Impactul dietelor bogate în grăsimi asupra genelor din intestine, creier și sistemul imunitar

©

Autor:

Impactul dietelor bogate în grăsimi asupra genelor din intestine, creier și sistemul imunitar

Un studiu realizat de Universitatea California - Riverside a demonstrat că dietele bogate în grăsimi afectează genele legate nu doar de obezitate, cancerul de colon și sindromul intestinului iritabil, dar și de sistemul imunitar, funcția cerebrală și potențialul risc de COVID-19.

Despre studiu

  • Cercetătorii UCR au hrănit șoareci cu trei diete diferite pe parcursul a 24 de săptămâni, unde cel puțin 40% din calorii proveneau din grăsimi.
  • Au analizat nu doar microbiomul, ci și schimbările genetice în toate cele patru părți ale intestinelor.

Tipuri de diete testate

  • Un grup de șoareci a consumat o dietă bazată pe grăsimi saturate din ulei de cocos, altul a primit ulei de soia modificat mononesaturat, iar al treilea a primit ulei de soia nemodificat bogat în grăsimi polinesaturate.
  • Comparativ cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, toate cele trei grupuri au experimentat schimbări îngrijorătoare în expresia genelor.

Rezultatele studiului

  • Unele dintre schimbările intestinale nu au surprins cercetătorii, cum ar fi schimbările majore în genele legate de metabolismul grăsimilor și compoziția bacteriilor intestinale.
  • Au observat o creștere a E. coli patogen și o suprimare a Bacteroides, care ajută la protejarea organismului împotriva patogenilor.
  • Alte observații au fost mai surprinzătoare, cum ar fi schimbările în genele care reglează susceptibilitatea la boli infecțioase.

Impactul asupra sistemului imunitar

"Am văzut gene de recunoaștere a modelului, cele care recunosc bacteriile infecțioase, afectate. Am văzut gene de semnalizare a citokinelor afectate, care ajută organismul să controleze inflamația," a spus Frances Sladek, profesor de biologie celulară la UCR și autorul principal al studiului.

Legătura cu COVID-19

Lucrările anterioare ale echipei cu ulei de soia documentează legătura acestuia cu obezitatea și diabetul, ambele fiind factori majori de risc pentru COVID. Acest studiu arată acum că toate cele trei diete bogate în grăsimi cresc expresia ACE2 și a altor proteine gazdă utilizate de proteinele spike COVID pentru a intra în organism.

Concluzii

Studiul sugerează că, deși dietele bazate pe plante sunt adesea considerate mai sănătoase, o dietă bogată în grăsimi, chiar și din vegetale, pare să ne afecteze organismul.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, deoarece uleiul de soia este cel mai consumat ulei în Statele Unite și este din ce în ce mai utilizat în alte țări.

 

Potrivit unor estimări, americanii tind să obțină aproape 40% din calorii din grăsimi, asemanator dietei cu care au fost hrăniți șoarecii în acest studiu.

Sunt necesare unele grăsimi în dietă, poate 10 până la 15%. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor, cel puțin în această țară, primesc de cel puțin trei ori cantitatea de care au nevoie”, a spus autorul studiului.


Data actualizare: 05-01-2024 | creare: 05-01-2024 | Vizite: 268
Bibliografie
Martinez-Lomeli, J., et al. (2023).
Impact of various high fat diets on gene expression and the microbiome across the mouse intestines.
Scientific Reports.
doi.org/10.1038/s41598-023-49555-7.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum