Cea mai sănătoasă metodă de preparare a cafelei
Un nou studiu care a investigat legătura dintre metodele de preparare a cafelei și riscul de infarct miocardic și deces a ajuns la concluzia că cea mai sigură metodă este cafeaua la filtru.
Rezultatele au fost publicate în European Journal of Preventive Cardiology, revista Societății Europene de Cardiologie (ESC).
Având în vedere că e posibil să consumăm mai multă cafea în perioada pandemiei COVID-19, cercetătorii au anunÈ›at care este cea mai sănătoasă metodă de preparare a aceteia. Rezultatele oferă dovezi puternice È™i convingătoare ale relaÈ›iei dintre metodele de preparare a cafelei, infarctul miocardic È™i longevitate. Cercetătorii susÈ›in că cea mai sanatoasă variantă este cafeaua la filtru, care îndepărtează substanÈ›ele ce cresc nivelul de colesterol în sânge È™i astfel previne infarctul de miocard È™i decesul prematur.
La nivel global, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi È™i cel mai frecvent utilizată substanță stimulatoare. Oamenii de È™tiință au descoperit în urmă cu 30 de ani că băutul de cafea se corelează cu niveluri crescute de colesterol total È™i LDL-colesterol (colesterol rău) în sânge, care ar putea chiar deteriora sănătatea inimii. Prin diverse experimente, ei au găsit compuÈ™ii nocivi È™i au creat metode a a-i îndepărta, prin filtrare. În comparaÈ›ie cu cafeaua filtrată, cea nefiltrată conÈ›ine o concentraÈ›ie de aproximativ 30 de ori mai bogată în substanÈ›e hiperlipemiante.
Studiul a fost efectuat între anii 1985 È™i 2003 È™i a inclus 508.747 bărbaÈ›i È™i femei sănătoase din Norvegia, cu vârste cuprinse între 20 È™i 79 de ani. ParticipanÈ›ii au trebuit să răspundă la câteva întrebări legate de cantitatea È™i tipul de cafea consumată. Au fost luate în calcul È™i anumite variabile care puteau influenÈ›a consumul de cafea È™i riscul de boli cardiace precum greutatea participanÈ›ilor, înălÈ›imea, tensiunea arterială, fumatul, educaÈ›ia, activitatea fizică È™i nivelele de colesterol.
Urmărirea participanților s-a făcut pe o perioada de 20 de ani. Din totalul de persoane, 46.341 au decedat iar dintre decese, 12.621 erau de cauză cardiovasculară. Dintre decesele de cauza cardiovasculară, 6.202 au fost determinate de infarct miocardic.
Potrivit rezultatelor, consumul de cafea nu era un obicei nesănătos. Mai mult, băutul de cafea filtrată era mai sigur decât a nu consuma deloc cafea, corelându-se cu o scădere de 15% a riscului de deces de orice cauză. În comparaÈ›ie cu a nu bea cafea, consumul de cafea filtrată s-a asociat cu o scădere de 12% a riscului de deces de cauză cardiovasculară la bărbaÈ›i iar la femei, de 20%. Cea mai mică mortalitate s-a înregistrat la consumatorii de 1 până la 4 ceÈ™ti de cafea pe zi.
De asemenea, cafeaua filtrată s-a corelat cu risc mai mic de deces de orice cauză, de cauză cardiovasculară sau datorată de infarct miocardic, față de cafeaua nefiltrată. Cercetătorii susțin că rezultatele s-ar datora parțial cantităților crescute de colesterol din cafeaua nefiltrată.
TotuÈ™i, cafeaua nefiltrată nu a crescut riscul de deces când a fost comparată cu lipsa consumului de cafea. O excepÈ›ie de la acest rezultat sunt persoanele peste 60 de ani, la care cafeaua nefiltrată s-a corelat cu o creÈ™tere a mortalității de cauză cardiovasculară.
Datele oferite sunt observaÈ›ionale iar recomandările sunt ca persoanele cunoscute cu hipercolesterolemie să încerce să evite cafeaua nefiltrată, inclusiv cea făcută la cafetieră. Indivizilor fără nivele crescute de colesterol se recomandă alegerea cafelei filtrate.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
- Substanțele care pot face ca parfumul șamponului să reziste mai mult timp pe păr
- Influența micro- și nanoplasticelor asupra inflamației și mecanismelor de boală
- Meditația transcendentală în grup reduce nivelul de stres și poate diminua numărul deceselor provocate de accidente sau crime
- Ameteli puternice
- Diabet, tigari, cafea... infectie masea
- Tulburari digestive dupa ce am baut o cafea pe stomacul gol
- Cafeaua in sarcina
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Palpitatii dupa cafea
- Sindrom WPW vs.cafea