Bolile la care ne expune consumul de alcool

Bolile la care ne expune consumul de alcool

©

Autor:

Bolile la care ne expune consumul de alcool

Consumul de băuturi alcoolice, în special al celor cu o concentraÈ›ie crescută de alcool, reprezintă un important factor de risc pentru numeroase afecÈ›iuni cronice. Volumul mediu de alcool, modelele de consum È™i calitatea băuturilor alcoolice consumate au un impact cauzal asupra mortalității È™i morbidității asociate afecÈ›iunilor cronice. Conform cercetărilor, consumul de alcool poate avea efecte dăunătoare asupra organismului uman, tulburările de consum reprezentând la nivel mondial cea de-a doua condiÈ›ie de boală È™i invaliditate pentru bărbaÈ›i. Clasificarea InternaÈ›ională a Bolilor, sistemul proiectat È™i publicat de OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății, include termenul alcool în numele sau definiÈ›ia a mai bine de treizeci de afecÈ›iuni cronice. (1) (2)

Consumat în cantități moderate, alcoolul poate îmbunătății starea generală de sănătate. Beneficiile potenÈ›iale ale alcoolului sunt însă unele relativ mici È™i care nu se aplică tuturor persoanelor. Există situaÈ›ii în care consumul, chiar È™i în cantități mici, nu este recomandat. Femeile însărcinate sau care intenÈ›ionează să rămână gravide, persoanele în vârstă sau cu afecÈ›iuni cronice, cât È™i persoanele care iau medicamente care pot interacÈ›iona negativ cu alcoolul nu trebuie să consume deloc băuturi cu conÈ›inut alcoolic. Pentru bărbaÈ›i, consumul a mai mult de patru băuturi într-o singură zi sau 14 băuturi într-o săptămână se încadrează în consum exagerat, contribuind în mod semnificativ la apariÈ›ia bolilor. În cazul femeilor, consumul a mai mult de trei băuturi pe zi sau 7 băuturi într-o singură săptămână este considerat consum exagerat. (3) (4)

Care sunt bolile la care ne expune consumul de alcool?

Boala hepatică alcoolică:

InfluenÈ›ată de cantitatea È™i durata consumului de alcool, cât È™i de tipul băuturilor alcoolice consumate, boala hepatică alcoolică este o consecință timpurie a consumului excesiv de alcool. Organismul uman, prin intermediul ficatului, metabolizează alcoolul în acetaldehidă, o substanță toxică cu risc cancerigen. Procesul de eliminare a alcoolului din organism dăunează sănătății ficatului, riscul de apariÈ›ie a leziunilor hepatice fiind unul crescut. Există trei tipuri majore de afecÈ›iuni hepatice care sunt asociate consumului crescut de alcool:

  • steatoza hepatică sau ficatul gras: reprezintă stadiul incipient al bolii hepatice È™i se caracterizează printr-o acumulare de grăsimi în interiorul celulelor hepatice. Din această cauză, ficatul ar putea să întâmpine dificultăți în îndeplinirea funcÈ›iilor sale;
  • hepatita alcoolică: descrie inflamaÈ›ia ficatului, adesea însoÈ›ită de moartea celulelor din ficat. ConsecinÈ›ele hepatitei alcoolice sunt mult mai severe È™i pot pune în pericol sănătatea consumatorului;
  • ciroza hepatică: este considerată cea mai gravă boală hepatică asociată consumului de alcool È™i este rezultatul înlocuirii celulelor funcÈ›ionale distruse cu È›esut cicatricial. (3) (5) (6)


Pancreatită acută:

InflamaÈ›ie a pancreasului, cauzată în majoritatea cazurilor de consumul îndelungat de alcool È™i litiaza biliară, pancreatita acută necesită adesea spitalizare. Riscul de apariÈ›ie a pancreatitei este crescut la consumatorii cronici de alcool, în special de băuturi alcoolice spirtoase. În aproximativ 70% dintre cazuri, pancreatita afectează persoanele care consumă în mod regulat cantități crescute de alcool. InflamaÈ›ia pancreasului este cauzată de expunerea cronică la acetaldehidă, toxina rezultată în urma descompunerii alcoolului È™i de activarea prematură a proenzimelor la enzimele pancreatice. (1) (6)

Cancer:

RelaÈ›ia dintre cancer È™i consumul de alcool a fost sugerată încă de la începutul secolului trecut, potenÈ›ialul de inducere a cancerului fiind confirmat mai târziu de recenziile È™i analizele sistematice privind consumul de alcool È™i riscul dezvoltării cancerului. Băuturile alcoolice sunt în prezent clasificate drept cancerigene pentru oameni, chiar dacă mecanismele moleculare È™i biochimice prin care alcoolismul duce la dezvoltarea de cancere nu sunt pe deplin înÈ›elese de către oamenii de È™tiință. Studiul Global Burden of Disease a constatat că alcoolul creÈ™te riscul de apariÈ›ie al cancerului la nivelul căilor digestive superioare, tractului digestiv inferior È™i sânului. (1) (2) (3) (6)

Diabet zaharat de tip 2:

În ciuda faptului că numeroase studii dovedesc că alcoolul poate avea un efect protector împotriva diabetului zaharat, relaÈ›ia dintre consumul de alcool È™i diabet este una mult mai complexă. Nivelul scăzut de alcool ingerat oferă efecte benefice, în timp ce un nivel crescut de alcool consumat creÈ™te riscurile de apariÈ›ie a bolii. Conform studiilor, efecte de protecÈ›ie sunt observate în urma consumului a maximum două băuturi standard pe zi, în timp ce efecte nocive sunt observate atunci când sunt consumate aproximativ patru băuturi standard. (1) (2)

Osteoporoză:

Alcoolul perturbă activitatea unor nutrienÈ›i importanÈ›i din organism È™i cauzează deficienÈ›e hormonale, afectând astfel inclusiv sănătatea oaselor. Conform unor studii, consumul cronic de alcool în adolescență afectează sănătatea oaselor È™i creÈ™te semnificativ riscul de a dezvolta osteoporoză mai târziu în viață. Consumul de alcool pe perioade lungi a fost asociat cu o creÈ™tere a riscului de fractură de È™old, una dintre cele mai grave tipuri de fracturi osoase ce pot apărea. (6) (8)

Afecțiuni cardiovasculare:

Efectul consumului de alcool asupra bolilor cardiovasculare poate fi diferit, în funcÈ›ie de afecÈ›iune. De exemplu, efectele asupra hipertensiunii arteriale sau fibrilaÈ›iei atriale sunt aproape în totalitate dăunătoare, în timp ce efectele asupra bolilor cauzate de aportul redus de sânge la inimă pot fi benefice. Efectele protectoare, deÈ™i sunt rare, pot fi anulate de consumul abundent de alcool. Consumul de 60 de grame de alcool pur pe zi, cel puÈ›in o dată pe lună, elimină orice efect protector al consumului de alcool asupra mortalității. Aportul excesiv de alcool, în special de băuturi grele, cu concentraÈ›ie crescută de alcool, este asociat cu multiple complicaÈ›ii cardiovasculare, precum angină, hipertensiune arterială È™i insuficiență cardiacă. (2) (3) (6)

Afecțiuni gastrointestinale:

Efectele toxice ale alcoolului sunt exercitate inclusiv la nivelul tractului gastro-intestinal. Consumul repetat de alcool, chiar È™i în cantități moderate, contribuie la iritarea sau chiar erodarea unor părÈ›i din mucoasa stomacală. Ca urmare, stomacul devine mult mai vulnerabil È™i mai sensibil la acizi sau la ingrediente cu potenÈ›ial inflamator. InflamaÈ›ia mucoasei gastrice este prezentă la aproape toÈ›i consumatorii cu antecedente de consum cronic de alcool. Deoarece gastrita alcoolică este rezultatul inflamaÈ›iei sau deteriorării mucoasei stomacului, uneori poate fi asociată cu complicaÈ›ii severe. Persoanele diagnosticate cu gastrită cronică trebuie să oprească consumul de alcool, pentru a evita eventualele complicaÈ›ii, care pot include sângerarea tractului gastrointestinal, ulcer, peritonită generalizată, sepsis È™i insuficiență multiorgană. (6) (7)

Afecțiuni neuropsihice:

Alcoolul afectează căile de comunicare ale creierului, interferând cu funcÈ›ia cognitivă. Acesta este motivul pentru care, la scurt timp de la ingestia unei cantități crescute de alcool, vederea este înceÈ›oÈ™ată, apar pierderile de memorie È™i dificultățile de mers iar timpul de reacÈ›ie este încetinit. Consumul de alcool pe termen lung poate acelera procesul de îmbătrânire al creierului, ceea ce va duce la instalarea afecÈ›iunilor neurologice timpurii. Una dintre afecÈ›iunile de natură neuropsihică asociată consumului de alcool este epilepsia. Există dovezi substanÈ›iale care vin în susÈ›inerea ipotezei conform căreia consumul de alcool poate provoca convulsii neprovocate. RenunÈ›area la alcool poate, de asemenea, să determine apariÈ›ia convulsiilor, însă nu È™i a epilepsiei. (1) (2) (3) (6)

Afecțiuni ale sistemului imunitar:

Alcoolul slăbeÈ™te sistemul imunitar, deoarece suprimă producÈ›ia de celule imune, făcând astfel organismul vulnerabil în faÈ›a agenÈ›ilor infecÈ›ioÈ™i. Capacitatea organismului de a lupta cu infecÈ›iile este redusă în urma fiecărui episod de consum. ProducÈ›ia È™i funcÈ›ionarea celulelor imunitare este afectată negativ de expunerea la cantități mari de alcool, cât È™i de consumul cronic de alcool. Consumatorii cronici de alcool au un risc crescut de a contracta infecÈ›ii respiratorii, hepatita B, hepatita C, HIV, cât È™i alte infecÈ›ii bacteriene sau virale. (6) (9)

Afecțiuni ale sistemului respirator:

Efectele specifice asupra sistemului respirator care apar odată cu consumul de alcool sunt în mod direct legate de cantitatea de alcool consumată, cât È™i de intervalul de timp la care individul consumă alcool. Consumul cronic de alcool poate determina deteriorarea celulelor care căptuÈ™esc căile respiratorii È™i care au rolul de a proteja plămânii. Din acest motiv, susceptibilitatea de a dezvolta infecÈ›ii respiratorii, precum pneumonie sau tuberculoză, poate creÈ™te semnificativ. Studiile arată că bolile pulmonare severe sunt de aproape patru ori mai frecvente la persoanele cu antecedente de abuz de alcool, comparativ cu cei care nu au un istoric de alcoolism. (9)


Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 2259
Bibliografie
(1) Chronic Diseases and Conditions Related to Alcohol Use, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908707
(2) The Risks Associated With Alcohol Use and Alcoholism, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043
(3) Health Risks of Chronic Heavy Drinking, link: https://www.webmd.com/mental-health/addiction/addiction-heavy-drinking
(4) How Much Alcohol Is Too Much? link: https://www.verywellmind.com/alcohol-how-much-is-too-much-67238
(5) Liver Disease & Alcohol Use Disorder Treatment, link: https://www.alcohol.org/comorbid/liver-disease-and-alcoholism
(6) Ten health risks of chronic heavy drinking, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/297734.php
(7) Treating the Symptoms of Alcoholic Gastritis, link: https://www.alcohol.org/comorbid/gastritis
(8) What People Recovering From Alcoholism Need To Know About Osteoporosis, link: https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/conditions-behaviors/alcoholism
(9) Infectious Diseases & Alcohol Abuse, link: https://www.alcohol.org/comorbid/infectious-diseases-and-alcoholism
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ExerciÈ›iile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Un nou tratament pentru dependenÈ›a de alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum