Terapia fizică poate scădea riscul de accidentare cazată de amețeală

©

Autor:

Terapia fizică poate scădea riscul de accidentare cazată de amețeală
Amețeala se manifestă prin senzații de pierdere a echilibrului, slăbiciune sau instabilitate. Aceasta și alte tulburări de echilibru pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv genetici, de mediu, comportamentali (de exemplu, intoxicație) și patogeni. Amețeala a fost asociată cu un risc semnificativ crescut de căderi, care pot duce la fracturi sau chiar deces.
Un studiu recent publicat în Jurnalul JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery a investigat legătura dintre amețeală simptomatică și tulburări vestibulare și riscul ulterior de căderi și alte accidentări în Statele Unite. Studiul a evaluat, de asemenea, eficacitatea terapiei fizice (TF) ca intervenție pentru reducerea riscului de accidentări asociate cu amețeala.

Studiul a folosit date deidentificate din baza de date OptumLabs, care include date medicale și de farmacie pentru adulți asigurați comercial sau prin Medicare Advantage în SUA. Criteriile de includere au fost pacienții înscriși continuu pentru cel puțin 365 de zile între 1 ianuarie 2006 și 31 decembrie 2015. Terapia fizică (TF) a fost definită ca orice intervenție profesională primită în termen de trei luni de la simptomele de amețeală.

Rezultatele studiului și concluzii

Un total de 805.454 de pacienți au fost incluși în cohorta studiului, 62% fiind femei. Vârsta medie a fost de 52 de ani. Doar 6% dintre pacienți au primit vreun fel de intervenție PT în cele trei luni de la diagnostic. Analizele au arătat că femeile erau mai puțin susceptibile să primească TF decât bărbații. Pacienții care au primit îngrijire TF au fost de până la 7,1 ori mai puțin susceptibili să experimenteze accidentări legate de amețeală.

Studiul subliniază importanța terapiei fizice ca o intervenție eficientă în reducerea riscului de accidentări asociate cu amețeala. Eficacitatea TF persistă până la 12 luni după intervenție, ceea ce sugerează un efect durabil. Cu toate acestea, doar o mică proporție a pacienților cu amețeală primesc TF, ceea ce indică nevoia de o mai mare conștientizare în rândul clinicienilor despre beneficiile TF.

În concluzie, aceste descoperiri subliniază importanța studiilor clinice viitoare care ar putea stabili TF ca o alternativă sănătoasă, eficientă din punct de vedere al costurilor și fără efecte secundare la terapiile convenționale pentru amețeală.

sursa: News Medical
foto: VGstockstudio / Shutterstock.com

Data actualizare: 19-09-2023 | creare: 19-09-2023 | Vizite: 454
Bibliografie
Physical therapy can help reduce risk of dizziness-induced injury, link: https://www.news-medical.net/news/20230918/Physical-therapy-can-help-reduce-risk-of-dizziness-induced-injury.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce ameţeşti când te ridici în picioare?
  • Amețeli frecvente - e normal să amețești zilnic? Despre cauzele amețelilor
  • De ce amețesc? Cele mai frecvente cauze ale amețelilor
  •