Băuturile cu zahăr și aportul de nutrienți

©

Autor:

Băuturile cu zahăr și aportul de nutrienți

Un studiu publicat în revista "Nutrients" descrie impactul consumului de zahăr adăugat din diferite surse asupra aportului de nutrienți la adulții din Statele Unite. Studiul a fost realizat pe datele a 35.128 de adulți americani cu vârsta peste 19 ani și a analizat sursele specifice de zahăr adăugat, inclusiv băuturi răcoritoare, băuturi din fructe, băuturi sportive și energizante, cafea și ceai, și lapte aromatizat.

 

Context

Conform Ghidurilor Dietetice pentru americani pentru perioada 2020-2025, adulții ar trebui să își crească aportul de nutrienți consumați în mod inadecvat, cum ar fi calciul și vitamina D, și să reducă aportul de zahăr adăugat, sodiu și grăsimi saturate. Băuturile îndulcite sunt principala sursă de zahăr adăugat în SUA.

 

Observații

O reducere a aportului de zaharuri adăugate din orice băutură a fost observată odată cu creșterea în vârstă, cu excepția laptelui aromatizat. În schimb, s-a observat o creștere a aportului de zahăr adăugat din restul dietei odată cu înaintarea în vârstă.

Cel mai mare consum de băuturi răcoritoare a fost raportat de adulții aparținând grupei de vârstă 19 – 50 de ani, urmat de consumul de băuturi din fructe și cafea și ceai. Un aport semnificativ mai mic al acestor băuturi a fost raportat de către adulții aparținând grupelor de vârstă 51 – 70 de ani și peste 71 de ani.

Aportul de zahăr adăugat din băuturi a reprezentat 52%, 36% și 25% din totalul caloriilor zilnice la grupele de vârstă 19 – 50 de ani, 51 – 70 de ani și, respectiv, peste 71 de ani. În mod similar, aportul de zahăr adăugat din restul dietei a reprezentat 48%, 64% și 75% din totalul caloriilor zilnice la aceste grupe de vârstă.

La grupa de vârstă 19 – 50 de ani, s-a observat o reducere a aportului de zahăr adăugat din băuturi răcoritoare, băuturi din fructe și lapte aromat și o inducere a aportului de zahăr adăugat din băuturi sportive și energizante și cafea și ceai pe parcursul perioadei de studiu de 16 ani. La grupele de vârstă mai înaintată, aportul de zahăr adăugat din băuturile din fructe a scăzut în timp.

 

Concluzii

Studiul constată că un aport mai mare de zahăr adăugat din băuturi răcoritoare poate afecta negativ aportul de nutrienți recomandat. În contrast, aportul de zahăr adăugat din sucuri de fructe, lapte aromatizat și restul dietei poate fi util în ceea ce privește atingerea pragului recomandat pentru adecvarea nutrițională.


În general, studiul indică faptul că compoziția nutrițională a diferitelor surse de zahăr adăugat poate influența semnificativ asociația dintre aportul de zahăr adăugat și adecvarea nutrițională.


Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 254
Bibliografie
Intakes of Added Sugars, with a Focus on Beverages and the Associations with Nutrient Adequacy in US Adults (NHANES 2003–2018)
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/18/3916
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces
  • Acizii din băuturile fără zahăr pot eroda smalțul
  • Top 10 cele mai toxice băuturi
  •