochilor uscați
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum