Ceaiul oferă importante beneficii pentru sănătatea metabolică: riscul de diabet de tip 2, redus în urma consumului de ceai
©
Autor: Teodorescu Mihai
O revizuire sistematică a unor studii de cohortă care implică cumulativ peste 1 milion de adulți arată că un consum moderat de ceai (negru, verde sau oolong) determină reducerea riscului adulților de a dezvolta diabet de tip 2.
Rezultatele revizuirii, prezentate în cadrul reuniunii anuale a AsociaÈ›iei Europene pentru Studiul Diabetului, sugerează că un consum de cel puÈ›in patru căni de ceai pe zi este asociat cu un risc mai mic cu 17% de a dezvolta diabet de tip 2 pe o perioadă medie de 10 ani.
Consumul regulat de ceai, asociat anterior cu multiple beneficii pentru sănătate, datorate în special compuÈ™ilor antiinflamatori È™i antioxidanÈ›i, a fost în rare ocazii abordat în relaÈ›ie cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În plus, puÈ›inele studii existente au oferit rezultate mixte. Pentru a defini mai bine relaÈ›ia dintre consumul de ceai È™i riscul viitor de diabet, cercetătorii de la Universitatea de Știință È™i Tehnologie din Wuhan efectuat o meta-analiză a 19 studii anterioare È™i un studiu de cohortă cu peste 5.000 de subiecÈ›i, cu vârsta medie de 42 de ani.
Studiul de cohortă a implicat exclusiv persoane care nu sufereau de diabet de tip 2, care au fost recrutate în 1997 È™i urmărite pentru o perioadă de peste zece ani, până în 2009. ParticipanÈ›ii la studiu au completat la momentul iniÈ›ial un chestionar de frecvență alimentară È™i au furnizat informaÈ›ii despre o serie de factori, precum nivelul de exerciÈ›ii fizice sau consumul de alcool. Aproape jumătate dintre participanÈ›i au raportat că au băut ceai, iar 10% dintre participanÈ›i au dezvoltat diabet de tip 2. După ajustarea pentru factori de risc pentru diabet, cercetătorii au descoperit că riscul de diabet de tip 2 nu este diferit între grupurile de persoane consumatoare sau neconsumatoare de ceai.
Pe de altă parte, revizuirea a 19 studii de cohortă care au investigat consumul de ceai È™i riscul de diabet de tip 2, care au implicat în mod cumulat peste un milion de participanÈ›i, a stabilit o legătură între consumul de ceai È™i riscul mai mic de diabet de tip 2, fiecare ceaÈ™că consumată în fiecare zi reducând riscul cu aproximativ 1%. AsociaÈ›iile au fost persistente È™i nu au depins de tipul de ceai consumat, de sexul participanÈ›ilor sau de È›ara de proveniență a acestora.
sursa: News Medical
Rezultatele revizuirii, prezentate în cadrul reuniunii anuale a AsociaÈ›iei Europene pentru Studiul Diabetului, sugerează că un consum de cel puÈ›in patru căni de ceai pe zi este asociat cu un risc mai mic cu 17% de a dezvolta diabet de tip 2 pe o perioadă medie de 10 ani.
Consumul regulat de ceai, asociat anterior cu multiple beneficii pentru sănătate, datorate în special compuÈ™ilor antiinflamatori È™i antioxidanÈ›i, a fost în rare ocazii abordat în relaÈ›ie cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În plus, puÈ›inele studii existente au oferit rezultate mixte. Pentru a defini mai bine relaÈ›ia dintre consumul de ceai È™i riscul viitor de diabet, cercetătorii de la Universitatea de Știință È™i Tehnologie din Wuhan efectuat o meta-analiză a 19 studii anterioare È™i un studiu de cohortă cu peste 5.000 de subiecÈ›i, cu vârsta medie de 42 de ani.
Studiul de cohortă a implicat exclusiv persoane care nu sufereau de diabet de tip 2, care au fost recrutate în 1997 È™i urmărite pentru o perioadă de peste zece ani, până în 2009. ParticipanÈ›ii la studiu au completat la momentul iniÈ›ial un chestionar de frecvență alimentară È™i au furnizat informaÈ›ii despre o serie de factori, precum nivelul de exerciÈ›ii fizice sau consumul de alcool. Aproape jumătate dintre participanÈ›i au raportat că au băut ceai, iar 10% dintre participanÈ›i au dezvoltat diabet de tip 2. După ajustarea pentru factori de risc pentru diabet, cercetătorii au descoperit că riscul de diabet de tip 2 nu este diferit între grupurile de persoane consumatoare sau neconsumatoare de ceai.
Pe de altă parte, revizuirea a 19 studii de cohortă care au investigat consumul de ceai È™i riscul de diabet de tip 2, care au implicat în mod cumulat peste un milion de participanÈ›i, a stabilit o legătură între consumul de ceai È™i riscul mai mic de diabet de tip 2, fiecare ceaÈ™că consumată în fiecare zi reducând riscul cu aproximativ 1%. AsociaÈ›iile au fost persistente È™i nu au depins de tipul de ceai consumat, de sexul participanÈ›ilor sau de È›ara de proveniență a acestora.
sursa: News Medical
Data actualizare: 21-09-2022 | creare: 21-09-2022 | Vizite: 462
Bibliografie
Moderate consumption of tea linked to lower risk of developing type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20220919/Moderate-consumption-of-tea-linked-to-lower-risk-of-developing-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ceaiul verde - efecte adverse
- Ceai verde cu iasomie
- Constipatie vs diaree
- Ceaiul verde/ceaiul negru
- Înlocuitoare pentru cafea dar cu același efect.De ce nu as putea folosi ceaiul verde?