Nămolul - eficient sau nu? - ce spun studiile

©

Autor:

Nămolul - eficient sau nu? - ce spun studiile

Nămolul este un element important al naturii. Conține minerale importante care au efecte pozitive asupra sănătății umane. Nămolul poate absorbi toxinele din corpul uman, prin urmare este util în prevenirea multor boli. Este cunoscut și pentru proprietățile sale vindecătoare. De asemenea, nămolul ajută la relaxarea corpului, deoarece poate reține umiditatea mult timp.

Compoziția nămolului

Nămolul este adesea produs dintr-un amestec de sol și apă. Potrivit Universității din Hawaii, un sol tipic conține 45% minerale, 25% apă, 25% aer și 5% materie organică. Mineralele constau din nisip, silt și argilă, care diferă ca mărime a particulelor. Particulele de argilă produc consistența lipicioasă a noroiului. (1)

Beneficiile terapiei cu nămol

  • Relaxează mușchii și îmbunătățește circulația sângelui.
  • Este util pentru tratarea inflamației / umflării și ameliorează durerea.
  • Este un balsam de păr bun si este un tratament pentru piele.
  • Este util pentru articulațiile rigide.


Beneficii dovedite științific

Ajută persoanele cu psoriazis

Nămolul din Marea Moartă poate fi aplicat sub formă de compresă pentru arsurile psoriazisului. Cercetătorii au stabilit că concentrațiile mari de sare și alți compuși chimici din nămol pot trata psoriazisul în mod eficient. (2)

Folosirea nămolului din Marea Moartă sub formă de comprese în zonele în care este prezent psoriazisul sau artrita psoriazică, poate diminua simptomele și ameliora durerea cauzată de inflamație.

Întinerește pielea

Nămolul este o modalitate fantastică de a întineri și de a vindeca pielea. Proprietățile sale minerale calmante funcționează pentru a calma pielea care este stresată și deteriorată, și mineralele care apar în mod natural în noroi, cum ar fi oxidul de fier și silica pătrund adânc în piele, vindecând capilarele și îmbunătățind tonusul.

Proprietățile naturale și absorbante ale nămolului te ajută să îți păstrezi pielea moale și suplă, datorită mineralor hrănitoare care revitalizează celulele active, în timp ce exfoliază celulele moarte și uscate. (3)

Micșorează porii și netezește liniile fine

Nămolul are proprietăți de curățare, permițând porilor să se strângă și să se micșoreze. Acestea permit, de asemenea, noroiului să netezească liniile fine și ridurile.

 

Nămolul din Marea Moartă a fost testat și s-a dovedit că are un efect antimicrobian asupra tulpinilor de bacterii care trăiesc pe pielea umană. Utilizarea nămolului din Marea Moartă într-o mască sau obținerea de creme pentru față și loțiuni care conțin nămol din Marea Moartă, te poate ajuta să tratezi acneea. (4)

Calmează durerile provocate de artrită

Într-un experiment mai vechi s-au aplicat pachete de nămol încălzite pe extremitățile persoanelor cu artrită timp de 20 de minute, o dată pe zi, pe o durată de 2 săptămâni. Acest studiu a folosit nămolurile din Marea Moartă, iar oamenii au observat o reducere a simptomelor provocate de artrită. (5)

Persoanele cu artrită inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoidă sau artrita psoriazică, sunt mai susceptibile să experimenteze aceste beneficii.

Ajută la calmarea durerilor cronice de spate

Datele dintr-un studiu din 2014 au indicat că o compresă de nămol din Marea Moartă aplicată de cinci ori pe săptămână, timp de trei săptămâni consecutive, a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor pentru persoanele cu dureri cronice de spate. (6)

Reduce aspectul celulitei

Nămolul din Marea Moartă are o concentrație mare de minerale precum magneziu, calciu și potasiu. Aceste minerale promovează circulația sângelui, relaxând nervii. Celulita apare atunci când grasimile și fluidele corporale sunt prinse în țesuturile pielii de lângă suprafața pielii. Masajul cu nămol din Marea Moartă pe zonele cu celulită stimulează circulația sângelui și curăță toxinele.

Riscuri și reacții adverse

Există unii oameni care au o sensibilitate a pielii la metale, cum ar fi nichelul și cromul. Deoarece urme ale unor metale pot fi uneori găsite în nămolul din Marea Moartă, persoanele cu aceste sensibilități ar putea dori să evite utilizarea acestui nămol ca tratament actual sau remediu la domiciliu.

 

Nămolul nu este un înlocuitor al medicamentelor pe bază de rețetă pentru afecțiunile diagnosticate. Dar este o alternativă pentru a trata anumite afecțiuni, a stimula sănătatea pielii și poate fi folosit, în siguranță, de majoritatea oamenilor.


Data actualizare: 27-08-2019 | creare: 27-08-2019 | Vizite: 2336
Bibliografie
1. Soil Composition. Url: https://www.ctahr.hawaii.edu/mauisoil/a_comp.aspx
2. Scientific evidence of the therapeutic effects of dead sea treatments: a systematic review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503590
3. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218
4. Antimicrobial properties of Dead Sea black mineral mud. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16700781
5. Mud pack therapy in rheumatoid arthritis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1617901
6. Dead Sea mud packs for chronic low back pain. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25351016
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul cu nămol
  •