Cerealele străvechi, nemodificate genetic, ar putea fi benefice în diabetul zaharat

Cerealele străvechi, nemodificate genetic, ar putea fi benefice în diabetul zaharat

©

Autor:

Cerealele străvechi, nemodificate genetic, ar putea fi benefice în diabetul zaharat
Cerealele străvechi, cum ar fi ovăzul, orezul brun È™i meiul, au arătat rezultate promițătoare în îmbunătățirea profilurilor lipidice È™i a gestionării diabetului zaharat de tip 2. TotuÈ™i, heterogenitatea dintre studii È™i dimensiunile insuficiente ale eÈ™antioanelor îngreunează interpretarea rezultatelor È™i necesită cercetări suplimentare pentru a confirma aceste asocieri.
Un studiu recent publicat în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases a evaluat efectele consumului de cereale străvechi asupra sănătății, prin analiza a 29 de studii controlate randomizate È™i o meta-analiză a 13 dintre acestea.

Interesul pentru cerealele străvechi, care nu au fost modificate genetic sau prin selecÈ›ie umană, a crescut datorită potenÈ›ialului lor în lupta împotriva diabetului. Aceste cereale sunt considerate a avea concentraÈ›ii mai mari de fitochimicale È™i fibre benefice pentru reducerea diabetului, comparativ cu varietățile modificate. Cu toate acestea, lipsa unor date comparabile între cerealele străvechi È™i cele moderne lasă nerezolvată dezbaterea privind superioritatea unora față de altele.

Deși cerealele sunt o componentă importantă a dietei zilnice pentru pacienții cu diabet, și ghidurile actuale recomandă o dietă echilibrată cu un aport suficient de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, cercetările privind efectele cerealelor asupra diabetului sunt limitate și mai puțin validate științific comparativ cu intervențiile farmacologice.

Rezultatele acestei revizuiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare cu metodologii standardizate pentru a confirma beneficiile cerealelor străvechi asupra diabetului. De asemenea, este nevoie de studii mai bine definite, cu dimensiuni adecvate ale eÈ™antioanelor È™i durate suficiente ale tratamentului, în special pentru pacienÈ›ii cu diabet zaharat de tip 1, unde datele sunt în continuare insuficiente.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-04-2024 | creare: 29-04-2024 | Vizite: 214
Bibliografie
Ancient grains show promise for type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240429/Ancient-grains-show-promise-for-type-2-diabetes.aspx

Image by Aviavlad on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum