Beneficiile nelimitate ale sportului pentru sistemul cardiovascular, dovedite științific

Beneficiile nelimitate ale sportului pentru sistemul cardiovascular, dovedite științific

©

Autor:

Beneficiile nelimitate ale sportului pentru sistemul cardiovascular, dovedite științific
Potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul PLOS Medicine de către Terence Dwyer È™i colegii săi de la University of Oxford, riscul de boală cardiovasculară scade cu cât devenim din ce în ce mai activi.
Cercetătorii au demonstrat că există o relaÈ›ie de inversă proporÈ›ionalitate între gradul de activitate fizică È™i incidenÈ›a afecÈ›iunilor cardiovasculare. În perioada 2013-2015, au fost adunate date legate de activitatea fizică a 90.211 participanÈ›i fără boli cardiovasculare în antecedente. Ulterior, participanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i in 4 grupuri în funcÈ›ie de riscul de dezvoltare a unei afecÈ›iuni cardiovasculare. Printre cei cu activitate fizică redusă s-au numărat cei mai mulÈ›i fumători, cu indice de masă corporală mai mare È™i valori crescute ale proteinei C reactive, biomarker al inflamaÈ›iei, fiind diagnosticaÈ›i ulterior cu hipertensiune. Cei cu activitate fizică moderată au prezentat 71% È™anse să fie diagnosticaÈ›i cu o boală cardiovasculară, iar cei din grupurile cu activitate fizică mare È™i cu activitate fizică intensă au prezentat 59%, respectiv, 46% È™anse să dezvolte o boală cardiovasculară.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Aiden Doherty din cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la University of Oxford, a afirmat: „Acesta este cel mai mare studiu de măsurare a activității fizice în raport cu riscul cardiovascular. Demonstrează faptul că sportul poate fi chiar mai important decât am considerat înainte pentru protejarea sistemului cardiovascular. Descoperirea noastră aduce È™i mai multă greutate asupra ghidurilor de sănătate raportate de WHO legate de activitatea fizică, cu recomandarea de cel puÈ›in 150 până la 300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână pentru adulÈ›i.”

Autorul principal al studiului, Terry Dwyer, susÈ›ine, de asemenea, importanÈ›a noilor date: „Rezultatele acestui studiu sunt o dovadă de încredere că exerciÈ›iile fizice pot fi o cale importantă de prevenire a bolilor cardiovasculare. Reducerea riscului pentru participanÈ›ii care au avut activități fizice intense este substanÈ›ial È™i justifică promovarea sportului în rândul comunității.”

Referitor la modalitatea de colectare a datelor, Dr. Rema Ramakrishnan din cadrul University of Oxford afirmă: „Suntem foarte încrezători în rezultatele studiului, deoarece activitatea fizică a participanÈ›ilor a fost estimată prin instrumente valide, care înregistrează frecvenÈ›a, intensitatea si durata exerciÈ›iilor, nu prin raportarea personală a activității de către fiecare individ. Am fost, de asemenea, foarte norocoÈ™i să avem acces la date din cadrul studiului UK Biobank.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-01-2021 | creare: 19-01-2021 | Vizite: 525
Bibliografie
No limit to cardiovascular benefits of exercise, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210112144824.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcÈ›ie de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciÈ›ii fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum