Asocieri de comportamente și consecințe pentru sănătatea fizică și psihică

©

Autor:

Asocieri de comportamente și consecințe pentru sănătatea fizică și psihică
Studiul publicat în jurnalul BMC Public Health și-a propus să examineze modul în care comportamentele legate de dietă, activitate fizică (AF) și comportament sedentar (CS) se asociază și cum aceste grupări afectează sănătatea fizică și mentală a copiilor, adolescenților și tinerilor adulți.
Au fost incluse studii observaționale care au implicat copii, adolescenți și/sau tineri adulți cu vârsta între 5-24 ani. Cercetătorii au efectuate căutări electronice și manuale în baze de date precum PubMed, Web of Science și Scopus, până în iulie 2022. S-au inclus 49 de studii transversale și patru studii de cohortă din 18 țări, cu un total de 778.415 participanți individuali.

Rezultate

  • Au fost identificate 172 de asocieri (sănătoase, nesănătoase și mixte).
  • Grupările mixte au fost comune (n = 98), iar grupările de dietă de calitate înaltă, AF scăzută și CS înaltă au fost mai frecvente la fete.
  • Grupările nesănătoase, care includ AF moderată până la viguroasă scăzută, consum redus de fructe și legume și timp mare petrecut la ecran, au fost prevalente, în special în familiile cu statut socioeconomic scăzut.
  • Comparativ cu cei cu asocieri comportamentale sănătoase, cei cu grupări nesănătoase și mixte au avut o adipozitate mai mare, un risc mai mare de boli cardiovasculare, scoruri mai slabe de sănătate mintală și o condiție fizică cardiorespiratorie mai scăzută.

Concluzii

  • AF, CS și dieta se asociază în modele sănătoase, nesănătoase și mixte la tineri, care diferă în funcție de caracteristicile sociodemografice.
  • Asocierile nesănătoase sunt asociate cu consecințe negative pentru sănătate.
  • Strategiile de intervenție care vizează dezagregarea mai multor comportamente nesănătoase ar trebui dezvoltate și evaluate pentru impactul lor asupra sănătății.

Rezultatele acestui studiu subliniază importanța înțelegerii modului în care comportamentele legate de dietă, activitate fizică și comportament sedentar se asociază și afectează sănătatea tinerilor. Aceste informații pot fi folosite pentru a dezvolta intervenții eficiente de sănătate publică pentru a promova comportamente sănătoase și a preveni problemele de sănătate asociate.

sursa: News Medical
foto: udra11/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-08-2023 | creare: 25-08-2023 | Vizite: 491
Bibliografie
The prevalence of clustering of health behaviors and associated physical and mental health outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20230823/The-prevalence-of-clustering-of-health-behaviors-and-associated-physical-and-mental-health-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: