Cerealele străvechi, nemodificate genetic, ar putea fi benefice în diabetul zaharat
©
Autor: Airinei Camelia
Cerealele străvechi, cum ar fi ovăzul, orezul brun și meiul, au arătat rezultate promițătoare în îmbunătățirea profilurilor lipidice și a gestionării diabetului zaharat de tip 2. Totuși, heterogenitatea dintre studii și dimensiunile insuficiente ale eșantioanelor îngreunează interpretarea rezultatelor și necesită cercetări suplimentare pentru a confirma aceste asocieri.
Un studiu recent publicat în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases a evaluat efectele consumului de cereale străvechi asupra sănătății, prin analiza a 29 de studii controlate randomizate și o meta-analiză a 13 dintre acestea.
Interesul pentru cerealele străvechi, care nu au fost modificate genetic sau prin selecție umană, a crescut datorită potențialului lor în lupta împotriva diabetului. Aceste cereale sunt considerate a avea concentrații mai mari de fitochimicale și fibre benefice pentru reducerea diabetului, comparativ cu varietățile modificate. Cu toate acestea, lipsa unor date comparabile între cerealele străvechi și cele moderne lasă nerezolvată dezbaterea privind superioritatea unora față de altele.
Deși cerealele sunt o componentă importantă a dietei zilnice pentru pacienții cu diabet, și ghidurile actuale recomandă o dietă echilibrată cu un aport suficient de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, cercetările privind efectele cerealelor asupra diabetului sunt limitate și mai puțin validate științific comparativ cu intervențiile farmacologice.
Rezultatele acestei revizuiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare cu metodologii standardizate pentru a confirma beneficiile cerealelor străvechi asupra diabetului. De asemenea, este nevoie de studii mai bine definite, cu dimensiuni adecvate ale eșantioanelor și durate suficiente ale tratamentului, în special pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1, unde datele sunt în continuare insuficiente.
sursa: News Medical
Un studiu recent publicat în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases a evaluat efectele consumului de cereale străvechi asupra sănătății, prin analiza a 29 de studii controlate randomizate și o meta-analiză a 13 dintre acestea.
Interesul pentru cerealele străvechi, care nu au fost modificate genetic sau prin selecție umană, a crescut datorită potențialului lor în lupta împotriva diabetului. Aceste cereale sunt considerate a avea concentrații mai mari de fitochimicale și fibre benefice pentru reducerea diabetului, comparativ cu varietățile modificate. Cu toate acestea, lipsa unor date comparabile între cerealele străvechi și cele moderne lasă nerezolvată dezbaterea privind superioritatea unora față de altele.
Deși cerealele sunt o componentă importantă a dietei zilnice pentru pacienții cu diabet, și ghidurile actuale recomandă o dietă echilibrată cu un aport suficient de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, cercetările privind efectele cerealelor asupra diabetului sunt limitate și mai puțin validate științific comparativ cu intervențiile farmacologice.
Rezultatele acestei revizuiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare cu metodologii standardizate pentru a confirma beneficiile cerealelor străvechi asupra diabetului. De asemenea, este nevoie de studii mai bine definite, cu dimensiuni adecvate ale eșantioanelor și durate suficiente ale tratamentului, în special pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1, unde datele sunt în continuare insuficiente.
sursa: News Medical
Data actualizare: 29-04-2024 | creare: 29-04-2024 | Vizite: 238
Bibliografie
Ancient grains show promise for type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240429/Ancient-grains-show-promise-for-type-2-diabetes.aspxImage by Aviavlad on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Legătura puternică între consumul de carne roșie, procesată și afectarea severă a rinichilor la femeile cu diabet
- Doar opt săptămâni de exerciții fizice pot îmbunătății sensibilitatea la insulină în rândul persoanelor supraponderale
- Ratele globale de obezitate continuă să crească, mai ales în rândul femeilor
- Asocierea dintre un indice de masă corporal matern crescut și riscul de obezitate al copilului, contrazisă de un studiu recent
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni