Proteze de sân - tipuri și recomandări, ce trebuie să știi

©

Autor:

Proteze de sân - tipuri și recomandări, ce trebuie să știi

Protezele de sân sunt forme artificiale, utilizate de femeile ai caror sâni au fost îndepărtați chirurgical și care aleg să nu recurgă la reconstrucție (8).

Numeroase femei care au fost tratate împotriva cancerului la sân suferă intervenții chirurgicale precum lumpectomie - îndepărtarea unui nodul mamar - sau mastectomie (simplă sau dublă) - îndepărtarea totală a unuia sau ambilor sâni. Acestea nu se simt întotdeauna pregătite să recurgă la o reconstrucție a sânului, motiv pentru care apelează temporar sau permanent la proteze de sân (1, 8). Decizia purtării unei astfel de proteze este una personală, cu numeroase implicări emoționale și care depinde de numeroși factori (5).

Indiferent dacă se utilizează proteze temporare sau permanente, acestea au rolul de a conferi un aspect natural al sânului. Tipul de proteză ales depinde de cantitatea de țesut îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale, precum și de localizarea acestuia (3).

Proteze de sân - tipuri

Protezele de sân au diferite forme, mărimi și sunt confecționate din diferite materiale și pe diferite nuanțe, în funcție de nuanțele pielii (2).

Există proteze care pot fi purtate cu sutiene special concepute, însă există și proteze care au părți adezive prin intermediul cărora se atașează direct pe piele. O altă categorie de proteze e reprezentată de cele prevăzute cu magnet: o parte magnetică se lipește de piele, în timp ce alta e atașată de proteză. În cazul protezelor care se atașează direct pe piele (prin intermediul părților adezive sau magneților), nu este necesară purtarea unei lenjerii special concepute (1).

În funcție de durata purtării, protezele pot fi:

  • temporare: sunt ușoare, moi și pot fi fixate în interiorul hainelor sau sutienelor speciale. Sunt utilizate în special în primele săptămâni după intervenția chirurgicală și sunt concepute din materiale care nu rănesc zona afectată, astfel încât vindecarea să aibă loc în mod corespunzător. Unele femei aleg să poarte aceste tipuri de proteze și după vindecare, pe durata nopții (5, 6).
  • permanente: sunt confecționate astfel încât să arate, să cântarească și să se simtă la fel ca un sân natural. Sunt realizate din silicon, spumă sau alte materiale. La început, proteza permanentă ar putea părea grea, însă purtarea acesteia timp de câteva ore pe zi va ajuta corpul să se obișnuiască, iar în timp va părea mult mai naturală (5).


În funcție de materialul din care este confecționată, protezele se împart în două categorii principale:

  • din spumă sau polyfil - sunt modele ușoare, recomandate pentru purtarea imediat după operație, atunci când pacienta se recuperează. Ele pot fi, de asemenea, purtate pe timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, sau în timpul înotului și pot fi spălate la mașina de spălat (1).
  • din silicon - pot fi purtate zilnic și au un aspect mult mai natural; ele pot fi purtate, de asemenea, în timpul actului sexual, datorită faptului că imită fidel sânul natural. Protezele din silicon pot fi:

simetrice: ovale sau triunghiulare; pot fi purtate pe partea laterală pentru a completa sutienul sau îndreptate central pentru plinătatea decolteului. Pot fi purtate atât în locul sânului drept, cât și al celui stâng.
în formă de lacrimă - sunt potrivite femeilor care ai căror sâni sunt mai plini în partea inferioară și exterioară decât deasupra sfârcului. Ele pot fi, de asemenea, purtate în partea stângă sau dreaptă.
• asimetrice - sunt destinate femeilor care au suferit o intervenție chirurgicală extinsă, deoarece ele sunt prevăzute cu extensii care se potrivesc sub braț sau pe peretele toracic superior. Ele sunt concepute special pentru a înlocui sânul drept sau pe cel sâng.
• personalizate - sunt create printr-o tehnică ce utilizează un scanner 3D prin intermediul căruia este obținută o imagine 3D computerizată a zonei toracice. Cu ajutorul acestei imagini se realizează o proteză personalizată, care se potrivește perfect pe peretele toracelui și cu nuanța pielii pacientei (1, 4).

Protezele realizate din silicon pot părea grele în comparație cu cele din spumă sau polyfil, în special pentru femeile cu sâni de dimensiuni mari. Însă, dacă au o cantitate echilibrată de silicon, acestea vor contribui la menținerea unei posturi drepte (1).

Avantajele și dezavantajele purtării unei proteze de sân

Avantaje:

  • oferă o formă naturală sub haine;
  • nu necesită intervenții chirurgicale suplimentare, care prezintă riscuri și care presupun un timp de recuperare îndelungat;
  • pot fi purtate cu diferite haine, inclusiv în timpul sporturilor precum înotul;
  • pot fi înlocuite atunci când se uzează sau sunt deteriorate;
  • pot fi purtate în timpul așteptării unei intervenții chirurgicale reconstructive sau în timpul chimioterapiei sau radioterapiei;
  • pot fi adaptate la dimensiunea sânului, astfel încât să nu existe un dezechilibru în ceea ce privește greutatea (6).

Dezavantaje:

  • unele paciente nu se simt confortabil cu ideea de a avea un sân artificial;
  • unele poteze au intrucțiuni speciale de spălare și depozitare;
  • trebuie înlocuite după cațiva ani (6).


Proteze de sân - recomandări

Multe femei se întreabă cât de repede după intervenția chirurgicală pot purta o proteză de sân, însă acest aspect trebuie discutat cu medicul specialist, deoarece variază de la o pacientă la alta, în funcție de timpul și gradul de vindecare a operației. Majoritatea pot începe să poarte proteza după două pană la opt săptămâni. Specialiștii recomandă, însă, pacientelor să nu poarte proteze adezive cel puțin 12 luni după intervenție sau în timpul radioterapiei, deoarece aceastea pot afecta pielea (4, 8).

Pentru cele mai multe persoane, alegerea unei proteze de sân este o experiență emoțională și stresantă. Ele se pot simți vulnerabile și rușinate de faptul că alți oameni vor privi zona intervenției. Din acest motiv, alegerea protezei trebuie să fie facută sub îndrumarea unei persoane specializate, care are experiență în interacțiunea cu femei care au trecut prin experiențe similare, și care adoptă atitudinea potrivită, astfel încât pacienta să se simtă confortabil (6).

Alegerea protezei potrivite este vitală, deoarece ea trebuie să fie confortabilă și imite cât mai bine sânul natural, atât ca formă, cât și ca dimensiune. Astfel poate fi prevenită apariția durerilor de spate sau de gât. Deși în ceea ce privește culoarea lor, în cazul unor persoane este dificilă găsirea unei proteze care să se potrivească perfect cu nuanța pielii lor, există companii care produc protezele pe comandă, astfel încât acestea să se potrivească cât mai bine (4).

Cum se îngrijesc protezele de sân?

  • Protezade sân trebuie spălată manual, cu apă călduță, după fiecare purtare. Ea se poate usca prin tamponare cu un prosop;
  • După înot, ea trebuie clătită cu apă pentru a se îndepărta sarea și clorul;
  • Se recomandă evitarea deodorantului parfumat, deoarece acesta poate deteriora forma sânului. O alternativă mai sigură a acestuia este deodorantul cu cristale naturale;
  • Depozitarea protezei se poate face în cutia în care aceasta a fost achiziționată, astfel încât ea își va menține forma și va fi protejată de lumina soarelui și de căldură;
  • Pacientele trebuie să fie atente în momentul în care se află în preajma animalelor de companie, astfel încât acestea să nu deterioreze proteza;
  • În cazul protezelor din silicon care se deteriorează, acestea vor fi aruncate împreună cu gunoiul menajer și nemenajer, deoarece siliconul din care sunt confecționate nu se reciclează (6).


Călătoriile și protezele de sân

Detectoarele din aeroporturi detectează protezele de sân, deoarece acestea sunt părți externe ale corpului. Ele sunt, de asemenea, detectate și în momentul în care sunt trasportate în bagajele de mână. În acest caz, pacientele pot informa personalul care se ocupă cu securitatea de faptul că dețin o proteză de sân, astfel încât ele să fie tratate cu discreție. Se recomandă deținerea unei scrisori medicale redactate de medicul specialist cu privire la tipul și motivul purtării protezei (7).

Concluzii

Protezele de sân sunt alternativele unei reconstrucții chirurgicale. Ele prezintă numeroase avantaje și pot ajuta o pacientă care a trecut printr-o intervenție dificilă, cum este mastectomia, să se simtă mai natural și să își desfășoare, în continuare, viața în mod obișnuit.


Data actualizare: 10-07-2020 | creare: 10-07-2020 | Vizite: 2956
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Protezele pentru sâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum