Cele doua tipuri de coronavirus - L si S (diferențe explicate)

©

Autor:

Cele doua tipuri de coronavirus - L si S (diferențe explicate)

Efortul global de înțelegere a noului coronavirus și de protejare a comunităților a dus la descoperirea unor mutații în genomul virusului, care au fost descrise de către cercetătorii de la Universitatea Peking și Institutul Pasteur într-o lucrare publicată recent în Oxford Academic. Cercetările determină reclasificarea virusului în două serotipuri principale, în funcție de modul de diseminare și de gravitatea simptomelor.
Specialiștii sugerează că noul coronavirus a suferit mutații care au transformat tulpina inițială, considerată mai puțin agresivă și cu o diseminare mai rapidă, într-o tulpină care are o simptomatologie mai severă. Versiunea ancestrală, denumită coronavirus de tip S, s-a răspândit în fazele incipiente ale focarului din Wuhan, frecvența sa fiind într-o scădere constantă după luna ianuarie. Comparativ, coronavirusul de tip L, versiunea dezvoltată în urma apariției mutațiilor, s-a răspândit în fazele ulterioare, prevalența sa la nivel global fiind semnificativ mai mare în prezent.

Analizele genetice ale coronavirusului au indicat faptul că aproximativ 70% dintre infecțiile diagnosticate sunt cu coronavirusul de tip L. Anchetatorii au descoperit că intervenția umană a exercitat o presiune asupra tipului L și a determinat scăderea treptată a răspândirii sale. La momentul actual, se crede că în anumite regiuni de pe glob, precum Lombardia (Italia) sau Wuhan (China), continuă răspândirea tulpinei agresive a virusului (tulpina L), în timp ce în țări, precum România sau Danemarca, se răspândește coronavirusul cu tulpina S.

Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de coronavirus?

Diferențele dintre cele două tulpini, la nivel genetic, sunt unele infime, de aproximativ 4%. Există, însă, diferențe în raportul de diseminare și în ceea ce privește simptomatologia, conform unor analize. Infectarea cu coronavirusul cu tulpina S poate să fie mai puțin severă, ceea ce crește probabilitatea de răspândire.

Pacienții cu COVID19 de tip S au o probabilitate mai mare să fie asimptomatici și să continue să infecteze persoane, fără a cunoaște faptul că sunt purtători ai virusului. În cazul infecției cu noul coronavirus cu tulpina L, simptomele fizice resimțite sunt mai agresive, ceea ce adesea îi determină pe pacienți să solicite îngrijiri medicale.

Anumiți cercetători consideră că diferențele dintre cele două tulpini identificate sunt unele foarte mici, motiv pentru care nu este întocmai potrivit să se vorbească despre două subcategorii ale coronavirusului. Nathan Grubaugh, medic epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Yale, consideră că mutațiile nu au un impact major asupra funcționării virusului și că cel mai probabil efectul statistic de asociere a bolii severe cu tulpina L se datorează eșantionării precoce a acestei tulpini cu focarul din Wuhan. Cercetătorul adăugat: „În momentul de față, nu există niciun semn că aceasta va afecta strategiile de vaccinare, deoarece mutațiile nu par să fi afectat secvența proteinei care este antigenul pentru care se adresează majoritatea vaccinurilor.”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra limitărilor prezentate de actualul studiu, subliniind că va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a putea înțelege epidemiologia noului coronavirus. Cercetătorii de la Universitatea Peking și Institutul Pasteur susțin că este nevoie urgentă de studii complete care să combine date genomice și epidemiologice, cât și înregistrări grafice ale simptomelor clinice ale pacienților diagnosticați cu SARS-CoV2. Profesorul Ian Jones, virolog și cercetător la Universitatea din Reading, a declarat: „Nu există nicio dovadă că virusul se înrăutățește. Studiul omologilor din China sugerează doar că există o oarecare diversitate genetică a virusului, ceea ce nu înseamnă însă că virusul se schimbă.”


Data actualizare: 19-03-2020 | creare: 19-03-2020 | Vizite: 1247
Bibliografie
Coronavirus: aggressive ‘L type’ strain affecting 70 per cent of cases, link: https://www.sciencefocus.com/news/coronavirus-aggressive-l-type-strain-affecting-70-per-cent-of-cases
Coronavirus: Are there two strains and is one more deadly? link: https://www.newscientist.com/article/2236544-coronavirus-are-there-two-strains-and-is-one-more-deadly/#ixzz6H3gwCQVo
On the origin and continuing evolution of SARS-CoV-2, link: https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwaa036/5775463
How fast can the coronavirus mutate? link: https://www.livescience.com/coronavirus-mutations.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum