Beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene (revizuire)

©

Autor:

Beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene (revizuire)
Într-un număr special al revistei Nutrients Journal, cercetătorii au explorat beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene. Termenul „vegetarian” se referă la cei care se abțin de la consumul de carne, pește, păsări și produse conexe. Dietele vegetariene, inclusiv variantele ovo-lacto-vegetariene, vegane și pescatariene, sunt adesea considerate alternative mai sănătoase la dietele convenționale, datorită absenței cărnii.
Numărul special a prezentat cercetări care evidențiază calitatea dietei dietelor vegetariene în comparație cu dietele non-vegetariene. Studiile s-au concentrat pe nutriție, calitatea dietei, modelele de dietă și bunăstarea generală în diferite studii experimentale și observaționale care au implicat indivizi de toate vârstele.

Motivele pentru adoptarea vegetarianismului sunt diverse, inclusiv tulburările de alimentație, convingerile morale, identitatea personală, conexiunile sociale, tradițiile culturale, opiniile religioase și preocupările de mediu. Există diferite tipuri de diete vegetariene, cum ar fi ovo-lacto-vegetarian, vegan și pescatarian, fiecare cu restricții și incluziuni alimentare specifice.

Este esențial să recunoaștem diferențele nutriționale dintre aceste diete. Veganii consumă mai puține proteine, calciu, calorii și grăsimi saturate, dar mai multe alimente bogate în fibre dietetice în comparație cu omnivorii. Acest lucru poate duce la deficiențe potențiale în minerale și vitamine esențiale esențiale pentru diferite sisteme fiziologice, inclusiv sănătatea oaselor, sănătatea sângelui și bunăstarea psihologică.

Cercetările sugerează că vegetarienii au un risc mai mic de obezitate și afecțiuni medicale cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, boala coronariană și anumite tipuri de cancer în comparație cu non-vegetarienii. Dietele vegetariene sunt asociate cu indicele de masă corporală (IMC) redus, tensiunea arterială, nivelurile de colesterol și markeri inflamatori. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la potențialele deficiențe de nutrienți din dietele vegetariene, în special acizii grași omega-3, vitamina B12, fier, zinc și magneziu.

Dietele vegetariene bine planificate pot oferi beneficii semnificative pentru sănătate, dar trebuie concepute cu atenție pentru a evita deficiențele nutriționale. Alimentele ultraprocesate pot fi, de asemenea, o preocupare pentru vegetarieni. Prin urmare, este necesară prudență atunci când alegeți un tip de dietă vegetariană. Cercetările viitoare sunt necesare pentru a înțelege mai bine vegetarianismul, inclusiv relația acestuia cu alimentele ultraprocesate, pentru a se asigura că dietele vegetariene sunt atât sănătoase, cât și echilibrate nutrițional.

sursa: News Medical
foto: Creative Cat Studio/Shutterstock.com

Data actualizare: 22-08-2023 | creare: 22-08-2023 | Vizite: 312
Bibliografie
Vegetarianism: what are the health benefits?, link: https://www.news-medical.net/news/20230821/Vegetarianism-what-are-the-health-benefits.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum