Ceasul proteomic al îmbătrânirii prezice mortalitatea și riscul de boli comune legate de vârstă în diverse populații

Ceasul proteomic al îmbătrânirii prezice mortalitatea și riscul de boli comune legate de vârstă în diverse populații

©

Autor:

Ceasul proteomic al îmbătrânirii prezice mortalitatea și riscul de boli comune legate de vârstă în diverse populații
Îmbătrânirea joacă un rol esenÈ›ial în declanÈ™area bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, diabetul È™i cancerul, cu variaÈ›ii de timp È™i severitate între indivizi. DeÈ™i vârsta cronologică este frecvent utilizată pentru a estima îmbătrânirea biologică, aceasta nu este întotdeauna un indicator precis. Un nou studiu a validat pentru prima dată un ceas proteomic de vârstă pe populaÈ›ii mari È™i diverse, oferind un instrument robust pentru a prezice bolile legate de vârstă È™i mortalitatea.
În studiul recent publicat în revista Nature Medicine cercetătorii au dezvoltat un ceas proteomic de vârstă utilizând proteinele plasmatice pentru a prezice vârsta biologică È™i riscurile de sănătate asociate. Această cercetare a utilizat date din trei mari cohorte de studiu - United Kingdom Biobank (UKB), China Kadoorie Biobank (CKB) È™i FinnGen - pentru a dezvolta È™i valida un ceas proteomic care poate estima vârsta biologică a unei persoane bazată pe nivelurile de expresie ale proteinelor specifice.

Principalele descoperiri ale studiului indică faptul că acest ceas proteomic prezice precis vârsta È™i este legat de riscul de boli cronice majore, multimorbiditate È™i mortalitate. DiferenÈ›a dintre vârsta cronologică È™i cea estimată de ceas, denumită ProtAgeGap, a fost analizată È™i s-a constatat că este un predictor puternic al riscului de multimorbiditate È™i mortalitate din toate cauzele. De exemplu, un ProtAgeGap mai mare a fost asociat cu un risc crescut de Alzheimer, boală cronică de rinichi È™i diabet de tip 2, precum È™i cu diverse forme de cancer, inclusiv cancer de sân, plămâni È™i prostată.

Ceasul proteomic a evidenÈ›iat proteine asociate cu diverse funcÈ›ii biologice, cum ar fi interacÈ›iunile matricei extracelulare, răspunsul imun È™i inflamaÈ›ia, reglarea hormonală, reproducerea, dezvoltarea neuronală È™i diferenÈ›ierea. Comparativ cu ceasurile bazate pe metilarea ADN-ului, ceasul proteomic a oferit perspective noi asupra biomarkerilor legaÈ›i de îmbătrânire, cu o acoperire limitată a proteinelor date fiind restricÈ›iile platformei utilizate, Olink Explore 3072.

Concluzia studiului este că ceasul proteomic de vârstă oferă un sistem robust de predicÈ›ie pentru îmbătrânirea biologică È™i poate oferi informaÈ›ii valoroase pentru orientarea intervenÈ›iilor medicale sau modificărilor de stil de viață pentru a reduce mortalitatea prematură È™i a întârzia apariÈ›ia condiÈ›iilor de sănătate legate de vârstă. Aceste descoperiri subliniază potenÈ›ialul proteomicei plasmatice ca metodă fiabilă de măsurare a vârstei biologice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-08-2024 | creare: 13-08-2024 | Vizite: 145
Bibliografie
New proteomic clock predicts biological age and major health risks across diverse populations, link: https://www.news-medical.net/news/20240811/New-proteomic-clock-predicts-biological-age-and-major-health-risks-across-diverse-populations.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre È™i îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiÈ›i
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum