Stimularea cerebrală profundă în tratamentul tulburării obsesiv-compulsive

©

Autor:

Stimularea cerebrală profundă în tratamentul tulburării obsesiv-compulsive
Stimularea cerebrală profundă este recunoscută ca un tratament eficient pentru cazurile severe și rezistente la tratament de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC). Această abordare terapeutică, tot mai folosită pentru tulburările psihice severe, reglează activitatea electrică în anumite regiuni ale creierului asociate cu simptomele TOC, similar cu modul în care un stimulator cardiac reglează activitatea electrică a inimii.
Un studiu recent de la Baylor College of Medicine și Texas Children's Hospital a identificat un model specific de activitate neurală ca biomarker nou pentru a prezice și monitoriza starea clinică a persoanelor cu TOC care au suferit stimulare cerebrală profundă. Studiul a fost condus de Drs. Sameer Sheth și Wayne Goodman, împreună cu co-autorii principali, Drs. Nicole Provenza, Sandy Reddy și Anthony Allam, și a fost publicat în Nature Medicine.

Cercetătorii au folosit capacitatea dispozitivelor moderne de stimulare cerebrală profundă nu doar de a livra stimulare, dar și de a înregistra activitatea cerebrală. Aceasta le-a permis să monitorizeze continuu și să identifice semnături neuronale cheie în activitățile de zi cu zi ale pacienților, nu doar în setări de laborator controlate. Ei au descoperit că activitatea neurală la frecvența de 9 Hz în striatul ventral prezintă un ritm circadian evident, care fluctuează pe parcursul ciclului de 24 de ore.

După activarea stimulării cerebrale profunde, pe măsură ce pacienții începeau să răspundă la tratament și să se îmbunătățească din punct de vedere simptomatic, cercetătorii au observat o descompunere a acestui model predictibil de activitate neurală. Aceasta sugerează că pacienții cu TOC, după stimularea cerebrală profundă, au un repertoriu comportamental mai divers, răspunzând mai flexibil la situații și fiind mai puțin conduși de dorința puternică de a evita declanșatoarele TOC.

Astfel, studiul propune un biomarker neurofiziologic care poate indica îmbunătățirile în starea de spirit și comportamentul pacienților cu TOC după tratamentul cu stimulare cerebrală profundă. Această descoperire ar putea transforma modul în care pacienții sunt monitorizați pe parcursul terapiei prin stimulare cerebrală profundă, facilitând un acces mai larg la această terapie pentru mai mulți clinicieni și pacienți. În plus, rezultatele sugerează posibilitatea ca semnături similare de activitate neurală să fie prezente și în alte tulburări neuropsihiatrice, servind ca biomarkeri pentru diagnosticarea, predicția și monitorizarea acestor condiții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-07-2024 | creare: 16-07-2024 | Vizite: 202
Bibliografie
Study links OCD improvement to brain activity shift, link: https://www.news-medical.net/news/20240713/Study-links-OCD-improvement-to-brain-activity-shift.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care se culcă târziu au mai puțin control asupra gândurilor obsesive
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Stimularea cerebrală profundă la bolnavii cu Parkinson ar putea afecta abilitatea de a înota
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum