Băieții născuți prematur îmbătrânesc mai repede decât omologii lor născuți la termen

©

Autor:

Băieții născuți prematur îmbătrânesc mai repede decât omologii lor născuți la termen
Băieții născuți prematur, cu o greutate mai mică de un kilogram, îmbătrânesc mai repede decât băieții născuți la termen, care au o greutate normală la naștere, potrivit noilor cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea McMaster. De asemenea, tendința de îmbătrânire mai rapidă s-a păstrat și în raport cu fetele născute prematur.
Folosind un ceas epigenetic, cercetătorii au analizat genele a 45 de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani, care la momentul nașterii au avut o greutate de sub un kilogram, împreună cu genele a 47 de persoane de aceeași vârstă, dar care aveau greutatea normală la naștere, pentru a compara vârsta biologică a acestora, controlând problemele cronice de sănătate și tulburările senzoriale. Cercetătorii au descoperit că, cel puțin din punct de vedere biologic, băieții născuți prematur sau cu greutatea la naștere de sub 1 kg îmbătrânesc mai repede și sunt cu 4,6 ani mai mari decât băieții cu greutate normală la naștere.

În studiul publicat în jurnalul Pediatrics, cercetătorii subliniază că rata îmbătrânirii poate fi influențată de gestionarea stresului fiziologic de către băieți înainte de naștere și de unitatea de terapie intensivă neonatală a spitalului după naștere. Informațiile provin din cel mai vechi studiu longitudinal din lume al copiilor născuți cu greutate de sub un kilogram, care au fost urmăriți de la începerea studiului la Universitatea McMaster și Institutul de Științe din Hamilton în 1977.

„Deși nu este clar de ce se observă îmbătrânirea biologică accelerată la bărbații născuți cu o greutate de sub un kilogram, acest lucru sugerează că expunerile prenatale joacă un rol important în îmbătrânire”, a declarat primul autor al studiului, Ryan Van Lieshout, medic și profesor asociat de psihiatrie și neuroștiințe comportamentale la Facultatea de Medicină din cadrul Universității McMaster. „Acest lucru evidențiază cu siguranță nevoia de a monitoriza starea de sănătate a bebelușilor născuți prematur de-a lungul duratei lor de viață și trebuie efectuate mai multe cercetări”, a completat același cercetător.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-05-2021 | creare: 19-05-2021 | Vizite: 434
Bibliografie
Preemie boys age faster as men, study shows link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210517083629.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
  • Uter artificial creat pentru dezvoltarea mieilor născuți prematur
  • Sistem de inteligență artificială pentru a evalua maturarea cerebrală a bebelușilor prematuri
  •