Cercetătorii explorează beneficiile vinului pentru sănătate

©

Autor:

Cercetătorii explorează beneficiile vinului pentru sănătate
Beneficiile consumului de vin sunt recunoscute, în special când acesta este consumat cu moderație, fiind asociat cu dieta mediteraneană și cu un stil de viață sănătos. Compusii polifenolici din vin, precum flavonoidele și acizii non-flavonici, au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și cardioprotectoare. Produsele secundare ale vinificației, cum ar fi coniacul, uleiul de sâmburi de strugure, concentratele de suc de strugure, oțetul de vin și suplimentele alimentare conțin, de asemenea, compuși bioactivi benefici.
Cercetătorii au examinat literatura vastă privind compușii benefici din vin și factorii care influențează dezvoltarea acestora, identificând lacune în cercetare și creând o resursă esențială pentru vinificatori și comunitatea de cercetare. Metodele utilizate pentru izolarea și studierea compușilor prezenți în vin variază ca sensibilitate și ar trebui alese în funcție de compusul studiat și produsul în care se află.

Compusii fenolici și non-fenolici din vin includ flavonoide, non-flavonoide (stilbene și acizi fenolici) și compuși produși după fermentare, precum și glutathion, vitamine și minerale. Flavonoidele contribuie la proprietățile antioxidante ale vinului, reacționând cu radicalii liberi și prevenind deteriorarea celulară. Fermentația promovează activitatea microbiană și introduce produse bioactive cu proprietăți cardiovasculare, anticancerigene, antidiabetice, antiaterogene, de reglare a lipidelor și neuroprotectoare.

Vinul conține de asemenea vitaminele A, C și E, care contribuie la sănătatea pielii, sistemului imunitar și protecția împotriva cancerului și bolilor de inimă, deși concentrațiile acestora în produsele de vin nu au fost bine studiate. Mineralele din vin, precum potasiul, calciul, sodiul și magneziul, sunt esențiale pentru procesele fiziologice.

Rolul mediului este crucial, deoarece terroir-ul, sau ecosistemul în care este cultivat vinul, integrează factori de mediu precum compoziția solului, clima și topografia cu practici umane de gestionare. Caracteristicile solului afectează nivelurile de zahăr și azot și conținutul de antociani din struguri. Diversitatea biodiversității în vii reduce necesitatea pesticidelor chimice.

Diferitele soluri contribuie la arome și texturi distincte ale strugurilor, reflectate în vin. Variațiile în factorii de mediu conduc la diferențe în struguri și în produsele de vin rezultate, inclusiv în puterea compușilor fenolici și non-fenolici pe care îi conțin. Tehnici precum cromatografia, spectroscopia, testele antioxidante, metodele enzimatice și tehnicile electrochimice sunt utilizate pentru a izola și studia compușii benefici din vin. Autorii subliniază că alegerea metodei ar trebui să fie ghidată de produsul studiat și de compusul de izolat, studiile sistematice putând conduce la dezvoltarea practicilor de viticultură care promovează sănătatea umană și sustenabilitatea mediului, menținând totodată calitatea vinului.

sursa: News Medical
foto: Andrii Zastrozhnov / Shutterstock

Data actualizare: 30-11-2023 | creare: 30-11-2023 | Vizite: 872
Bibliografie
Cheers to health: Exploring wine's wellness secrets, link: https://www.news-medical.net/news/20231128/Cheers-to-health-Exploring-wines-wellness-secrets.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grăsimile dietetice pot influența gustul vinului
  • Consumul moderat de alcool în timpul meselor reduce riscul de diabet de tip 2
  • Dieta mediteraneană prezintă beneficii asupra sănătății printr-un consum moderat de vin
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum