Cercetătorii au identificat o nouă țintă în tratamentul bolii Alzheimer
©
Autor: Airinei Camelia
![Cercetătorii au identificat o nouă țintă în tratamentul bolii Alzheimer](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46659.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
PDE4B este implicată în descompunerea AMP ciclic (cAMP), un mesager secundar important în numeroase procese celulare, inclusiv în reglarea inflamației și a funcției neuronale. Studiul a arătat că inhibarea PDE4B nu numai că a îmbunătățit funcția cognitivă și metabolismul cerebral în modelul de șoarece pentru Alzheimer, dar a și atenuat inflamația neurologică, sugerând că PDE4B joacă un rol cheie în manifestarea bolii.
Această descoperire este semnificativă, deoarece până acum nu există tratamente capabile să oprească sau să inverseze progresia bolii Alzheimer. Deși anticorpii monoclonali care țintesc peptidele β-amiloide au arătat o scădere moderată a declinului cognitiv în stadiile incipiente ale bolii, aceștia nu abordează toate aspectele patologiei Alzheimer.
Inflamația și metabolismul cerebral deficitar sunt caracteristici ale bolii Alzheimer care preced simptomele clinice și progresează pe măsură ce boala avansează. Prin urmare, descoperirea că inhibarea PDE4B poate contracara aceste procese deschide noi perspective pentru dezvoltarea de terapii care să modifice evoluția bolii.
Studiul subliniază necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele prin care inhibarea PDE4B îmbunătățește simptomele în modelul de șoarece pentru Alzheimer și pentru a evalua potențialul terapeutic al inhibitorilor specifici PDE4B în tratamentul bolii Alzheimer la om. Această abordare ar putea oferi o alternativă promițătoare la terapiile actuale, concentrându-se pe o țintă moleculară care influențează atât inflamația, cât și metabolismul cerebral, două aspecte critice ale patologiei Alzheimer.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-03-2024 | creare: 28-03-2024 | Vizite: 224
Bibliografie
New treatment target identified for Alzheimer's disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240326103918.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Bărbații mai înalți la vârstă adultă tânără au un risc mai scăzut de demență la bătrânețe
- Activitatea fizică poate stimula funcția sinaptică la vârstnici
- Ciupercile comestibile reprezintă o sursă importantă de antioxidanți care pot preveni bolile neurodegenerative asociate cu îmbătrânirea
- Comunicarea în spațiul virtual suprimă activitatea creierului (studiu)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum