Anticorpi ce îndepărtează plăcile de amiloid din Alzheimer la modele animale

©

Autor:

Anticorpi ce îndepărtează plăcile de amiloid din Alzheimer la modele animale

Boala Alzheimer este o afecțiune neuropsihică progresivă, de gravitate crescută, caracterizată prin declin cognitiv, confuzie și alterarea capacității de memorare. Populația vârstnică este supusă celui mai mare risc de a dezvolta această maladie.
Substratul biologic este reprezentat de formarea plăcilor de amiloid în creier. Conform cercetărilor existente, ele apar cu mulți ani înainte de a se instala simptomele bolii. Plăcile de amiloid alterează structura și funcțiile celulelor neuronale. Ele sunt compuse, în prinicipal, dintr-o proteină cerebrală numită amiloid beta. În interiorul acestui conglomerat proteic se găsesc cantități variabile ale unei alte proteine numită APOE (apolipoproteina E). Cercetătorii sunt de părere că APOE este singurul factor de risc pentru Boala Alzheimer.

Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității Washington au reușit să identifice un anticorp care nu numai că țintește și îndepărtează APOE ci curăță și plăcile formate. Astfel, ei consideră că la persoanele cu un risc crescut de a dezvolta boală Alzheimer, surplusul ar putea fi îndepărtat înainte ca simptomele să apară.

Tehnica dezvoltată vizează anticorpi care recunosc și se atașează de APOE. Aceștia atrag atenția celulelor sistemului imun spre a distruge depozitul respectiv. Pentru a fi probată eficiența acestei metode, au fost utilizate două loturi de cobai: unul a primit anticorpi anti-APOE, altul a primit o medicație de tip placebo.

S-a observat că unul dintre anticorpii folosiți, HAE-4, a redus la jumătate cantitatea plăcilor. Mai mult, acest anticorp nu a avut niciun efect asupra nivelului de APOE din sânge. APOE joacă un rol definitoriu în transportul grăsimilor și al colesterolului în corp, astfel că îndepărtarea lui din fluxul sangvin poate determina efecte nedorite. Incapacitatea anticorpului de a neutraliza APOE din sânge a fost un semn bun, iar oamenii de știință au ridicat suspiciunea că APOE din plăcile de amiloid ar avea o structură distinctă față de cele din sânge.  


În diferite studii clinice, a fost evaluată o serie de anticorpi al căror rol ar putea fi acela de a curăța plăcile de amiloid. Ei reprezintă o țintă terapeutică bună, dar pot avea efecte adverse importante ca inflamația sau edemul cerebral. Echipa producătoare consideră că anticorpul HAE-4 țintește cu mai mare acuratețe APOE cerebrală și nici nu predispune la apariția unui răspuns imun distructiv.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 17-09-2020 | creare: 11-04-2018 | Vizite: 2987
Bibliografie
Antibody removes Alzheimer`s plaques, in mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326161000.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum