Cancerul ovarian - informații esențiale

©

Autor:

Cancerul ovarian - informații esențiale

Cancerul ovarian reprezintă un tip de cancer ce se dezvoltă la nivelul ovarelor, glandele sexuale feminine cu rol în reproducere și în formarea hormonilor sexuali feminini. Cancerul ovarian este una dintre principalele patologii de natură canceroasă întâlnită la femei și o importantă cauză de deces la nivel global. Anual, peste 150.000 de femei își pierd viața din cauza cancerului ovarian. Conform statisticilor, aproximativ 1 din 75 de femei dezvoltă cancer ovarian. (1, 2)

Carcinomul epitelial reprezintă cea mai comună formă de cancer ovarian. În funcție de tipul celulelor în care debutează, există mai bine de 30 de tipuri de cancer ovarian. Carcinomul epitelial, început în celulele epiteliale (localizate în căptușeala suprafeței ovarului), apare la aproximativ 85-90% dintre persoanele cu cancer ovarian. (1, 2)

Boala este diagnosticată de obicei în stadii avansate, când rata de supraviețuire relativă la 5 ani este una redusă. În mai puțin de 15% dintre cazuri, cancerul ovarian este diagnosticat în primul stadiu al bolii, când celulele canceroase sunt localizate la nivel ovarian și riscul de deces la cinci ani este unul redus, de sub 10%. Rata de supraviețuire generală pentru cancerul ovarian variază între 29% și 92%, media globală de supraviețuire la 5 ani fiind de 30-40%. (2, 3)

Evoluția cancerului ovarian este adesea lentă, afecțiunea fiind asimptomatică în primele stagii. Din acest motiv, diagnosticul este întârziat și adesea pus în fazele avansate ale bolii. Dacă apar simptome, ele pot semăna cu cele ale altor afecțiuni, precum sindromul premenstrual, sindromul intestinului iritabil sau o infecție a vezicii urinare. Comparativ cu alte afecțiuni ce se pot manifesta similar, simptomele în cancerul ovarian simptomele persistă și tind să se agraveze odată cu trecerea timpului. (1, 2)

Sângerările vaginale neașteptate sau durerea abdominală pot reprezenta simptome ale cancerului ovarian, în fazele incipiente. De asemenea, durerea sau presiunea în pelvis, balonarea, urinarea frecventă, constipația, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, dispneea, oboseala, greața și indigestia sunt alte simptome potențiale ale cancerului ovarian. (1, 5)

Istoricul familial și vârstă înaintată, principalii factori de risc pentru cancerul ovarian. Femeile trecute de 60 de ani cu antecedente de cancer de ovare sau de sân în familie prezintă un risc mai mare să dezvolte cancer ovarian. Totodată, sunt predispuse riscului de a dezvolta cancer ovarian și femeile care au avut cancer mamar, care se confruntă cu obezitatea sau care suferă de endometrioză. (1, 3, 5)

Femeile însărcinate înainte de 26 de ani prezintă un risc mai mic de cancer ovarian. Sarcina și alăptarea influențează în mod direct riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian. Un raport publicat de Societatea Americană pentru Cancer arată că sarcinile duse la termen, după vârsta de 26 de ani, scad riscul pentru cancer ovarian. (6)

Chirurgia poate preveni cancerul ovarian la femeile cu risc foarte mare. Intervențiile chirurgicale de îndepărtare a ovarelor și a trompelor uterine pot fi recomandate femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian. Expirarea ovarelor scade cu aproximativ 98% riscul de cancer ovarian. În plus, chirurgia de îndepărtare a ovarelor poate scădea substanțial riscul de a dezvolta cancer de sân. Opțiunile chirurgicale pot include, de asemenea, îndepărtarea uterului, a ganglionilor limfatici din regiune sau a țesutului din jur. (1, 4, 5)

Histerectomia poate reduce cu aproape 30% riscul de cancer ovarian. Înlăturarea pe cale chirurgicală a uterului, procedură ce poartă denumirea de histerectomie, poate reduce cu aproape o treime riscul de a dezvolta cancer ovarian. (1, 6)

Cancerul ovarian recidivează în 70% dintre cazuri. Riscul de recidivă al cancerului ovarian este influențat de numeroși factori, stadiul în care este diagnosticat inițial fiind cel mai important dintre acești factori. Diagnosticat și tratat în stadiul 1, cancerul ovarian are un risc de recidivă de doar 10%. În schimb, atunci când este tratat în stadiul 4, considerat ultimul stadiu de evoluție, riscul de recidivă este de până la 95%. (7, 8)


Data actualizare: 25-10-2021 | creare: 25-10-2021 | Vizite: 816
Bibliografie
(1) What is ovarian cancer? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/159675
(2) Epidemiology of ovarian cancer: a review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5365187
(3) Ovarian cancer, link: https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/index.htm
(4) About ovarian cancer, link: https://www.cancercenter.com/cancer-types/ovarian-cancer/about
(5) 10 Essential Facts About Ovarian Cancer, link: https://www.everydayhealth.com/news/essential-facts-about-ovarian-cancer
(6) Ovarian Cancer Risk Factors, link: https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(7) What to Know About Ovarian Cancer Recurrence, link: https://www.healthline.com/health/ovarian-cancer/recurrence
(8) Recurrence, link: https://ocrahope.org/patients/about-ovarian-cancer/recurrence
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă asociere între infecția cu Chlamydia și cancerul ovarian
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cele mai frecvente semne de cancer ovarian
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum