Un pas către avansarea terapiilor hormonale de precizie pentru reducerea riscului de Alzheimer
Un nou studiu efectuat în cadrul Universității de Științe ale Sănătății din Arizona a remarcat faptul că femeile sub tratament cu hormoni au avut cu până la 58% mai puține șanse de a dezvolta boli neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer. Studiul a fost publicat în jurnalul Alzheimer & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.
Femeile care au fost supuse în menopauză terapiei hormonale timp de minimum șase ani au avut cu 79% mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer și cu 77% mai puține șanse să manifeste boli neurodegenerative.
Reducerea riscului a variat în funcție de tipul, calea terapiei hormonale postmenopauzale și durata administrării. Aceste constatări sunt utile pentru dezvoltarea unei abordări medicinale de precizie pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.
Deși nu este primul studiu care analizează impactul terapiilor hormonale asupra reducerii bolilor neurodegenerative, acest studiu este important, întrucât promovează utilizarea terapiilor hormonale de precizie în prevenirea bolilor neurodegenerative, inclusiv a Alzheimerului.
Terapia hormonală este cel mai eficient tratament utilizat pentru simptomele menopauzei la femeile peste 45 de ani: bufeuri, transpirații nocturne, insomnie, creștere în greutate, depresie.
S-au studiat efectele terapiilor hormonale aprobate de Administrația Alimentelor și a Medicamentelor din SUA (estrogeni, progesteroni și terapii combinate) asupra bolilor neurodegenerative. S-au analizat și influența tipului de terapie hormonală, căii de administrare (orală sau prin piele) și a duratei terapiei asupra riscului de a dezvolta aceste boli neurodegenerative.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea steroizilor naturali, estradiol și progesteron, a determinat o reducere mai mare a riscului decât în cazul utilizării hormonilor sintetici. Medicamentele hormonale orale au redus riscul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative combinate, pe când terapiile hormonale administrate prin piele au scăzut riscul de apariție a demenței.
Efectul protector al terapiei pe termen lung (peste un an) asupra Alzheimerului, a bolii Parkinson și a demenței a fost mai mare decât în cazul terapiei pe termen scurt (mai puțin de un an). Riscul general a fost cel mai redus la pacienții cu vârsta de minimum 65 de ani.
„Această reducere a riscului de boală Alzheimer, Parkinson și demență înseamnă că aceste boli au un factor comun regulat de estrogen și, dacă există factori comuni, pot exista terapii comune. [... ] Cheia este că terapia hormonală nu este un tratament, ci menține funcționarea creierului și a întregului sistem, ducând la prevenție. Nu inversează boala; previne bolile, menținând creierul sănătos.”, a spus Dr. Brinton, autorul principal al studiului, care a cercetat bolile neurodegenerative și creierul feminin vârstnic de mai bine de 25 de ani.
Dr. Brinton a fost recent co-autor la o altă lucrare, condusă de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine și publicată în jurnalul Scientific Reports. Studiul a demonstrat faptul că etapa de tranziție a menopauzei modifică structura creierului, conectivitatea și metabolismul energetic.
Bolile neurodegenerative asociate îmbătrânirii reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, deoarece nu se cunoaște în prezent un tratament pentru boala Alzheimer. Tulburarea este frecvent întâlnită, afectând mai mult de 5,5 milioane de persoane din Statele Unite, proporția populației cu vârsta peste 65 de ani fiind în creștere.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni