Cum să-ți întârzii menstruația pentru câteva zile?

©

Autor:

Cum să-ți întârzii menstruația pentru câteva zile?

Există situații în care femeile se gândesc să își întârzie menstruația pentru câteva zile sau pentru o perioadă mai lungă de timp din diferite motive sau din cauza unor probleme medicale, cum ar fi dureri severe, sângerări abundente, endometrioză, migrene, fibroame uterine, anemie.

Întârzierea menstruației nu provoacă probleme dacă este făcută corect, însă este important de ținut cont că organismul are în mod normal un ciclu, care variază între 21 și 35 de zile.

Estrogenul este hormonul care face ca țesutul să se acumuleze în uter, creând „o pernă” pe care se poate dezvolta o sarcină. Menstruația este acel țesut care trebuie să se elimine în momentul în care nu există o sarcină. Progesteronul, care este un alt tip de hormon, este eliberat după ovulație și ajută la menținerea sarcinii, iar dacă nu există una în timpul acelui ciclu progesteronul dispare și urmează menstruația. Practic, totul are legătură cu hormonii. (1)

Cum să-ți întârzii menstruația pentru câteva zile?

Pastile contraceptive

Conform National Women Health Network, întârzierea menstruației nu poate provoca probleme de sănătate, astfel că pastilele contraceptive sunt recomandate pentru obținerea unor rezultate eficiente. (2)

Pentru a prevenii menstruația prin pilulele contraceptive este nevoie de administrarea lor fără pauza de 7 zile, în timpul căreia menstruația revine. Cu toate acestea, este esențial să știți că acest lucru poate avea efecte adverse, cum ar fi senzația de greață, diaree și sângerări bruște. Deși nu toată lumea are aceste efecte secundare, este totuși util să le cunoașteți dacă intenționați să urmați această cale. (3, 4)

Administrarea de noretisteronă

Noretisterona este o versiune sintetică a progesteronului și este un hormon care pregătește mucoasa uterină pentru sarcină. Dacă este utilizată înainte de ciclul menstrual, aceasta întârzie menstruația prin oprirea reducerii progesteronului care dă startul menstruației. La câteva zile după oprirea acestui medicament, menstruația va începe din nou. Însă, această formă de noretisteronă nu funcționează ca un contraceptiv, astfel încât aveți în continuare șansa de a rămâne însărcinată. Se recomandă prezervativul ca metodă contraceptivă. Totodată, este indicat să vă consultați cu un specialist pentru administrarea medicamentului. (4, 5)

Inelul vaginal

Întârzierea menstruației pentru câteva zile sau pentru o perioadă mai lungă de timp se poate face și cu ajutorul unui inel vaginal, care se introduce cu o lună înainte de luna în care doriți să nu vă mai vină ciclul. În prima zi a săptămânii patru, după ce ați purtat inelul vaginal timp de trei săptămâni, se scoate. În mod normal, acesta nu se mai folosește în săptămâna patru pentru a putea da curs menstruației, însă, pentru oprirea ei se introduce un nou inel vaginal. Astfel, nivelul hormonilor va rămâne constant. (6)

Steriletul hormonal

Levonorgestrelul, o versiune sintetică a hormonului progesteron, este eliberat în uter în urma montării steriletului și ajută la prevenirea sarcinii. Levonorgestrelul subțiază mucoasa uterină, prin urmare, steriletul hormonal poate fi utilizat pentru a trata simptomele menstruale, inclusiv sângerările abundente sau dacă există menstruație pe o perioadă prelungită. Așadar, puteți avea menstruații mai ușoare sau mai scurte dacă există mai puțină mucoasă care ar urma să fie eliminată. O cantitate mai mare de levonorgestrel poate să oprească cu totul menstruația.

Există și sterilet din cupru, însă acesta nu afectează în vreun fel ovulația, iar menstruația este una regulată. Steriletul din cupru poate cauza chiar menstruații mai lungi și mai dureroase față de o perioadă obișnuită. (7)

Metode naturale de întârziere a menstruației

Nu există tehnici naturale eficiente în întârzierea menstruației care să fie demonstrate științific. Există, însă, mitul consumului de linte, gelatină, oțet de mere, suc de lămâie sau chiar apă de fasole verde cu o săptămână înainte de începerea menstruației.

Alte metode:

O altă metodă ar fi administrarea unei doze mari de Ibuprofen, însă specialiștii nu recomandă o astfel de tehnică, deoarece poate să afecteze rinichii, să provoace edeme sau ulcer la stomac. Cu toate acestea, majoritatea femeilor tinere și sănătoase nu ar trebui să aibă probleme majore din cauza administrării ocazionale a unei doze excesive, însă este recomandat să discutați cu un medic pentru a nu exista dubii cu privire la sănătatea dumneavoastră. (8, 9)


Data actualizare: 08-08-2022 | creare: 08-08-2022 | Vizite: 60278
Bibliografie
(1) 6 Safe Ways To Stop Your Period, link: https://health.clevelandclinic.org/how-to-stop-your-period/
(2) Using Birth Control to Regulate or Skip Your Period, link: https://nwhn.org/bc-period-skip/
(3) How to skip or delay a period, link: https://www.livehealthily.com/periods/how-can-i-delay-my-period
(4) How to Delay Your Period: Learn Whether or Not This Is a Good Idea, link: https://flo.health/menstrual-cycle/health/period/how-to-delay-your-period
(5) How can I delay my period?, link: https://www.nhs.uk/common-health-questions/travel-health/how-can-i-delay-my-period/
(6) How to Use the NuvaRing to Skip Your Period, link: https://www.verywellhealth.com/how-to-skip-your-period-using-nuvaring-906856
(7) Everything You Need to Know About IUDs and Periods, link: https://greatist.com/health/iud-period
(8) How to Delay Your Period in a Safe, Effective Way, According to Experts, link: https://www.health.com/condition/reproductive-health/how-to-delay-your-period
(9) Can High Doses of Ibuprofen Delay or Halt Your Period?, link: https://health.clevelandclinic.org/can-high-doses-of-ibuprofen-delay-or-halt-your-period/#:~:text=A%3A%20Anti-inflammatories%20like%20ibuprofen,than%20a%20day%20or%20two
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum