Explorarea factorilor necunoscuți în transplantul de microbiotă intestinală: factori cheie în succesul tratamentului

©

Autor:

Explorarea factorilor necunoscuți în transplantul de microbiotă intestinală: factori cheie în succesul tratamentului
Transplantul de microbiotă fecală (TMF) este recunoscut drept cel mai eficient și accesibil tratament pentru infecțiile cu bacteria Clostridioides difficile, principala cauză a infecțiilor intestinale contractate în spital. Cu toate acestea, utilizarea TMF în tratarea bolilor cronice netransmisibile a avut rezultate mixte. Două recenzii publicate în revista Cell Host and Microbe și-au propus să identifice lucrurile necunoscute la momentul actual cu privire la modul în care funcționează transplantul de microbiotă fecală.
În cadrul analizelor, cercetătorii și-au propus să adune informații despre modul în care diverși factori insuficient explorați anterior, precum dieta pacienților, fundalul genetic sau prezența altor organisme non-bacteriene în intestinul pacientului, cum ar fi ciupercile și virușii, influențează eficacitatea transplantului de microbiotă fecală. Abbas Yadegar, microbiolog la Universitatea de Științe Medicale Shahid Beheshti din Iran și autorul principal al primei recenzii, afirmă că pentru a înțelege mai bine mecanismeleTMF și pentru a stabili cauzalitatea, este necesar „să se efectueze studii care să utilizeze nu numai materiale fecale, ci și derivați cu compoziții și caracteristici definite sau un consorțiu definit de componente bacteriene, virale și metabolice”.

Serena Porcari, medic gastroenterolog la Spitalul Universitar Gemelli, care a condus a doua revizuire, a evidențiat faptul că se așteaptă ca aplicarea tehnologiilor de ultimă oră pentru evaluarea microbiomului, împreună cu schimbările în viziunea actuală asupra transplanturilor fecale, să îmbunătățească protocoalele și rezultatele TMF.

Cercetările anterioare privind TMF s-au concentrat în principal pe componenta bacteriană a microbiomului, însă rolul virușilor și ciupercilor ar putea fi, de asemenea, semnificativ. Un studiu care a utilizat material fecal steril a sugerat că bacteriile pot să nu fie necesare pentru ca transplantul să trateze infecția cu C. difficile. De asemenea, prezența ciupercilor de genul Candida, fie la donatori, fie la primitori, este asociată cu o eficacitate mai mică a tratamentului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 394
Bibliografie
Fecal microbiota transplants: Two reviews explore what's worked, what hasn't, and where do we go from here, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230510120529.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consecințele pe termen lung ale transplantului de materii fecale
  • Transplantele fecale și „tinerețea eternă”
  • Transplantul de microbiotă fecală s-a dovedit a fi un tratament optim pentru infecția recurentă cu C. difficile
  •