Când menstruația e considerată anormală și ar trebui să te adresezi medicului

©

Autor:

Când menstruația e considerată anormală și ar trebui să te adresezi medicului

Numeroase femei aflate în perioada fertilă a vieții lor se confruntă cu apariția menstruației anormale. Care sunt însă caracteristicile unei mentruații regulate? Ce anume indică apariția unei menstruații anormale? Și ce afecțiuni pot acestea masca? Toate aceste aspecte le vom aborda în articolul de față.

Menstruația este reprezentată de acea sângerare de origine uterină, care debutează aproximativ în jurul vârstei de 12 ani, apare în fiecare lună la un interval de 28 de zile (acest interval depinde de mai mulți factori și poate varia între 21 și 40 de zile) și se încheie în jurul vârstei de 40-55 de ani.
Durata menstrelor este de aproximativ 5 zile (în medie poate fi cuprinsă între 3 și 8 zile). La fiecare menstră se pierd aproximativ 30-70 ml de sânge, cel mult 100 ml de sânge. În primele două zile de menstruație sângerările sunt mai abundente, de culoare roșie intens, iar mai apoi, în următoarele zile, pot îmbrăca o nuanță roz-maronie sau negricioasă.
Prima menstruație apărută în viața unei femei poartă denumirea de menarhă, iar ultima menstuție poartă denumirea de mepauză. Menopauza este o perioadă de tranziție apărută în viața unei femei, care presupune trecerea din perioada reproductivă (fertilă) la perioada de sterilitate. În această perioadă are loc încetarea funcției ovariene și scăderea producției de hormoni estrogeni și progesteron. Astfel, frecvența apariției menstrelor scade progresiv, iar mai apoi încetează.
În primii ani de la apariție, menstrele pot fi neregulate, pentru ca mai apoi, după împlinirea vârstei de 16 ani, să devină regulate. [1], [2]

 

Sindromul premenstrual și dismenoreea

În fiecare lună, înainte de apariția menstruației, datorită modificărilor hormonale din organism, își fac apariția anumite manifestări clinice precum umflarea și hipersensibilitatea sânilor, balonare, iritabilitate, scăderea libidoului, modificări ale stării de dispoziție. Toate aceste manifestări clinice alcătuiesc sindromul premenstrual.

În perioada menstruală, din cauza contracției fibrelor musculare aflate în componența uterului, își fac apariția crampele menstruale. Atunci când musculatura uterină se contractă foarte mult, există riscul de a comprima anumite vase sangvine prezente în vecinătate, ceea ce determină apariția durerilor pelvine intense, secundare scăderii aportului de oxigen local.

Această formă de durere menstruală poartă denumirea de dismenoree primară. Dismenoreea secundară este acea durere pelvină, asemănătoare celei mentruale, care însă se datorează prezenței unei afecțiuni la nivelul organelor reproductive și nu modificărilor apărute în context menstrual. [1], [2]

Menstruație anormală

Menstruațiile anormale sunt acele menstruații neregulate care apar în perioada intermenstruală (în perioada dintre două menstre regulate), după instalarea menopauzei, după consumarea unui raport sexual sau acele menstruații abundente, a căror durată depășeșteopt zile.

Sângerările anormale intermenstruale poartă denumirea de „metroragii”. Sângerările menstruale anormale abundente și prelungite poartă denumirea de „hipermenoree” sau „menoragii”.

Menstruația întârziată, care a apărut la mai bine de 35 de zile interval față de data la care trebuia să apară în mod regulat, poartă denumirea de „oligomenoree”.

Apariția menstruației la fiecare trei sau patru luni poartă denumirea clinică de „spaniomenoree”.

Lipsa totală a menstruației poartă denumirea de „amenoree”.

Menstruațiile anormale pot fi reprezentate și de eliminarea continuă a cheagurilor de sânge în perioada menstruală sau îngroșarea sângelui menstrual. În mod normal, eliminarea cheagurilor de sânge poate apărea în prima zi de menstruație, însă eliminarea continuă a cheagurilor de sânge pe toată durata menstrei, eliminarea unor cheaguri mari de sânge la menstruație, îngroșarea anormală a sângelui menstrual sau modificarea culorii sângelui menstrual (sânge de culoare neagră-verzuie, roșie-gălbuie, etc.) îmbracă aspectul menstrelor anormale și pot sugera apariția anumitei afecțiuni. [3], [4], [5]

Cauze ale menstruațiilor anormale

Pot fi descrise anumite cauze fiziologice sau patologice care pot determina apariția menstrelor anormale și neregulate.

Cauzele fiziologice de apariție a menstruațiilor anormale sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • Pubertatea
  • Administrarea de anticoncepționale orale, inele sau patch-uri
  • Sarcina
  • Scăderea sau creșterea ponderală spontană
  • Stresul psiho-emoțional intens
  • Exercițiile fizice intense
  • Apropierea menopauzei
  • Steriletul (favorizează apariția unui fond inflamator cronic)
  • Administrarea anumitor medicamente precum corticosteroizi (Hidrocortizon).


Cauzele patologice de apariție a menstruațiilor anormale sunt reprezentate de următoarele aspecte:


Când este necesară consultația unui medic?

Se recomandă consultarea unui medic ginecolog în următoarele circumstanțe:

  • În cazul femeilor care prezintă frecvent sângerări intermenstruale
  • În cazul femeilor care prezintă sângerări menstruale abundente și anemie secundară clinic manifestă (caracterizată prin paloare tegumentară, astenie, oboseală, amețeli, etc.)
  • În cazul femeilor care prezintă o menstruație la un interval de aproximativ trei-patru luni
  • În cazul femeilor care nu au menstruație. [3], [4], [5]


Diagnostic. Investigații utile

Este absolut necesară identificarea cauzei care a dus la apariția menstruațiilor anormale deoarece, deși în numeroase cazuri poate fi vorba despre o afecțiune benignă, există însă și cazuri în care aceste menstruații anormale pot masca prezența unei afecțiuni severe.

Astfel, se recomandă prezentarea la medic a oricărei femei care prezintă menstruații anormale. Medicul este cel care va pune diagnosticul bolii cauzatoare în urma efectuării anamnezei, a examinării clinice a bolnavei (examen ginecologic, tușeu vaginal) și a unor investigații paraclinice, precum ecografia vaginală, ecografia abdomino-pelvină, tomografia computerizată abdomino-pelvină, rezonanța magnetică nucleară și analizele de sânge.

Ulterior, pentru confirmarea diagnosticului pus de către medicul de specialitate, se recomandă efectuarea unei biopsii sau a unui chiuretaj, urmat de examen histopatologic. [1], [2]


Data actualizare: 13-06-2019 | creare: 13-06-2019 | Vizite: 6926
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Abnormal Menstruation (Periods), link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods
4. What you need to know about irregular periods, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/178635.php
5. What Causes Menstrual Irregularity?, link: https://www.healthline.com/symptom/menstrual-irregularity
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciclul de două ori pe lună
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum