Activitatea fizică poate stimula funcția sinaptică la vârstnici
Odată cu înaintarea în vârstă, ne sunt afectate anumite abilități cognitive printr-un mecanism natural de scădere a conexiunilor sinaptice între neuroni. Cu toate că nu putem opri procesul de îmbătrânire, există numeroase metode prin care putem încetini acest fenomen, păstrându-ne cogniția sănătoasă cât mai mult timp. Prin intermediul unui nou studiu, publicat în revista Alzheimer & Dementa: The Journal of the Alzheimer‘s Association, cercetătorii din cadrul UC San Francisco au demonstrat efectele benefice ale uneia dintre aceste metode: activitatea fizică.
Kaitlin Casaletto, PhD, profesor asistent de Neurologie și autor principal al studiului, a afirmat: „Lucrarea noastră reprezintă primul studiu care utilizează date umane pentru a arăta felul în care reglarea proteinelor sinaptice din cadrul structurii neuronale este legată de nivelul de activitate fizică al oamenilor și cum poate conduce la rezultatele cognitive benefice pe care le vedem la anumiți vârstnici. Efectele benefice ale activității fizice asupra cogniției au fost demonstrate la șoareci, dar au fost mult mai greu de demonstrat la oameni în trecut.”
Alături de William Honer, MD, profesor de Psihiatrie la University of British Columbia și co-autor al studiului, doctorul Kaitlin Casaletto a analizat și a interpretat date anterioare, obținute din proiectul Memory and Aging de la Universitatea Rush în Chicago. Acest proiect a urmărit activitatea fizică realizată în ultima perioadă a vieții participanților vârstnici, aceștia fiind de acord să-și doneze creierul în momentul decesului pentru a putea fi prelucrate probe de anatomie patologică.
În cadrul noului studiu, Kaitlin Casaletto, PhD, și Wlliam Honer, MD, au descoperit că persoanele în vârstă care au rămas active până spre finalul vieții au avut niveluri mult mai ridicate de proteine care facilitează schimbul de informații între neuroni, prin comparație cu vârstnicii sedentari. Acest rezultat a susținut cu succes descoperirea anterioară a lui William Honer prin care a arătat că oamenii care aveau mai multe proteine de acest gen în creier la momentul decesului au fost mai capabili să-și mențină funcția cognitivă sănătoasă spre anii finali din viață.
În plus, cercetătorii au adus și mai multe informații noi în acest domeniu: spre surprinderea lumii științifice, efectele benefice ale activității fizice variază dincolo de structura hipocampică, sediul memoriei în cadrul creierului, cuprinzând și alte regiuni ale sistemului nervos asociate cu funcția cognitivă. William Horner a afirmat: „Este posibil ca activitatea fizică să exercite un efect global de susținere, facilitând și stimulând funcția sănătoasă a proteinelor implicate în transmiterea sinaptică peste tot în creier.”
Noul studiu vine în sprijinul specialiștilor care diagnostichează și tratează vârstnici cu boala Alzheimer, întrucât procesul de îmbătrânire este strâns legat de fenomenul de apariției pentru această maladie neurodegenerativă. Prin îmbătrânire, creierul nostru acumulează amiloid și proteine tau, adică structuri toxice care devin semnele distinctive ale patologiei bolii Alzheimer.
Referitor la implicațiile acestui studiu în cazuri precum boala Alzheimer, Kaitlin Casaletto a adăugat: „Menținerea integrității acestor conexiuni între neuroni poate fi vitală pentru a preveni demența, deoarece sinapsa este într-adevăr locul unde are loc cogniția. Activitatea fizică – un instrument ușor disponibil – poate ajuta la stimularea acestei funcționări sinaptice. La adulții în vârstă cu niveluri mai mari de proteine asociate cu integritatea sinaptică, cascada de neurotoxicitate care duce la boala Alzheimer pare să fie atenuată. Luate împreună, rezultatele arată importanța menținerii sănătății sinaptice pentru a sprijini creierul împotriva bolii Alzheimer.”
În concluzie, mesajul oamenilor de știință este cert: pentru a crește calitatea vieții chiar și la vârste înaintate, trebuie să ne menținem activi din punct de vedere fizici și să evităm pe cât posibil sedentarismul. Când rămânem activi, creierul nostru beneficiază de un nivel mult mai mare de proteine, îmbunătățind conexiunile dintre neuroni, pentru a ne păstra o cogniție sănătoasă.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Batranete, haine grele...
- Batran dificil, Ajutor!
- Un fel de cos langa nara dreapta care nu se vindeca
- Durere picior stang
- Batrana care a cazut
- Fata si mainile foarte rosii