Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?

Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?

©

Autor:

Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?

Ceaiul verde, ceaiul negru ÅŸi cafeaua sunt larg utilizate în prezent, iar studiile realizate în acest sens au demonstrat existenÈ›a anumitor beneficii ÅŸi a unor riscuri legate de aceste trei produse.
Ce să alegem între cafea, ceai verde È™i ceai negru? Răspunsul poate varia de la o persoană la alta, în funcÈ›ie de starea sa de sănătate ÅŸi de afecÈ›iunile asociate. În continuare vom prezenta în detaliu valoarea nutritivă a fiecărui din cele trei produse, beneficiile pe care acestea le au asupra organismului uman ÅŸi riscurile asociate consumării acestor produse.

Valoarea nutritivă a ceaiului verde, a ceaiului negru şi a cafelei

Ceai verde

În compoziÈ›ia ceaiului verde se găseÅŸte un număr crescut de polifenoli (antioxidanÈ›i) ÅŸi catechine (epigalocatechină, epicatechina, epicathechina galat ÅŸi epigalocatechina-3-galat, substanÈ›e chimice cu puternice proprietăți antioxidante). De asemenea, în componenÈ›a ceaiului verde se găsesc din abundență betacaroten, cafeină, acid folic, alcaloizi (precum teofilina, teobromina, xantina, dimetilxantina ÅŸi adenina) ÅŸi fluorină.

Valoarea nutrițională a ceaiului verde, estimată la 100 de grame de produs, este după cum urmează: 8,7 g de fibre alimentare, 24,5 g de proteine, 327 mg de calciu, 1 mg magneziu, 8 mg de potasiu, 293 g de calorii, 50 mg de sodiu, 2,8 g grăsimi, 24,3 mg fier, 0,18 mg mangan şi 313 mg fosfor.

Ceai negru

Ceaiul negru deÈ›ine în componență o cantitate crescută de teină ÅŸi teofilină, substanÈ›e cu proprietăți energizante care cresc vigilenÈ›a. De asemenea, în componenÈ›a ceaiului verde se află o cantitate crescută de polifenoli, antioxidanÈ›i, uleiuri volatile, flavonoizi ÅŸi catechine.

Valoarea nutrițională a ceaiului negru, estimată la 100 grame de produs, este după cum urmează: fosfor, potasiu, fluor, iod, fosfor, vitamină C, vitamină B1, vitamină B2.

Cafea

Principala sursă de cafea este reprezentată de arborele de cafea. În compoziÈ›ia cafelei se află cantități crescute de cafeină, tiamină, gaiacol, putresceine, tanină, aciduacetaldehidă, acid clorogenic, acid citric, polifenoli, acid clorogenic ÅŸi alte substanÈ›e cu proprietăți antioxidante. De asemenea, în componenÈ›a cafelei se află vitamină B3, vitamină B5, mangan, vitamină B2, magneziu ÅŸi potasiu în cantități reduse,

Conform studiilor realizate în acest sens, o ceaÅŸcă de cafea poate asigura din doza zilnică recomandată aproximativ 11% din vitamina B2, 6% din vitamina B5, 2% din magneziu, 2% din vitamina B3, 3% din mangan ÅŸi 3% din potasiu. [1], [2], [3]

Printre beneficiile ceaiului verde:

