Băuturile cu zahăr și aportul de nutrienți
Un studiu publicat în revista "Nutrients" descrie impactul consumului de zahăr adăugat din diferite surse asupra aportului de nutrienÈ›i la adulÈ›ii din Statele Unite. Studiul a fost realizat pe datele a 35.128 de adulÈ›i americani cu vârsta peste 19 ani È™i a analizat sursele specifice de zahăr adăugat, inclusiv băuturi răcoritoare, băuturi din fructe, băuturi sportive È™i energizante, cafea È™i ceai, È™i lapte aromatizat.
Context
Conform Ghidurilor Dietetice pentru americani pentru perioada 2020-2025, adulÈ›ii ar trebui să îÈ™i crească aportul de nutrienÈ›i consumaÈ›i în mod inadecvat, cum ar fi calciul È™i vitamina D, È™i să reducă aportul de zahăr adăugat, sodiu È™i grăsimi saturate. Băuturile îndulcite sunt principala sursă de zahăr adăugat în SUA.
Observații
O reducere a aportului de zaharuri adăugate din orice băutură a fost observată odată cu creÈ™terea în vârstă, cu excepÈ›ia laptelui aromatizat. În schimb, s-a observat o creÈ™tere a aportului de zahăr adăugat din restul dietei odată cu înaintarea în vârstă.
Cel mai mare consum de băuturi răcoritoare a fost raportat de adulÈ›ii aparÈ›inând grupei de vârstă 19 – 50 de ani, urmat de consumul de băuturi din fructe È™i cafea È™i ceai. Un aport semnificativ mai mic al acestor băuturi a fost raportat de către adulÈ›ii aparÈ›inând grupelor de vârstă 51 – 70 de ani È™i peste 71 de ani.
Aportul de zahăr adăugat din băuturi a reprezentat 52%, 36% È™i 25% din totalul caloriilor zilnice la grupele de vârstă 19 – 50 de ani, 51 – 70 de ani È™i, respectiv, peste 71 de ani. În mod similar, aportul de zahăr adăugat din restul dietei a reprezentat 48%, 64% È™i 75% din totalul caloriilor zilnice la aceste grupe de vârstă.
La grupa de vârstă 19 – 50 de ani, s-a observat o reducere a aportului de zahăr adăugat din băuturi răcoritoare, băuturi din fructe È™i lapte aromat È™i o inducere a aportului de zahăr adăugat din băuturi sportive È™i energizante È™i cafea È™i ceai pe parcursul perioadei de studiu de 16 ani. La grupele de vârstă mai înaintată, aportul de zahăr adăugat din băuturile din fructe a scăzut în timp.
Concluzii
Studiul constată că un aport mai mare de zahăr adăugat din băuturi răcoritoare poate afecta negativ aportul de nutrienÈ›i recomandat. În contrast, aportul de zahăr adăugat din sucuri de fructe, lapte aromatizat È™i restul dietei poate fi util în ceea ce priveÈ™te atingerea pragului recomandat pentru adecvarea nutriÈ›ională.
În general, studiul indică faptul că compoziÈ›ia nutriÈ›ională a diferitelor surse de zahăr adăugat poate influenÈ›a semnificativ asociaÈ›ia dintre aportul de zahăr adăugat È™i adecvarea nutriÈ›ională.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/18/3916
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de mango ajută la biodiversitatea intestinală
- Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat
- Dieta ketogenică poate reduce incidența migrenei și a surmenajului
- Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni