Bataturi la mana (bataturile tenismenului)

©

Autor:

Bataturi la mana (bataturile tenismenului)
Bataturile sunt formatiuni epidermice tari si uscate, denumite si placi de hipercheratoza, produse prin frecarea sau aplicarea unei presiuni repetate asupra pielii. Ele sunt foarte des intalnite in cazul sportivilor. De obicei asimptomatice, ele pot crea disconfort doar atunci cand devin extinse sau cand apar basici dedesubt .

Cum se produc bataturile

Pielea unui sportiv este prima lui linie de aparare, fiind expusa frecarii si presiunii in aproape orice situatie sportiva. Fie ca sunt aplicate acut sau cronic, frecarea si presiunea pot traumatiza pielea, provocand basici, bataturi si alte afectiuni ale epidermei. In cazul jucatorilor de tenis, mainile sunt cele care au de suferit.

Initial apar basicile, care sunt cele mai dureroase si frustrante pentru un jucator de tenis. Basicile de pe degete sunt dificil de bandajat, in special in zona incheieturilor, iar cele din palma sunt aproape imposibil de acoperit. Daca jucatorul persista sa joace fara sa ia masuri de protectia impotriva basicilor, ajunge in situatia in care basica devine o rana deschisa pe care doar timpul o mai poate vindeca, ceea ce inseamna sistarea oricarei activitati sportive pentru o perioada de timp. Prin urmare, ar fi mult mai potrivit ca jucatorul sa ia niste masuri preventive.

Bataturile sunt o incercare compensatorie a pielii de a se apara impotriva frecarii repetate. Ele se formeaza de obicei pe palme, unde racheta de tenis freaca pielea de capetele oaselor metacarpiene distale. Prin urmare, bataturile au chiar un rol protectiv, evitand formarea de basici dureroase si mult mai sensibile la frecare. Orice jucator care se antreneaza si participa la competitii regulat, va dezvolta bataturi. Important este insa, felul in care ele sunt abordate. Daca batatura dezvolta o margine, ea poate deveni mobila, deplansandu-se deasupra pielii peste care a crescut, si atunci apare o basica dedesubt. In cel mai rau caz, miscarea rachetei in mana provoaca desprinderea bataturii de pe piele, ceea ce transforma basica intr-o adevarata rana. Degetele sunt cele mai predispuse la rani pentru ca pielea lor se crapa mai usor decat cea din palma.

Prevenirea bataturilor

Tegumentul, interfata dintre jucator si exterior, este cel mai mare organ al corpului dar si cel mai expus ranirilor prin aplicarea intensiva sau pe termen lung a frecarii sau presiunii in contexte sportive. Din aceasta cauza, prevenirea si tratamentul bataturilor sunt importante pentru a asigura capacitatea competitionala a jucatorului pe termen scurt si lung. Prevenirea aparitiei bataturilor nu este posibila in totalitate; cu toate acestea folosirea de gripuri moi pentru manerele rachetelor poate minimiza formarea bataturilor. Reducerea frecarii palmelor poate fi obtinuta si prin utilizarea unui strat protector intre palma si manerul rachetei, ca de exemplu o manusa. Pentru a preveni ingrosarea lor exagerata, este indicat ca bataturile sa fie "pilite" in mod regulat cu o pila pentru bataturi sau cu piatra ponce, dupa ce zona a fost mai intai inmuiata.

Jucatorii care revin pe terenul de tenis dupa o pauza extinsa sunt predispusi la aparitia basicilor deoarece pielea de pe mainile lor a devenit mai moale in lipsa exercitiului. In aceasta situatie nu exista prea multe masuri de prevenire a basicilor, in afara de bandajarea zonelor in care se stie ca au mai aparut basici in trecut. Prin urmare, in cazul jucatorilor de tenis este chiar benefic sa aiba bataturi pentru ca acestea impiedica formarea basicilor.

Daca masurile de prevenire nu au fost de ajuns si se constata aparitia unei basici intr-o zona dificila din palma, nu trebuie pierduta speranta. Plasturii obisnuiti pot fi ineficienti in astfel de situatii pentru ca nu se fixeaza bine pe zona dorita, dar exista plasturi special conceputi dintr-un material subtire, foarte aderent, cu o forma ovala si care se lipesc foarte bine de zona-problema permitand basicii de dedesubt sa se vindece. Acest tip de plasture asigura o bariera confortabila intre piele si racheta, ajutand la reducerea durerii.

Tratamentul bataturilor

Desi bataturile sunt de obicei asimptomatice, ele pot crea disconfort cand devin prea groase. O batatura asimptomatica nu necesita interventie in mod obisnuit dar daca aceasta impiedica performanta jucatorului sau daca o basica s-a dezvoltat dedesubt, este indicata inlaturarea cu grija a tegumentului hipercheratozic cu ajutorul unui bisturiu, doar sub supraveghere medicala. Multi jucatori profesionisti poarta mereu cu ei o lama pentru bataturi, similara celei de barbierit, cu care taie in siguranta marginea bataturii. Fizioterapeutii lor folosesc cateodata bisturiul pentru aceasta operatiune. Aparatele de inlaturat bataturi sunt usor de folosit si vin cu un set de instructiuni despre cum si cat de mult sa indepartezi dintr-o batatura. Cu toate acestea, cea mai sigura metoda este cea abraziva, care lasa si suprafata pielii mai neteda: dupa inmuierea zonei in apa si aplicarea unor solutii cu acid salicilic, se folosesc ustensile abrazive de reducere a pielii ingrosate precum pila sau piatra ponce. In plus, mainile trebuie hidratate in permanenta, de aceea este recomandata utilizarea de emolienti cheratolitici.

In cazul in care apare o ulceratie sau o infectie la nivelul bataturii, tesutul bolnav va trebui inlaturat de catre un cadru medical si s-ar putea impune administrarea de antibiotice. Acest tip de complicatie, insa, este rar, la el fiind predispuse persoanele care sufera de diabet.

De obicei, bataturile se diminueaza in una pana la patru saptamani daca jucatorul nu mai practica activitatea sportiva sau daca incepe un program de protejare a pielii.

Sfaturi practice pentru jucatorii de tenis

1. Este bine ca inainte de fiecare joc sa aplicati banda adeziva la baza degetului mare si la mijlocul fiecarui deget al mainii cu care loviti. Asigurati-va ca banda este suficient de groasa si lata astfel incat sa nu se toceasca in timpul jocului. De asemenea, aplicati banda si peste degetul mare al celeilalte maini pentru a proteja degetul in cazul care loviti cu ambele maini.

2. Alegeti racheta potrivita in ceea ce priveste grosimea manerului. Manerul este acoperit cu un material sintetic denumit grip peste care se poate adauga un strat aditional numit overgrip, in functie de necesitati. Este necesar sa consultati un specialist inainte de achizitionarea unei rachete pentru dvs. sau pentru copilul dvs. astfel incat sa alegeti masura optima pentru maner. Incercati mai multe tipuri de overgripuri pentru a vedea care este cel mai potrivit.

3. Folositi un overgrip nou la fiecare joc. Pe masura ce jucati, aderenta gripului se diminueaza, ceea ce ingreuneaza tinerea rachetei in mana si produce alunecarea mainii pe maner. Alunecarea presupune frecare si de aici apar basicile. Din acest motiv, overgrip-ul se aplica peste gripul initial al manerului pentru a putea fi dat jos dupa fiecare joc si inlocuit cu altul nou, ca sa asigure fixarea optima a mainii pe maner.

4. Uscati gripul si mainile cu un prosop dupa fiecare game si set, pentru a evita alunecarea si frecarea cu manerul.

5. Folositi o banda textila la incheietura mainii care sa impiedice scurgerea transpiratiei de pe brat pe mana.

6. Este important si felul in care tineti racheta in mana. Daca nu este tinuta suficient de strans, aceasta se rasuceste in mana provocand basici.

7. Greutatea rachetei poate conta de asemenea: cele usoare au tendinta sa se rasuceasca in mana cand mingea loveste marginea rachetei si nu centrul acesteia.

Majoritatea problemelor de tegument provocate de frecare si presiune in practica sportiva pot fi prevenite sau minimizate prin planificare si pregatire atenta. De aceea, sportivii de performanta au nevoie in permanenta de specialisti care sa le recomande strategii de prevenire si tratament eficiente.

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 30-05-2013 | Vizite: 45047
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum tratezi bătăturile din palmă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum