Importanța evaluării cardiologice la sportivi

Importanța evaluării cardiologice la sportivi

©

Autor:

Importanța evaluării cardiologice la sportivi

Pe lângă efectele benefice asupra sănătății psihice È™i de reducere a riscului dezvoltării unor tumori maligne, activitatea fizică moderată poate preveni evenimentele cardiovasculare de tipul infarctului miocardic, contribuind astfel la prelungirea speranÈ›ei de viață. (1)

Dincolo de aceste beneficii însă, la persoanele cu boli cardiace preexistente, exerciÈ›iul fizic poate fi factorul declanÈ™ator al unor aritmii amenințătoare de viață. Un caz particular este cel al atleÈ›ilor tineri, unde, nu de puÈ›ine ori, moartea subită poate fi prima formă de manifestare a unei afecÈ›iuni cardiace. (1)

Din acest motiv, practicarea unui sport de performanță necesită întotdeauna o evaluare periodică atentă a aparatului cardiovascular. Un examen cardiologic corect poate identifica acele situaÈ›ii în care activitatea fizică, sub diferite forme È™i grade de intensitate, poate deveni un pericol È™i, ca atare, trebuie restrânsă sau chiar restricÈ›ionată.

Cordul atletului

Activitatea fizică susÈ›inută induce la nivelul cordului anumite modificări adaptative morfo-funcÈ›ionale È™i electrice, reunite sub denumirea de „cordul atletului”. Printre cele mai constante modificări se numără lărgirea simetrică a tuturor cavităților cardiace cu 10-15% È™i creÈ™terea cu aproximativ 10-20% a grosimii pereÈ›ilor cardiaci. Aceste adaptări structurale au ca expresie electrocardiografică criteriile de hipertrofie ventriculară stângă sau dreaptă.

FuncÈ›ional, inima răspunde la efort prin creÈ™terea debitului cardiac de peste 5-6 ori peste valorile de repaus, a consumului de oxigen, tensiunii la nivelul peretelui È™i a contractilității ventriculului stâng. (1, 5)

Printre modificările electrice, apărute în contextul unui tonus parasimpatic crescut È™i repolarizării neomogene a ventriculilor, se numără: bradicardia sinusală, aritmia sinusală, ritmul ectopic atrial sau joncÈ›ional, tulburări de conducere (bloc atrio-ventricular de grad I, bloc atrio-ventricular grad II tip Mobitz I, bloc incomplet de ramură dreaptă). Tot în spectrul normalului la sportivi se încadrează È™i modificările de repolarizare care, sub aspect electrocardiografic, pot lua mai multe forme: repolarizare precoce (ascensionarea punctului J È™i segmentului ST), unde T negative în V1-V3 la sportivii cu vârsta sub 16 ani, supradenivelare convexă a segmentului ST asociată cu unde T negative în V1-V4 la atleÈ›ii de culoare. (3, 5)

DeÈ™i majoritatea acestor modificări sunt benigne È™i se remit după un anumit timp de la întreruperea practicării sportului, ele pot ridica probleme de diagnostic diferenÈ›ial cu diferite forme de cardiomiopatii sau alte patologii cardiace. De aceea, se impune cunoaÈ™terea È™i interpretarea lor în context clinic È™i paraclinic.

Evaluarea cardiologică la sportivi

Scopul evaluării cardiologice la sportivi este identificarea patologiilor asociate cu un risc crescut de moarte subită cardiacă: boli structurale cu determinism genetic, anomalii congenitale ale canalelor ionice sau chiar boală coronariană aterosclerotică, mai frecventă la sportivii cu vârsta peste 35 de ani. (2)

Screening-ul acestor afecÈ›iuni presupune un istoric familial È™i personal amănunÈ›it, inclusiv evaluarea factorilor de risc pentru boală coronariană la sportivii adulÈ›i sau seniori (cu vârsta peste 35 de ani), examen fizic È™i efectuarea unei electrocardiograme. (2)

Există È™i situaÈ›ii în care acestea trebuie completate cu investigaÈ›ii suplimentare (test de efort, ecocardiografie sau alte tehnici imagistice avansate, teste genetice), ca de exemplu:

  • Istoric familial de boală cardiovasculară sau moarte subită cardiacă
  • Simptome sau semne care ridică suspiciunea unei afecÈ›iuni cardiace
  • Modificări ECG anormale: unde T negative în mai mult de două derivaÈ›ii (cu excepÈ›ia aVR, DIII, V1 È™i a situaÈ›iilor prezentate în cadrul modificărilor normale), subdenivelare ST > 0. 5 mm în cel puÈ›in două derivaÈ›ii, unde Q patologice, bloc complet de ramură stângă, tulburări de conducere intraventriculare nespecifice (complexe QRS cu durata > 140 ms), undă epsilon, aspect de preexcitaÈ›ie ventriculară, interval QTc ≥ 470 ms la bărbaÈ›i È™i 480 ms la femei sau QTc ≤ 320 ms, aspect Brugada tip I (supradenivelare ST >2 mm È™i negativarea porÈ›iunii terminale a undei T în V1, V2, V3), bradicardie sinusală marcată (<30 bpm), interval PR > 400 ms, bloc atrio-ventricular grad II Mobitz II, bloc atrio-ventricular total, extrasistole ventriculare frecvente (peste 2000 / 24 ore), tahiaritmii atriale sau ventriculare. (2, 3)


Pe lângă acestea, s-au descris anumite modificări ECG „de graniță”, a căror prezență izolată nu ridică în mod obiÈ™nuit suspiciunea unei patologii cardiace, însă dacă se asociază între ele, necesită, de asemenea, o evaluare mai amănunÈ›ită. În această categorie sunt incluse: devierea axului QRS spre stânga sau dreapta, aspect de dilatare atrială È™i blocul complet de ramură dreaptă. (3)

Patologia cardiacă la sportivi - situații, soluții și recomandări

PrezenÈ›a unei boli cardiace nu implică în mod obligatoriu întreruperea oricărui tip de activitate fizică, însă poate necesita, pe lângă instituirea unui tratament corespunzător, restricÈ›ionarea practicării sportului de performanță È™i participării la competiÈ›ii sau restrângerea paletei de activități sportive permise.

Iată câteva dintre patologiile cardiace care pot avea implicaÈ›ii în ceea ce priveÈ™te viaÈ›a sportivilor È™i precauÈ›iile pe care acestea le impun.

1. Cardiomiopatia hipertrofică.

Necesită o atenÈ›ie deosebită, atât din cauza implicării frecvente în decesele subite la tinerii atleÈ›i, cât È™i problemelor de diagnostic diferenÈ›ial cu modificările adaptative apărute la sportivi. Odată stabilit diagnosticul, pacienÈ›ii cu risc crescut de moarte subită (simptomatici sau cu istoric de stop cardiac sau sincopă neexplicată, aritmii sau răspuns presor anormal la testul de efort) trebuie sfătuiÈ›i să evite exerciÈ›iul fizic intens. (2, 4)

2. Cardiomiopatia aritmogenă de ventricul drept.

Având în vedere susceptibilitatea foarte mare la aritmii maligne în timpul efortului, este interzisă participarea la sporturi competiÈ›ionale, fiind indicată în schimb menÈ›inerea unui nivel moderat de activitate fizică. (2, 4)

3. Cardiomiopatia dilatativă.

Se vor interzice activitățile fizice intense dacă se întrunesc oricare dintre următoarele criteriii: simptome, sincopă neexplicată sau antecedente de stop cardiac, fracÈ›ie de ejecÈ›ie a ventriculului stâng < 45%, aritmii ventriculare complexe È™i / sau frecvente la testul de efort sau pe înregistrarea Holter ECG / 24 ore, genotip cu risc crescut.

4. Sindromul Wolff-Parkinson-White.

Riscul de moarte subită este dat mai ales de posibilitatea conducerii ventriculare rapide, pe calea accesorie, în timpul unui episod de fibrilaÈ›ie atrială, È™i degenerării în fibrilaÈ›ie ventriculară. De aceea, la atleÈ›ii cu sindrom WPW, se recomandă efectuarea studiului electrofiziologic, pentru a determina proprietățile căii accesorii È™i, dacă există criterii de risc înalt (perioadă refractară scurtă), ablaÈ›ia fasciculului accesor. Revenirea la competiÈ›ii poate fi luată în considerare la 3 luni după procedură. (2, 4)

5. Sindromul QT lung.

După excluderea altor cauze de prelungire a intervalului QT (dezechilibre electrolitice - hipopotasemie sau hipomagneziemie, utilizarea medicamentelor care prelungesc repolarizarea) È™i, în cazurile incerte, confirmarea prin testare genetică, sportivii cu sindrom QT lung trebuie sfătuiÈ›i să evite deshidratarea, efortul fizic prelungit în condiÈ›ii de căldură excesivă È™i medicamentele care prelungesc intervalul QT. Totodată, în cazul atleÈ›ilor având QTc > 500 ms, sindrom QT lung confirmat genetic sau antecedente de sincopă sau stop cardiac, se vor interzice competiÈ›iile È™i activitățile sportive de intensitate crescută. Se recomandă iniÈ›ierea tratamentului cu beta blocante È™i, dacă există indicaÈ›ie, implantarea unui defibrilator cardiac. (2, 4)

6. Sindromul Brugada.

Se recomandă evitarea deshidratării È™i exerciÈ›iilor fizice de anduranță (maratonul) care cresc riscul hipertermiei È™i predispun la aritmii maligne. La cei cu episoade documentate de oprire cardiacă, sincope sau aritmii ventriculare în antecedente se va interzice participarea la competiÈ›ii. (2, 4)

7. Tahicardia ventriculară catecolaminergică polimorfică.

PrezenÈ›a acestei aritmii necesită evitarea oricărui sport competiÈ›ional, întrucât apare la efort È™i comportă riscul transformării în fibrilaÈ›ie ventriculară. (4)

8. Fibrilația atrială.

Conform studiilor, fibrilaÈ›ia atrială apare mai frecvent la sportivii de vârstă medie (>30 ani), după perioade îndelungate de antrenament fizic. În aceste situaÈ›ii, înainte de efectuarea recomandărilor privind activitatea sportivă, se vor exclude eventuale boli structurale cardiace È™i se va investiga funcÈ›ia tiroidiană sau alte potenÈ›iale cauze de fibrilaÈ›ie atrială. Dacă se doreÈ™te continuarea activității sportive È™i evitarea efectelor negative ale medicaÈ›iei antiaritmice asupra performanÈ›ei fizice, mai ales în cazul unor episoade recurente, simptomatice de fibrilaÈ›ie atrială, se preferă adoptarea unei strategii de control a ritmului prin ablaÈ›ie. Totodată, se recomandă ca pacienÈ›ii care necesită tratament anticoagulant să evite sporturile de contact. (1, 2)

9. Boală coronariană.

Recomandările privind activitățile fizice permise și participarea la competiții se bazează pe stratificarea riscului de evenimente adverse cardiovasculare, prin corelarea datelor obținute din ECG, test de efort, ecografie, angiografie.

AÈ™adar, sportul este esenÈ›ial È™i extrem de benefic pentru menÈ›inerea sănătății È™i reducerea riscului de boli cardiovasculare. În situaÈ›ia în care aceste boli sunt deja prezente însă, pentru a minimiza riscul de moarte subită, e nevoie de individualizarea activității fizice, pe baza informaÈ›iilor furnizate de evaluarea cardiologică.


Data actualizare: 15-04-2021 | creare: 15-04-2021 | Vizite: 1697
Bibliografie
1. Sanjay Sharma, Ahmed Merghani, Lluis Mont, Exercise and the heart: the good, the bad, and the ugly, European Heart Journal, Volume 36, Issue 23, 14 June 2015, Pages 1445–1453, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv090
2. Antonio Pelliccia, Sanjay Sharma, et al, ESC Scientific Document Group, 2020 ESC Guidelines on sports cardiology and exercise in patients with cardiovascular disease: The Task Force on sports cardiology and exercise in patients with cardiovascular disease of the European Society of Cardiology (ESC), European Heart Journal, Volume 42, Issue 1, 1 January 2021, Pages 17–96, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehaa605
3. Sanjay Sharma, Jonathan A Drezner et al., International recommendations for electrocardiographic interpretation in athletes, European Heart Journal, Volume 39, Issue 16, 21 April 2018, Pages 1466–1480, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehw631
4. Mont L, Pelliccia A, et al. Pre-participation cardiovascular evaluation for athletic participants to prevent sudden death: Position paper from the EHRA and the EACPR, branches of the ESC. Endorsed by APHRS, HRS, and SOLAECE. Eur J Prev Cardiol. 2017 Jan;24(1):41-69. doi: 10.1177/2047487316676042. Epub 2016 Nov 4. PMID: 27815537, https://doi.org/10.1177/2047487316676042
5. Fagard R. Athlete's heart. Heart. 2003;89(12):1455-1461. https://doi:10.1136/heart.89.12.1455
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuÈ›ii din Sport, fitness