Bilingvismul este legat de o mai mare rezistență a creierului la adulții în vârstă

Bilingvismul este legat de o mai mare rezistență a creierului la adulții în vârstă

©

Autor:

Bilingvismul este legat de o mai mare rezistență a creierului la adulții în vârstă
Un nou studiu publicat în revista Bilingualism: Language and Cognition a investigat modul în care bilingvismul influenÈ›ează rezilienÈ›a cerebrală în contextul bolii Alzheimer. Cercetătorii de la Universitatea Concordia au folosit neuroimagistica pentru a compara structura cerebrală a adulÈ›ilor în vârstă, atât monolingvi, cât È™i bilingvi, care erau fie normali cognitiv, fie prezentau declin cognitiv uÈ™or sau erau diagnosticaÈ›i cu Alzheimer.
Descoperirile principale arată că bilingvii cu Alzheimer au un hipocamp semnificativ mai mare comparativ cu monolingvii, chiar È™i atunci când au fost egalizaÈ›i după vârstă, educaÈ›ie È™i funcÈ›ii cognitive. Hipocampul, zona cheie pentru învățare È™i memorie afectată în mod special de Alzheimer, pare să fie protejat prin folosirea a două limbi.

Studiul sugerează că bilingvismul contribuie la menÈ›inerea cerebrală, unul dintre cei trei factori ai rezilienÈ›ei cerebrale, alături de rezerva cerebrală È™i rezerva cognitivă. MenÈ›inerea cerebrală se referă la capacitatea creierului de a-È™i păstra forma È™i funcÈ›ia pe măsură ce îmbătrâneÈ™te. Prin stimulare mentală È™i angajament social, bilingvismul poate ajuta la protejarea creierului împotriva deteriorării.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit dovezi că bilingvismul influenÈ›ează rezerva cerebrală în zonele legate de limbaj sau rezerva cognitivă în zonele afectate de Alzheimer. Acest lucru indică faptul că beneficiile bilingvismului pot fi specifice menÈ›inerii structurale a anumitor regiuni cerebrale, precum hipocampul.

Concluziile studiului evidenÈ›iază bilingvismul ca un factor de stil de viață care promovează sănătatea cerebrală È™i poate întârzia efectele îmbătrânirii È™i ale bolii Alzheimer. Cercetătorii intenÈ›ionează să investigheze în continuare dacă multilingvismul oferă beneficii similare asupra reÈ›elelor cerebrale. Studiul a folosit date din proiectele COMPASS-ND È™i CIMA-Q, contribuind la înÈ›elegerea modului în care utilizarea mai multor limbi poate influenÈ›a rezilienÈ›a cerebrală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-10-2024 | creare: 24-10-2024 | Vizite: 156
Bibliografie
Bilingualism linked to greater brain resilience in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20241022/Bilingualism-linked-to-greater-brain-resilience-in-older-adults.aspx

https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-dragoste-iubire-oameni-7678208/" rel="nofollow">Image by PNW Production
PNW Production on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bilingvismul îmbunătățeÈ™te conectivitatea È™i eficienÈ›a creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum