Învățarea și memoria se dezvoltă cu șase săptămâni înainte de naștere

©

Autor: Redacția ROmedic

Învățarea și memoria se dezvoltă cu șase săptămâni înainte de naștere

Un nou studiu aduce informații suplimentare despre dezvoltarea cognitivă a copiilor în perioada intrauterină. Se pare că stimulii auditivi la care este expus fătul până în săptămâna 34 susțin învățarea (cu 3 săptămâni mai devreme decât indicaseră studiile anterioare), iar la 38 de săptămâni memoria este deja evidentă, după cum a observat echipa condusă de Charlene Krueger (Universitatea din Florida).

Studiul a vizat influența vocii materne asupra dezvoltării cognitive fetale. Pentru aceasta, 32 de mame participante au fost rugate să repete cu voce tare versuri de 15 secunde, de două ori pe zi timp de 6 săptămâni, din săptămâna a 28-a până în săptămâna 34. Pe parcursul acestei perioade și la final s-au măsurat bătăile inimii la copii, în timp ce ascultau o înregistrare audio a unei voci feminine care recita aceleași versuri: dacă bătăile inimii se diminuau însemna că bebelușii se obișnuiseră cu rimele respective. Acest fapt a fost observat începând cu săptămâna 34, iar în săptâmâna 38 s-a înregistrat o scădere semnificativă a bătăilor inimii bebelușilor, ceea ce însemna că aceștia își aminteau versurile.

Unui grup de control i s-a oferit să asculte alte versuri recitate de o voce străină, cercetătorii dorind să se afle dacă bebelușii reacționează doar la vocea mamei sau la versurile cu care au fost obișnuiți. Ascultând noile rime, bătăile inimii lor s-au accelerat, semn că acestea nu au fost recunoscute.


Studii suplimentare sunt necesare pentru a se înțelege mai bine rolul experiențelor la care este expus fătul asupra dezvoltării memoriei și învățării.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 30-05-2018 | creare: 09-07-2015 | Vizite: 1781
Bibliografie
Research provides evidence of learning and memory six weeks prior to birth, link: https://medicalxpress.com/news/2015-07-evidence-memory-weeks-prior-birth.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum