Cercetătorii descriu modul în care stresul activează neuronii ce perturbă somnul

©

Autor:

Cercetătorii descriu modul în care stresul activează neuronii ce perturbă somnul
Somnul nostru trece prin patru stadii diferite, în timpul cărora creierul rămâne activ. În fiecare ciclu de somn de 90 de minute, există trei stadii de somn non-REM (NREM) și un stadiu de somn REM (cu mișcări rapide ale ochilor - rapid eye movement). În primele două stadii de somn NREM, undele cerebrale, bătăile inimii și respirația încetinesc, iar temperatura corpului scade. Stadiul doi include și activitate cerebrală unică, denumită spindles și K-complexe, responsabile pentru procesarea stimulilor externi și consolidarea memoriei. În stadiul trei al ciclului de somn NREM, organismul eliberează hormonul de creștere, important pentru repararea corpului, menținerea sănătății sistemului imunitar și îmbunătățirea memoriei. În această fază, undele cerebrale sunt mai mari, numite unde delta. Somnul REM, în care de obicei apar visele, este de asemenea crucial pentru formarea memoriei, procesarea emoțională și dezvoltarea creierului.
Cercetările recente de la Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, publicate în Current Biology, dezvăluie că neuronii din preopticul hipotalamusului, regiunea creierului care reglează somnul și temperatura corpului, sunt activați ritmic în timpul somnului non-REM. Stresul activează acești neuroni în mod neașteptat, cauzând „microtreziri” care întrerup ciclurile de somn și scad durata episoadelor de somn.

Dr. Shinjae Chung, autorul principal al studiului, subliniază că o noapte proastă de somn afectează nu doar memoria și emoțiile, ci și multe alte procese din corp, mai ales în cazul persoanelor cu tulburări de somn legate de stres.

Cercetătorii au monitorizat activitatea din zona preoptică (POA) a hipotalamusului la șoareci în timpul somnului natural și au constatat că neuronii glutamatergici (VGLUT2) sunt activați ritmic în timpul somnului NREM. În timpul microtrezirilor în somnul NREM, neuronii VGLUT2 au fost singurii activi în POA, iar semnalele lor au început să crească înaintea unei microtreziri. Stimularea neuronilor VGLUT2 în subiecții adormiți a crescut imediat numărul de microtreziri și perioadele de veghe.

Expunerea la stres a crescut activitatea neuronilor VGLUT2 în timpul somnului NREM, scăzând timpul total petrecut în somnul REM și NREM. Inhibarea neuronilor VGLUT2 a redus microtrezirile în timpul somnului NREM și a prelungit episoadele de somn NREM.

Jennifer Smith, autorul principal al studiului, menționează că neuronii glutamatergici din hipotalamus sunt o țintă promițătoare pentru dezvoltarea de tratamente pentru tulburările de somn legate de stres. Reducerea întreruperilor în stadiile importante ale somnului NREM prin suprimarea activității VGLUT2 ar putea reprezenta o descoperire majoră pentru persoanele care se confruntă cu somn perturbat din cauza tulburărilor precum insomnia sau PTSD.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-12-2023 | creare: 14-12-2023 | Vizite: 545
Bibliografie
How stress activates neurons that disrupt sleep, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231213112438.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
  •