Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului

©

Autor:

Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
Ideea postului intermitent a apărut după ce oamenii de știință au observat efectele remarcabile ale restricției calorice practicate pe termen lung, iar acum postul intermitent - limitat la cateva zile pe săptămână - este o dietă la modă.

Un sti de viață bazat pe restricția calorică este dificil de urmat în realitate; cercetările au avut loc pe animale și acestora li s-au impus cu ușurință restricții alimentare. Totuși, s-a observat că practicarea postului intermitent poate avea beneficii similare. O primă variantă a postului intermitent o reprezintă consumarea alimentelor doar într-un interval de câteva ore (10-18, spre exemplu), ceea ce oferă organismului o lungă perioadă de pauză și promovează un bun ritm circadian.

Un al doilea tip de post intermitent presupune alternarea zilelor cu consum caloric obișnuit cu zile cu consum caloric redus la 25% din necesarul normal - 5 zile consecutive de alimentație obișnuită, urmate de 2 zile de restricție alimentară (dieta 5:2).

Cercetările conduse de Valter Longo de la Universitatea din California de Sud (1) s-au axat pe efectele postului intermitent asupra diabetului. În acest scop, s-au folosit șoareci modificați genetic, cărora le lipsește leptina - hormonul care reglează apetitul. Acești șoareci manâncă prea mult și devin repede obezi și diabetici.

După câteva luni în care șoarecii au urmat o dietă de post intermitent - 7 zile de alimentare normală, urmate de 4 zile de restricționare - s-a observat că șoarecii nu mai aveau diabet. Dieta i-a făcut pe șoareci să slăbească, ceea ce a fost de ajutor în eliminarea diabetului, dar există un motiv și mai uimitor pentru care animalele nu mai prezentau semne de diabet: pancreasul lor a reînceput să secrete insulină. Zilele de post au permis pancreasului să-și regenereze celulele suficient cât să funcționeze apoi normal.

Deocamdată nu se știe dacă aceste rezultate vor putea fi replicate și la oameni, însă un nou studiu aflat în faza a doua de cercetare clinică (2) pare deja promițător. 100 de persoane au urmat o serie de cicluri de 30 de zile de post intermitent (25 zile obișnuite și 5 zile de restricție). După trei cicluri s-au observat îmbunătățiri semnificative în nivelul glicemiei, în absența unor efecte adverse.

Cercetătorii speră ca a treia fază a studiului clinic să aducă mai multe răspunsuri cu privire la eficiența postului intermitent la persoanele cu diabet.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 23-08-2017 | Vizite: 5463
Bibliografie
1. Fasting-Mimicking Diet Promotes Ngn3-Driven β-Cell Regeneration to Reverse Diabetes, link: https://www.cell.com/fulltext/S0092-8674(17)30130-7
2. Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease, link: https://stm.sciencemag.org/content/9/377/eaai8700
3. Intermittent fasting could help tackle diabetes – here’s the science, link: https://theconversation.com/intermittent-fasting-could-help-tackle-diabetes-heres-the-science-82281
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă perspectivă în tratamentul diabetului tip 2
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Controlul diabetului și reducerea greutății în cadrul unui program alimentar cu 3 mese vs 6 mese pe zi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum