Când trebuie să ne măsurăm tensiunea arterială și cum să o facem corect?
Autor: Advertorial oferit de SENDO
Medicii sunt de părere că persoanele care suferă de hipertensiune ar trebui să-și monitorizeze tensiunea arterială chiar şi acasă. Cercetările recente arată că măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu este, uneori, chiar mai importantă decât cea realizată în cabinetul medicului. Dar cum este posibil acest lucru?
Se pare că prezența în cabinetul medicului provoacă stres pacienților și, implicit le măreşte şi tensiunea. Această afecțiune este destul de frecventă și se numește „hipertensiune de halat alb”. Există, de asemenea, fenomenul opus - tensiunea arterială măsurată în cabinetul medicului să fie mai mică decât cea pe care o măsurați, în mod obişnuit, acasă.
Evident, situațiile stresante nu sunt propice pentru a obține citiri precise ale tensiunii arteriale, dar chiar dacă nu aveți "hipertensiune de halat alb", măsurarea acesteia exclusiv în cabinetul medicului nu este suficientă. Pentru a avea o imagine clară a stării dumneavoastră de sănătate, ar trebui să vă măsurați zilnic tensiunea arterială. Iar cel mai simplu este să o faceți când sunteți acasă. Acest lucru vă poate ajuta să aveți o evidență constantă și precisă а еvoluției tensiunii arteriale, dar numai în anumite condiții!
Iată câteva practici utile cu care ar trebui să vă familiarizați pentru a vă asigura că vă monitorizați eficient tensiunea arterială și că obțineți citiri exacte.
1. Tensiunea arterială nu este o valoare constantă și, de obicei, urmează un anumit tipar.
Tensiunea arterială crește dimineața, înainte de a vă trezi, atinge un maxim spre prânz și începe să scadă după-amiaza și seara. Noaptea, în timp ce dormiți, aceasta este de obicei la cel mai scăzut nivel.
Această variație este destul de normală, dar cauzează unele inconveniente și întrebări - când și cât de des ar trebui să-mi măsor tensiunea arterială pentru a obține rezultate corecte și pe care să le pot compara între ele?
Recomandarea standard este de a măsura tensiunea arterială de două ori pe zi, în fiecare zi la aceleași ore. Momentele din zi pe care le alegeți depind de dumneavoastră și de stilul dumneavoastră de viață. Dar există și aici câteva reguli. Dacă vă măsurați tensiunea arterială imediat după ce vă treziți, este posibil să obțineți rezultate înşelătoare. Мai bine așteptați o jumătate de oră, vă ridicați din pat și vă mișcați puțin înainte. De exemplu, spălați-vă pe dinți, faceți un duș, îmbrăcați-vă și abia apoi măsurați-vă tensiunea. Între timp, este bine să nu beți cafea și să nu luați micul dejun, deoarece alimentele și cofeina pot crește valorile citite.
A doua măsurătoare a zilei o puteți adapta la programul și stilul dumneavoastră de viață. Este o idee bună să mergeți acasă după programul de lucru și să aveți timp să vă odihniți înainte de măsurare. O jumătate de oră de relaxare este suficientă.
Acum că știți când trebuie să vă măsurați tensiunea arterială, este o bună idee să vă familiarizați cu câteva recomandări despre cum să o faceți corect. Iată care sunt acestea:
a) Achiziționați un tensiometru de calitate şi fiabil
Există două tipuri de tensiometre - mecanice și electronice. Măsurarea tensiunii arteriale cu un tensiometru mecanic necesită abilități speciale și presupune destul de mult efort. Manșeta este umflată manual și, pentru a citi cu precizie tensiunea arterială, trebuie monitorizate pulsul și săgeata indicatoare în timpul dezumflării. Posibilitatea de a face o greșeală este foarte ridicată, motiv pentru care dispozitivele mecanice nu sunt recomandate pentru uz casnic.
Utilizarea tensiometrelor electronice/digitale este mult mai ușoară. Aceste dispozitive sunt precise, compacte și permit măsurarea tensiunii arteriale indiferent unde vă aflați. Ele sunt simple - au doar o manșetă și un monitor digital. Tot ce trebuie să faceți este să plasați manșeta în poziția corectă și să apăsați butonul de afișare de pe monitor. Manșeta se umple singură cu aer, iar afișajul arată valorile tensiunii arteriale.
Este important să alegeți un tensiometru cu certificare medicală, ale cărui citiri să fie de încredere. O marcă de încredere este SENDO, care oferă o gamă variată de tensiometre cu tehnologie japoneză de înaltă calitate şi precizie. Toate modelele SENDO sunt validate clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune, iar datorită tehnologiei lor garantează măsurarea exactă a limitelor pulsului, tensiunii arteriale superioare (SYS) şi inferioare (DIA). În plus, toate tensiometrele SENDO pot detecta prezența unor aritmii, iar modelul SENDO Advance 3 are posibilitatea de a analiza aceste aritmii, datorită tehnologiei sale speciale denumită „HIRA”.
b) Respectați câteva reguli înainte și în timpul măsurării tensiunii arteriale.
Este o idee bună să vă pregătiți înainte de a vă măsura tensiunea arterială. Calmați-vă şi aşezați-vă într-o cameră cu o temperatură confortabilă.
În timpul măsurării efective, stați într-o poziție confortabilă. Sprijiniți brațul ce va fi folosit pentru măsurătoare pe masă cu palma orientată în sus, stați cu picioarele pe podea și brațul pe o masă sau pe un alt suport, astfel încât cotul să fie la nivelul inimii. Manșeta trebuie să fie plasată pe pielea goală, nu pe haine. Asigurați-vă că nu este nici prea strânsă, nici prea largă - două degete ar trebui să încapă cu ușurință între manșetă și braț. Păstrați-vă calmul și nu vorbiți în timpul măsurătorii.
Și acum că știți cum să vă măsurați corect tensiunea arterială, să vedem ce înseamnă de fapt "tensiune arterială", care sunt valorile sale normale și când trebuie să vă consultați medicul.
2. Ce este tensiunea arterială și când este ridicată?
Tensiunea arterială măsoară forța cu care sângele este împins prin corp în timp ce inima bate. O tensiune arterială de 120/80 (mm Hg) sau mai mică este considerată normală și sănătoasă. Prima valoare se numește tensiune sistolică (SYS) și măsoară presiunea sângelui în vasele de sânge atunci când inima pompează sau se contractă. A doua valoare se numește tensiune diastolică (DIA) și măsoară presiunea sângelui atunci când inima se relaxează între două contracții.
Valori de la 130/80 la 139/89 mm Hg sunt considerate hipertensiune arterială în stadiul 1. Medicul vă va recomanda, cel mai probabil, să vă schimbați dieta și să măriți activitatea fizică. Valorile cuprinse între 140/90 și 179/119 mm Hg sunt considerate hipertensiune arterială în stadiul 2, caz în care tratamentul medical este obligatoriu.
Este bine de știut că o singură citire a tensiunii arteriale ridicate nu este un motiv de îngrijorare. Dar dacă măsurați în mod regulat o tensiune arterială mai mare, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Notați măsurătorile pe o foaie de hârtie sau chiar în aplicația JODA de monitorizare a tensiunii arteriale dezvoltată de tensiometrele SENDO pentru telefoanele mobile și arătați-le la control. Acest lucru vă va oferi o imagine completă a afecțiunii dumneavoastră şi vă va fi de mare ajutor în conversația cu medicul specialist.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni