Consecințele pe termen lung ale transplantului de materii fecale

©

Autor:

Consecințele pe termen lung ale transplantului de materii fecale

Infecțiile cu Clostridioides difficile (C. Difficile) sunt foarte răspândite în rândul populației, dar în special în rândul persoanelor spitalizate. Tratamentul acestor infecții se bazează pe administrarea unor antibiotice, însă nu de puține ori cazurile infectate pot evolua nefavorabil.
Atunci când tratamentul cu antibiotice eșuează, pacienții pot beneficia de transplant de materii fecale. Acesta constă în prelevarea materiilor fecale ale unui individ sănătos și inserarea lor în intestinul unui pacient afectat de infecția cu Clostridioides difficile.

Asociația Gastroenterologică Americană (AGA) a dezvăluit recent primele rezultate obținute în urma celui mai mare studiu cu privire la eficiența transplantului de materii fecale. Această metodă a dus la vindecarea infectiei cu Clostridioides difficile în peste 90% dintre cazuri. În ciuda rezultatelor favorabile, au foat raportate câteva reacții adverse.

Transplantul de materii fecale a beneficiat de atenția oamenilor de știință, în ultimii ani tot mai multe grupuri științifice au dezvoltat studii cu privire la această metodă de tratament. Aceștia au demonstrat în nenumărate rânduri beneficiile transplantului de materii fecale pentru tratarea infectiei cu Clostidioides difficile, însă consecințele pe termen lung nu au fost complet elucidate.

Noul studiu aduce informații cu privire la riscurile și beneficiile acestei strategii terapeutice. Rezultatele au fost obținute de la primii 259 de pacienți, înscriși în perioada decembrie 2017 și septembrie 2019. Toți pacienții înscriși au fost supuși unui transplant de materii fecale de la un donator necunoscut. Transplantul a fost realizat cu ajutorul colonoscopiei și al endoscopiei digestive superioare.

Doar 222 de pacienți au revenit pentru evaluare la o lună după transplant, iar dintre aceștia, doar 200 erau vindecați, aproximativ 90%. Rata recurenței la acești pacienți a înregistrat valori scăzute, fiind de doar 4% în primele 6 luni după procedură. În plus față de studiile anterior realizate, acest studiu a inclus și pacientii cu comorbidități, precum boala inflamatorie intestinală sau cu deficiențe ale sistemului imun.

Rezultatele obținute până în prezent sunt promițătoare, însă grupul de cercetători intenționează să evalueze grupul de pacienți inclus în studiu, pe o periodă de 10 ani, pentru a dovedi cu exactitate efectele pe termen lung.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 07-10-2020 | creare: 07-10-2020 | Vizite: 1291
Bibliografie
Safety and effectiveness of fecal microbiota transplantation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201001113618.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Transplantul de microfloră fecală poate reprezenta o opțiune în tratarea sindromului de colon iritabil
  • Interacțiunea microbiomului intestinal prin transplant
  • Calitatea grefării, numărul și tipul bacteriilor influențează succesul transplantului microbiotei intestinale
  •