  • Reducerea nivelului seric de colesterol rău (LDL colesterol) ÅŸi de trigliceride
  • Protejează sistemul cardiovascular ÅŸi previne apariÈ›ia bolilor cardiace
  • Puternic efect antioxidant, datorită conÈ›inutului crescut de substanÈ›e antioxidante. Ceaiul verde duce la reducerea stresului oxidativ ÅŸi protejează organismul impotriva acÈ›iunii radicalilor liberi.
  • CreÅŸte rata de metabolizare a organismului
  • Scade riscul de apariÈ›ie a diabetul zaharat de tip II, prin reducerea nivelului seric de glucoză ÅŸi îmbunătățirea sensibilității la insulină
  • Îmbunătățirea funcÈ›iilor cerebrale ÅŸi previne apariÈ›ia accidentului vascular cerebral
  • ÎncetineÅŸte procesele de îmbătrânire ale organismului, datorită conÈ›inutului crescut de antioxidanÈ›i ÅŸi vitamină E.
  • MenÈ›inerea sănătății dentare
  • Ameliorarea anumitor afecÈ›iuni dermatologice, datorită proprietăților anticarcinogenice ÅŸi antiinflamatorii deÈ›inute.
  • Facilitează detoxifierea organismului
  • Poate fi util în cadrul curelor de slăbire, pentru scăderea în greutate.
  • Larg utilizat în cosmetică, datorită proprietăților sale antioxidante.
  • Treduce nivelul de stres ÅŸi îmbunătățeÅŸte somnul.
  • CreÅŸte absorbÈ›ia de nutrienÈ›i alimentari.
  • Datorită conÈ›inutului crescut de epigalocatechină galat, ceaiul verde protejează organismul împotriva dezvoltării proceselor cancerigene ÅŸi creÅŸte nivelul de energie în organism.
  • Previne apariÈ›ia poliartritei reumatoide.
  • Reduce pofta de mâncare.


Beneficiile ceaiului negru:

  • CreÅŸte nivelul de energie din organism, datorită conÈ›inutului crescut de teină ÅŸi teofilină
  • Previne degradarea celulelor din organism ÅŸi a ADN-ului, datorită conÈ›inutului crescut de antioxidanÈ›i
  • Scade riscul de apariÈ›ie a cancerului ovarian la femei
  • Util în combaterea stresului psiho-emoÈ›ional
  • ÎmbunătățeÅŸte activitățile cerebrale, datorită cantităților reduse de cafeină
  • ÎmbunătățeÅŸte atenÈ›ia ÅŸi capacitatea de concentrare
  • Ameliorarează simptomatoligia specifică afecÈ›iunilor gastro-intestinale
  • Are efect antidiareic
  • Reduce inflamaÈ›iile intestinale
  • Reduce simptomatologia specifică sindromului de intestin iritabil
  • Protejează sistemul cardiovascular ÅŸi previne apariÈ›ia afecÈ›iunilor cardiace, datorită conÈ›inutului crescut de antioxidanÈ›i
  • Reduce colesterolul seric ÅŸi previne apariÈ›ia aterosclerozei
  • Stimulează funcÈ›ia muÅŸchiului cardiac
  • Previne apariÈ›ia bolii Parkinson, prin reducerea nivelului de hormoni ai stresului ÅŸi îmbunătățirea memoriei
  • Util în menÈ›inerea sănătății orale, prevenind apariÈ›ia cariilor
  • Reglează greutatea corporală
  • Ajută la combaterea celulitei
  • Util în cadrul dietelor alimentare, facilitând scăderea ponderală
  • Stimulează ÅŸi întăreÅŸte sistemul imunitar
  • Este util în combaterea cearcănelor
  • Previne apariÈ›ia răcelii ÅŸi a gripei
  • Are efect calmant ÅŸi cicatrizant în cazul arsurilor solare
  • Previne apariÈ›ia cancerului
  • Util în combaterea cistitei, a diareei, a pneumoniei ÅŸi a infecÈ›iei cu Herpes simplex
  • Ajută la consolidarea oaselor ÅŸi a È›esutului conjunctiv
  • Ajută la menÈ›inerea sănătății părului.


Ceaiul verde ÅŸi ceaiul negru provin din aceeaÅŸi plantă, cunoscută sub denumirea Camellia Sinensis. DiferenÈ›a între cele două tipuri de ceaiuri constă în modul de prelucrare a frunzelor plantei: pentru obÈ›inerea ceaiului verde, frunzele plantei sunt aburite ÅŸi uscate, pe când, în cazul ceaiului negru, frunzele sunt uscate ÅŸi zdrobite.

