Cercetătorii evaluează dacă senzorii de lactat pot contribui la fiziologia sportului

Cercetătorii evaluează dacă senzorii de lactat pot contribui la fiziologia sportului

©

Autor:

Cercetătorii evaluează dacă senzorii de lactat pot contribui la fiziologia sportului
În ciuda dovezilor contradictorii È™i incomplete, un articol recent sugerează că fiziologia sportului se concentrează asupra faptului că tehnologia senzorilor de lactat poate îmbunătăți performanÈ›a, prevenind în acelaÈ™i timp rănirea în timpul exerciÈ›iilor fizice.
DeÈ™i există un număr tot mai mare de senzori de lactat portabili disponibili pentru sport È™i fitness, nu a existat neapărat o îmbunătățire a înÈ›elegerii tehnologiei, aflată în curs de dezvoltare. Din acest motiv, dezbaterea cu privire la utilitatea monitorizării lactatului din transpiraÈ›ie în timpul exerciÈ›iilor fizice produce o serie de articole È™i dovezi contradictorii. Un articol recent publicat în ACS Sensors, un jurnal al Societății de Chimie Americane, spune că, în ciuda unei istorii recente de dovezi contradictorii, tehnologia senzorilor de lactat poate determina în timp real dacă un atlet depune prea mult sau prea puÈ›in efort.

Lactatul sau acidul lactic este un produs secundar al respiraÈ›iei anaerobe. EÈ™antionarea sângelui unui atlet ajută oamenii de È™tiință È™i antrenorii să evalueze condiÈ›ia fizică a unui sportiv. Standardul de aur evaziv ar fi însă un senzor care monitorizează lactatul în timp real. Cercetătorii subliniază că încă nu există abordări universal acceptate pentru colectarea È™i analiza transpiraÈ›iei care să ofere date fiabile pentru identificarea unei corelaÈ›ii între lactatul din transpiraÈ›ie È™i lactatul din sânge. Articolul actual oferă o analiză a stării actuale a senzorilor electrochimici de lactat integraÈ›i în dispozitive purtabile È™i enumeră caracteristicile cheie care trebuie îmbunătățite sau modificate pentru ca tehnologia să devină una de succes.

Printre acestea se numără un plasture epidermic care conÈ›ine un biosenzor de lactat, precum È™i senzori de pH È™i temperatură, dezvoltat chiar de către autorii studiului actual. Temperatura È™i pH-ul influenÈ›ează în mod obiÈ™nuit citirile electrochimice ale lactatului, rezultând măsurători cu mult sub ceea ce ne-am aÈ™tepta. Astfel, cercetătorii au dezvoltat o modalitate de a izola lactatul din transpiraÈ›ie folosind un strat de polimer special conceput în partea exterioară a senzorului. Polimerul protejează enzima reactivă din senzor de a răspunde la orice altceva în afară de lactat È™i îi permite senzorului să citească concentraÈ›ii mai mari de lactat decât o fac senzorii electrochimici de obicei.

sursa: Science Daily
foto: KTH News

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 427
Bibliografie
Researchers evaluate whether lactate sensors can contribute to sports physiology, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211027150746.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii investighează scăderea performanÈ›elor sportive în urma îmbolnăvirii cu COVID-19
  • Antibioticele afectează performanÈ›a atleÈ›ilor
  • Un intestin stabil oferă sportivilor de elită performanÈ›e superioare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum