Cafeaua poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer, indică un nou studiu
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul unor cantități crescute de cafea ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer, conform unui studiu pe termen lung efectuat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia. Rezultatele au arătat o asociere între cafea È™i câÈ›iva markeri importanÈ›i legaÈ›i de boala Alzheimer.
Studiul actual, desfășurat pe o perioadă medie de zece ani, a investigat dacă consumul de cafea a afectat rata declinului cognitiv la peste 200 de australieni. „Am descoperit că participanÈ›ii fără deficienÈ›e de memorie È™i cu un consum mai mare de cafea la începutul studiului aveau un risc mai mic de a trece la o deficiență cognitivă uÈ™oară, care adesea precede boala Alzheimer, sau de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul studiului”, a declarat autorul principal, Samantha Gardener.
Consumul unei cantități mai mari de cafea a fost, de asemenea, asociat cu o încetinire a acumulării proteinei amiloide în creier, un factor cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer. DeÈ™i vor fi necesare cercetări suplimentare, cercetătorii au declarat că studiul a fost încurajator, deoarece a indicat că un obicei uzual, consumul de cafea, ar putea fi o modalitate uÈ™oară de a ajuta la întârzierea apariÈ›iei bolii Alzheimer. „Ar putea fi deosebit de util pentru persoanele care sunt expuse riscului de declin cognitiv, dar care nu au dezvoltat niciun simptom”, declară Samantha.
Studiul nu a putut face diferenÈ›a între cafeaua cu cofeină È™i cea decofeinizată, nici beneficiile sau consecinÈ›ele modului în care a fost preparată (metoda de preparare, prezenÈ›a laptelui È™i/sau zahărului, etc.). De asemenea, cercetătorii nu au stabilit încă cu precizie care constituenÈ›i ai cafelei se află în spatele efectelor sale aparent pozitive asupra sănătății creierului.
sursa: Science Daily
Studiul actual, desfășurat pe o perioadă medie de zece ani, a investigat dacă consumul de cafea a afectat rata declinului cognitiv la peste 200 de australieni. „Am descoperit că participanÈ›ii fără deficienÈ›e de memorie È™i cu un consum mai mare de cafea la începutul studiului aveau un risc mai mic de a trece la o deficiență cognitivă uÈ™oară, care adesea precede boala Alzheimer, sau de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul studiului”, a declarat autorul principal, Samantha Gardener.
Consumul unei cantități mai mari de cafea a fost, de asemenea, asociat cu o încetinire a acumulării proteinei amiloide în creier, un factor cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer. DeÈ™i vor fi necesare cercetări suplimentare, cercetătorii au declarat că studiul a fost încurajator, deoarece a indicat că un obicei uzual, consumul de cafea, ar putea fi o modalitate uÈ™oară de a ajuta la întârzierea apariÈ›iei bolii Alzheimer. „Ar putea fi deosebit de util pentru persoanele care sunt expuse riscului de declin cognitiv, dar care nu au dezvoltat niciun simptom”, declară Samantha.
Studiul nu a putut face diferenÈ›a între cafeaua cu cofeină È™i cea decofeinizată, nici beneficiile sau consecinÈ›ele modului în care a fost preparată (metoda de preparare, prezenÈ›a laptelui È™i/sau zahărului, etc.). De asemenea, cercetătorii nu au stabilit încă cu precizie care constituenÈ›i ai cafelei se află în spatele efectelor sale aparent pozitive asupra sănătății creierului.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 02-12-2021 | creare: 02-12-2021 | Vizite: 413
Bibliografie
Study reveals drinking coffee could lower the risk of Alzheimer’s disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211123131427.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Utilizarea combinată a două medicamente pentru Alzheimer crește probabilitatea de supraviețuire pe cinci ani a pacienților
- Posibilă legătură între multiple boli neurodegenerative
- Somnul resetează neuronii pentru noi amintiri în ziua următoare
- Rolul individual al neuronilor în bolile neurodegenerative
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1