Care este cheia fericirii, prietenii sau familia?

©

Autor:

Care este cheia fericirii, prietenii sau familia?
Deși am putea crede că timpul petrecut cu copiii și cu partenerul este cheia fericirii, un nou studiu sugerează că ne-am putea crește mai mult nivelul de fericire prin intermediul întâlnirilor cu prietenii. Concluzia a fost publicată în Journal of Personality and Social Psychology.
Potrivit rezultatelor, persoanele raportează un grad mai mare de fericire în timp ce se întâlnesc cu prietenii, comparativ cu partenerul de viață sau cu copiii. De fapt, cel mai redus nivel de fericire provine din întâlnirea cu partenerul, conform studiului.

Cercetătorii susțin că decoperirea se referă mai mult la activitatea pe care persoana o desfășoară cu ceilalți și mai puțin la individul alături de care o întreprinde. Motivul este faptul că persoanele desfășoară activități mai plăcute cu prietenii decât cu membrii familiei, alături de care îndeplinesc mai degrabă sarcini și obligații.

La studiu au fost implicați peste 400 de participanți care au trebuit să își reamintească timpul petrecut cu prietenii sau cu familia, să identifice activitatea desfășurată cu aceștia și să evalueze sentimentele cu care au rămas în urmă întâlnirilor, de fericire, satisfacție sau împlinire. Emoțiile au fost evaluate cu 0 puncte dacă nu au fost trăite niciodată sau cu 6 puncte dacă au apărut aproape întotdeauna.

Printre activitățile pe care le întreprind persoanele împreună cu partenerii se numără socializarea, relaxarea și mâncatul. De asemenea, indivizii tind să facă aceleași lucruri și când sunt împreună cu prietenii. Ce a descoperit studiul este faptul că persoanele desfășoară mai mult aceste activități atunci când sunt cu prietenii, precum și mai puține treburi casnice. Rezultatele arată că 65% din experiențele trăite cu prietenii implică socializarea, față de 28% cu partenerii.

Studiul sugerează că petrecerea timpului cu copiii se corelează mai mult cu activități negative, spre exemplu treburi casnice și transportarea lor la școală. Totuși, îngrijirea copiilor, activitatea pe care părinții o desfășoară cel mai frecvent, a fost evaluată ca fiind un lucru pozitiv. Per total, dacă nu se face referire la activitatea desfășurată, persoanele raportează nivele asemănătoare de fericire în prezența prietenilor, a partenerilor și a copiilor.

Este important să construim oportunități pentru petrecerea timpului într-un mod plăcut cu partenerii de viață și cu copiii, savurând cu adevărat acele momente. Relațiile bazate numai pe treburi casnice, sarcini și obligații nu vor crește cu siguranță nivelul de fericire.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-09-2020 | creare: 22-09-2020 | Vizite: 831
Bibliografie
The key to happiness: Friends or family?: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917084049.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul genelor în starea de fericire
  • Fericirea în viață nu se construiește doar pe muncă și carieră; hobby-urile sunt la fel de importante
  • Combinarea mindfulness-ului cu exercițiile fizice ar putea fi cheia pentru a te simți mai în formă și mai fericit în 2024
  •