COVID-19 și insomnia: pandemia a accentuat problemele de sănătate mintală, accentuând totodată problemele de somn

©

Autor:

COVID-19 și insomnia: pandemia a accentuat problemele de sănătate mintală, accentuând totodată problemele de somn
Condițiile legate de somn, cum ar fi insomnia, sunt cele mai frecvente consecințe asupra sănătății ale pandemiei COVID-19. Termeni precum „coronasomnie”, „COVID-somnie” sau „covidsomnia” au fost raportați la nivel global în timpul monitorizării răspunsurilor de sănătate mintală la pandemie. Multe sondaje estimează prevalența insomniei la persoanele afectate de COVID-19 la 36,7% la nivel global, cu rate mai scăzute în China (18,9%) sau Franța (19,1%). Într-o revizuire recent publicată în revista Brain, Behavior, & Immunity, cercetătorii au explorat legăturile dintre noul COVID-19 și tulburările de somn, cum ar fi insomnia, folosind o analiză amănunțită a literaturii.
În cadrul revizuirii, cercetătorii au evidențiat legătura dintre COVID-19 și insomnie, precum și modul în care pandemia a crescut prevalența insomniei. Multe dintre studiile analizate au arătat că femeile, tinerii, locuitorii din mediul urban și persoanele care trăiesc în mijloace de trai nesigure au fost mai vulnerabile la coronasomnie, o afecțiune cauzată de factori stresori multipli, considerată o complicație severă și pe termen lung a pandemiei. Potrivit Societății Britanice de Somn, singurătatea, anxietatea și simptomele depresive legate de COVID-19 pot duce toate la insomnie. Schimbările induse de pandemie asupra muncii, socializării și activității umane și impactul blocajelor asupra ritmurilor biologice sunt factori importanți care afectează ciclurile de somn.

În general, concluziile analizei arată că pandemia a dus la o creștere a mai multor probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate, singurătate, frică, oboseală și stres. De asemenea, pandemia a dus la probleme precum izolarea socială, provocările parentale și schimbări semnificative de comportament datorate izolării la domiciliu, pe lângă insecuritatea financiară și provocările economice. Toți acești factori afectează rutinele zilnice și influențează semnificativ procesele reglatoare ale somnului (ritmul circadian, impulsul homeostatic al somnului și sistemul de excitare).

Cercetătorii au descoperit că mai multe studii au folosit diferite metode de eșantionare, criterii și măsurători pentru insomnie, ceea ce face dificilă compararea acestor studii. Multe studii au avut prejudecăți de eșantionare, iar sondajele au fost în mare parte dependente de memoria respondentului și, prin urmare, ar putea să nu fie exacte. De asemenea, politicile de transmitere virală și de izolare variază foarte mult de la o regiune la alta și doar câteva studii au ținut cont de acești factori. Autorii menționează că sunt necesare mai multe studii pentru a analiza insomnia la anumite populații și efectele pe termen lung ale izolării sociale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 367
Bibliografie
COVID-Somnia: the relationship between COVID-19 and insomnia, link: https://www.news-medical.net/news/20220216/COVID-Somnia-the-relationship-between-COVID-19-and-insomnia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața de zi cu zi în epoca pandemiei de coronavirus
  • Studiu: efectele distanțării sociale în pandemia de gripă 1918
  • O istorie a pandemiilor care au afectat omenirea - și ce am învățat
  •