Principalele beneficii ale cafelei:

  • Sursă importantă de substanÈ›e nutritive ÅŸi antioxidante
  • Protejează împotriva apariÈ›iei afecÈ›iunilor cardiovasculare
  • Reduce riscul de apariÈ›ie a bolilor neurologice
  • ÎmbunătățeÅŸte performanÈ›a fizică
  • Reduce riscul de apariÈ›ie a afecÈ›iunilor neoplazice. [1], [2], [3]

Riscuri asociate consumului de ceai verde, de ceai negru ÅŸi de cafea

Riscurile asociate consumului de ceai verde

Ca orice produs natural, ceaiul verde poate avea ÅŸi anumite efecte negative asupra organismului. Dintre acestea amintim:

  • CreÅŸterea acidității gastrice datorită conÈ›inutului crescut de L-teamină (tocmai din această cauză este contraindicată consumarea ceaiului pe stomacul gol).
  • Datorită conÈ›inutului crescut de cafeină, consumul excesiv de ceai verde poate duce la apariÈ›ia insomniei.
  • Ceaiul verde poate interfera cu anumite tratamente, precum medicaÈ›ia anticoagulantă, medicaÈ›ia antidepresivă sau antibioterapia cu chinolone.
  • CreÅŸte riscul de apariÈ›ie a palpitaÈ›iilor ÅŸi a tulburărilor de ritm cardiac
  • CreÅŸte valorile tensiunii arteriale.
  • Favorizează apariÈ›ia glaucomului.
  • Poate provoca apariÈ›ia diareei ÅŸi a durerilor de cap.
  • Ceaiul verde este contraindicat în cazul persoanelor cu deficit de fier sau cu anemie.

Printre efectele negative ale ceaiului negru amintim:

  • CreÅŸterea acidității gastrice
  • ApariÈ›ia insomniilor
  • Scade nivelul seric de sodiu ÅŸi de potasiu
  • CreÈ™te valorile tensionale
  • Agravează simptomatologia ulcerului gastric
  • Împiedică absorbÈ›ia fierului în organism
  • Poate avea efecte negative asupra sarcinii.

Efectele negative pe care cafeaua le poate avea:

  • ApariÈ›ia insomniei
  • CreÅŸterea incidenÈ›ei palpitaÈ›iilor cadiace
  • Favorizează apariÈ›ia nervozității
  • CreÅŸte valorile tensionale (contraindicată în cazul bolnavilor hipertensivi)
  • Efecte negative asupra fătului, în cazul femeilor însărcinate.


Studiile realizate în acest sens au demonstrat nocivitatea cafelei, atunci când aceasta este consumată amestecată cu lapte ÅŸi zahăr. [1], [2], [3]

Concluzii

Cantitatea totală de cafeină prezentă în 200 ml de ceai verde este de 20 mg, iar în cazul a 200 ml de ceai negru, este de 40 mg. Spre deosebire de acestea, cantitatea totală de cafină deÅ£inută în 200 ml cafea este de 80 mg - de două sau de trei ori mai mare faţă de cantitatea deÅ£inută în ceaiuri.


Din cauza acestui conţinut crescut de cafeină, precum și a riscului crescut de a crea dependenţă şi efectelor negative mult mai severe asupra organismului uman, specialiştii din domeniul medicinei recomandă consumarea ceaiului negru şi a ceaiului verde şi renunţarea la consumul de cafea.


Data actualizare: 16-02-2022 | creare: 05-12-2019 | Vizite: 10980
Bibliografie
1. Green Tea vs. Coffee, Which One Is Better For You, link: https://www.lifehack.org/449759/green-tea-vs-coffee-which-one-is-better-for-you
2. Green Tea vs Black Tea: Which One Is Healthier?, link: https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea
3. Coffee or Tea? An RD Weighs in on Which Is Healthier, link: https://www.health.com/food/coffee-or-tea-an-rd-weighs-in-on-which-is-healthier
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ceai fierbinte poate contribui la apariÈ›ia cancerului
  • Consumul regulat de ceai modulează eficienÈ›a creierului
  • Consumul de ceai creÈ™te speranÈ›a de viață
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum