Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului

Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului

©

Autor:

Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
Ideea postului intermitent a apărut după ce oamenii de È™tiință au observat efectele remarcabile ale restricÈ›iei calorice practicate pe termen lung, iar acum postul intermitent - limitat la cateva zile pe săptămână - este o dietă la modă.

Un sti de viață bazat pe restricÈ›ia calorică este dificil de urmat în realitate; cercetările au avut loc pe animale È™i acestora li s-au impus cu uÈ™urință restricÈ›ii alimentare. TotuÈ™i, s-a observat că practicarea postului intermitent poate avea beneficii similare. O primă variantă a postului intermitent o reprezintă consumarea alimentelor doar într-un interval de câteva ore (10-18, spre exemplu), ceea ce oferă organismului o lungă perioadă de pauză È™i promovează un bun ritm circadian.

Un al doilea tip de post intermitent presupune alternarea zilelor cu consum caloric obișnuit cu zile cu consum caloric redus la 25% din necesarul normal - 5 zile consecutive de alimentație obișnuită, urmate de 2 zile de restricție alimentară (dieta 5:2).

Cercetările conduse de Valter Longo de la Universitatea din California de Sud (1) s-au axat pe efectele postului intermitent asupra diabetului. În acest scop, s-au folosit È™oareci modificaÈ›i genetic, cărora le lipseÈ™te leptina - hormonul care reglează apetitul. AceÈ™ti È™oareci manâncă prea mult È™i devin repede obezi È™i diabetici.

După câteva luni în care È™oarecii au urmat o dietă de post intermitent - 7 zile de alimentare normală, urmate de 4 zile de restricÈ›ionare - s-a observat că È™oarecii nu mai aveau diabet. Dieta i-a făcut pe È™oareci să slăbească, ceea ce a fost de ajutor în eliminarea diabetului, dar există un motiv È™i mai uimitor pentru care animalele nu mai prezentau semne de diabet: pancreasul lor a reînceput să secrete insulină. Zilele de post au permis pancreasului să-È™i regenereze celulele suficient cât să funcÈ›ioneze apoi normal.

Deocamdată nu se È™tie dacă aceste rezultate vor putea fi replicate È™i la oameni, însă un nou studiu aflat în faza a doua de cercetare clinică (2) pare deja promițător. 100 de persoane au urmat o serie de cicluri de 30 de zile de post intermitent (25 zile obiÈ™nuite È™i 5 zile de restricÈ›ie). După trei cicluri s-au observat îmbunătățiri semnificative în nivelul glicemiei, în absenÈ›a unor efecte adverse.

Cercetătorii speră ca a treia fază a studiului clinic să aducă mai multe răspunsuri cu privire la eficiența postului intermitent la persoanele cu diabet.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 23-08-2017 | Vizite: 5536
Bibliografie
1. Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven β-Cell Regeneration to Reverse Diabetes, link: https://www.cell.com/fulltext/S0092-8674(17)30130-7
2. Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease, link: https://stm.sciencemag.org/content/9/377/eaai8700
3. Intermittent fasting could help tackle diabetes – here’s the science, link: https://theconversation.com/intermittent-fasting-could-help-tackle-diabetes-heres-the-science-82281
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă perspectivă în tratamentul diabetului tip 2
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității È™i diabetului decât modificările stilului de viață
  • Controlul diabetului È™i reducerea greutății în cadrul unui program alimentar cu 3 mese vs 6 mese pe zi
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum