Cancerul de prostată - important de știut
Autor: Teodorescu Mihai
Cancerul de prostată reprezintă o formă de cancer care afectează prostata, un organ musculo-glandular de dimensiuni reduse aflat sub vezica urinară, cu rol în formarea lichidului spermatic.
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, o cauză importantă de deces la nivel global. DeÈ™i aproximativ 60% dintre cazurile de cancer de prostată apar la bărbaÈ›ii cu vârsta de peste 65 de ani, testele de diagnostic pentru patologiile urologice sunt recomandate începând cu 45 de ani. (1, 2)
Adenocarcinomul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer de prostată. DeÈ™i există mai multe tipuri de cancere care implică prostata, precum sarcoame, carcinoame sau tumori neuroendocrine, aproape toate cancerele de prostată sunt adenocarcinoame, fiind formate în celule care produc lichidul prostatic. (3, 4)
Există patru stagii ale cancerului de prostată. După diagnosticarea cancerului de prostată, se vor efectua teste suplimentare, pentru a cunoaÈ™te cu exactitate stadiul bolii. În funcÈ›ie de răspândirea celulelor canceroase, cancerul de prostată este grupat în patru stagii (de la I la IV, stadiul I fiind cel incipient, iar stadiul IV cel mai avansat). Planificarea tratamentului va depinde de stadiul bolii. (1, 2)
Cancerul de prostată poate fi asimptomatic. Formele non-agresive de cancer de prostată sunt adesea asimptomatice în fazele incipiente. În fazele avansate, încep să se instaleze primele simptome, care uneori pot fi minore. Din cauza absenÈ›ei simptomelor sau a simptomatologiei uÈ™oare, cancerul de prostată este adesea diagnosticat în faze avansate. (3, 7)
Un flux slab de urină poate fi un semn incipient al cancerului de prostată. În majoritatea cazurilor, semnele cancerului prostatic în fazele incipiente ale bolii sunt unele minore, precum fluxul slab de urină, micÈ›iuni frecvente, probleme la golirea completă a vezicii urinare, dureri în timpul urinării sau dureri minore de spate, È™olduri sau pelvis. Hiperplazia benignă de prostată, o condiÈ›ie comună în populaÈ›ia adultă, caracterizată de creÈ™terea în volum a prostatei, poate prezenta aceleaÈ™i simptome ca neoplasmul prostatei. (1, 2, 5)
Incidența cancerului de prostată este mai mare la bărbații afro-americani. Bărbații de culoare au șanse semnificativ mai mari de a dezvolta cancer de prostată, iar formele dezvoltate sunt adesea mai severe. Conform studiilor, bărbații de culoare sunt de două ori mai predispuși să moară din cauza cancerului de prostată, comparativ cu bărbații caucazieni. (3, 6, 7)
IncidenÈ›a cancerului de prostată creÈ™te odată cu vârsta. Statisticile arată că ratele de incidență ale cancerului de prostată sunt strâns legate de vârsta, cea mai mare incidență fiind observată la bărbaÈ›ii vârstnici, de peste 65 de ani. De asemenea, din cauza riscului mai mare de comorbidități asociate la persoanele vârstnice, riscul de deces în urma diagnosticării creÈ™te odată cu vârsta. (3, 6, 7)
Genetica poate creÈ™te riscul de cancer de prostată. BărbaÈ›ii cu antecedente familiale de cancer de prostată se confruntă, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta boala. Riscurile sunt de două până la trei ori mai mari dacă tatăl, fratele sau fiul au avut cancer de prostată È™i creÈ™te odată cu numărul rudelor diagnosticate cu boala. Conform estimărilor, aproximativ 2 din 10 dintre bărbaÈ›ii diagnosticaÈ›i cu cancer de prostată au un istoric familial pentru cancerul de prostată. (6, 7)
Consumul de cafea scade riscul de cancer de prostată. Studiile observaÈ›ionale au relevat o asociere între consumul de cafea pe termen lung È™i îmbunătățirea metabolismului glucozei, precum È™i secreÈ›ia de insulină. Totodată, un amplu studiu efectuat de cercetătorii japonezi a arătat că există o asociere inversă între consumul de cafea È™i riscul de incidență al cancerului de prostată. (7, 9)
AlimentaÈ›ia È™i stilul de viață afectează riscul dezvoltării cancerului de prostată. Studiile arată că dietă È™i activitatea fizică joacă un rol important în dezvoltarea È™i progresia cancerului de prostată, fără ca mecanismele implicate să fie pe deplin cunoscute. Riscul de cancer de prostată este crescut semnificativ la persoanele cu o dietă bazată pe consumul de alimente bogate în carbohidraÈ›i simpli È™i grăsimi. Totodată, sedentarismul È™i lipsa exerciÈ›iilor fizice poate creÈ™te riscul de cancer. (3, 7)
Rata de supravieÈ›uire a pacienÈ›ilor cu cancer de prostată este una ridicată. DeÈ™i reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, în majoritatea cazurilor cancerul de prostată este diagnosticat la timp, prognosticul de supravieÈ›uire la 5 ani fiind astfel ridicat. În tarile din Europa de Sud È™i Europa Centrală, aproximativ 88% dintre pacienÈ›i supravieÈ›uiesc minimum cinci ani de la momentul diagnosticului. În SUA, rata de supravieÈ›uire la cinci ani depășeÈ™te 95%. (3, 7)
(2) Everything You Want to Know About Prostate Cancer, link: https://www.healthline.com/health/prostate-cancer
(3) What Is Prostate Cancer? link: https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/prostate-cancer
(4) Prostate Adenocarcinoma, link: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/prostate-adenocarcinoma
(5) Symptoms-Prostate cancer, link: https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/symptoms
(6) Top 10 Things You Should Know About Prostate Cancer, link: https://www.pcf.org/c/top-10-things-you-should-know-about-prostate-cancer/amp
(7) Epidemiology of Prostate Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6497009
(8) Coffee consumption and the risk of prostate cancer: the Ohsaki Cohort Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3681030
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cancer Prostata
- Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala
- Cancer de prostata
- Suspect cancer de prostata
- Cancer prostata - Cabazitaxel & Abiraterone
- Durere coloana + cancer de prostata
- Cancer prostata - recomandare medic
- Cancer prostata
- Cancer de prostata
- Cancer malign prostata