Carne tocată de vită vs. carne pe bază de soia: care are mai multă putere de creștere musculară?

©

Autor:

Carne tocată de vită vs. carne pe bază de soia: care are mai multă putere de creștere musculară?
Cercetătorii au comparat eficacitatea cărnii de vită față de alternativele vegetale pe bază de soia în stimularea sintezei proteinelor musculare. Sinteza proteinelor musculare este esențială pentru regenerarea și menținerea sănătății musculare, fiind influențată de aportul de aminoacizi esențiali din alimentație.
Cercetarea a implicat participanți cu vârste între 18 și 40 de ani, care au consumat fie un burger de 113 grame de carne de vită, fie unul sau două burgeri de 113 grame din alternative vegetale pe bază de soia. S-au măsurat ratele de sinteză și degradare a proteinelor, precum și concentrațiile de aminoacizi esențiali în sânge.

Rezultatele au arătat că consumul de carne de vită a dus la o creștere mai rapidă și mai mare a concentrației de aminoacizi esențiali în plasmă, comparativ cu alternativele vegetale. Această creștere a fost asociată cu o stimulare mai eficientă a sintezei proteinelor musculare. Deși consumul a două porții de alternative vegetale a egalat efectul cărnii de vită asupra sintezei proteice, acest lucru a venit cu un aport caloric cu 60% mai mare, ceea ce poate fi problematic pentru cei care urmăresc controlul greutății.

Mecanismul prin care carnea de vită stimulează mai eficient sinteza proteinelor musculare nu este pe deplin clar, dar se presupune că biodisponibilitatea și profilul complet de aminoacizi esențiali joacă un rol crucial. De asemenea, diferențele în digestie și absorbție între proteinele animale și cele vegetale pot contribui la aceste efecte.

Studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition evidențiază importanța calității proteinelor consumate, nu doar a cantității, în stimularea sintezei proteinelor musculare. Autorii subliniază că „proteinele de calitate contează la fel de mult ca și cantitatea. Această cercetare subliniază faptul că alimente precum carnea de vită bogată în nutrienți pot oferi beneficii superioare în construirea masei musculare, ceea ce este esențial pe măsură ce oamenii fac alegeri alimentare, mai ales atunci când echilibrează aportul caloric.”

În concluzie, deși alternativele vegetale pe bază de soia pot contribui la sinteza proteinelor musculare, carnea de vită s-a dovedit a fi mai eficientă la porții calorice mai mici, evidențiind rolul său în alimentația orientată spre menținerea și dezvoltarea masei musculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-11-2024 | creare: 06-11-2024 | Vizite: 122
Bibliografie
Ground beef vs. soy-based meat: Which packs more muscle-building power?, link: https://www.news-medical.net/news/20241028/Ground-beef-vs-soy-based-meat-Which-packs-more-muscle-building-power.aspx

Image by polatdover on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea masei musculare – influențată mai mult de greutăți sau de numărul de repetiții?
  • Antrenament pentru forță versus anduranță versus creșterea masei musculare
  • Dileucina, mai eficientă decât leucina pentru creșterea masei musculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum