Consumul de cafea ar putea crește riscul de a dezvolta boli renale cronice
©
Autor: Domșa Dariana
Alimentele și băuturile pot avea efecte importante asupra sănătății rinichilor, dar mecanismele biologice potențiale implicate sunt adesea neclare. O nouă cercetare, realizată de cercetători de la Societatea Americană de Nefrologie, identifică mai mulți metaboliți din sânge ale căror niveluri sunt modificate de consumul de cafea și care pot afecta riscul de apariție a bolii renale cronice.
În urma unei analize a peste 370 de metaboliți din sânge de la peste 3.800 de persoane ce au participat la un studiu de cohortă, cercetătorii au identificat 41 de metaboliți asociați cu consumul de cafea. O analiză suplimentară, la care au participat peste 1.000 de persoane, a găsit asocieri între consumul de cafea și 20 din cei 41 de metaboliți. Niveluri mai mari de la trei dintre metaboliții legați cu consumul de cafea au fost asociate în mod semnificativ cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale cronice: glicochenodeoxicolat, sulfat de O-metilcatecol și sulfat de 3-metil catecol.
Glicochenodeoxicolat, o lipidă implicată în metabolismul acidului biliar primar, poate contribui la efectele potențial benefice ale consumului de cafea asupra sănătății rinichilor. Sulfatul de O-metilcatecol și sulfatul de 3-metil catecol, care sunt implicați în metabolismul benzoatului de conservant, pot avea efecte dăunătoare asupra rinichilor.
„O mare parte dintre dovezile științifice sugerează că un consum moderat de cafea este în concordanță cu o dietă sănătoasă. Am reușit să identificăm un metabolit care susține această teorie. Au existat alți 2 metaboliți asociați cu cafeaua care, în mod surprinzător, au crescut riscul de bolii renale cronice incidente. Acești compuși au fost, de asemenea, asociați cu fumatul, ceea ce ar putea explica în parte asocierea lor cu un risc mai mare de apariție a bolilor de rinichi”, a spus autorul studiului, Casey M. Rebholz, profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Johns Hopkins.
Cu mai multe cercetări asupra bazelor metabolice ale relației cafea-rinichi, acești metaboliți pot indica procese care sunt relevante pentru prevenirea bolilor renale prin modificări ale dietei. „Integrarea acestor tipuri de date ar trebui să ofere o mai bună înțelegere a rolului pe care cafeaua și alți factori de dietă îl joacă în dezvoltarea bolilor renale cronice sau a altor boli”, au scris autorii.
sursa: Science Daily
În urma unei analize a peste 370 de metaboliți din sânge de la peste 3.800 de persoane ce au participat la un studiu de cohortă, cercetătorii au identificat 41 de metaboliți asociați cu consumul de cafea. O analiză suplimentară, la care au participat peste 1.000 de persoane, a găsit asocieri între consumul de cafea și 20 din cei 41 de metaboliți. Niveluri mai mari de la trei dintre metaboliții legați cu consumul de cafea au fost asociate în mod semnificativ cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale cronice: glicochenodeoxicolat, sulfat de O-metilcatecol și sulfat de 3-metil catecol.
Glicochenodeoxicolat, o lipidă implicată în metabolismul acidului biliar primar, poate contribui la efectele potențial benefice ale consumului de cafea asupra sănătății rinichilor. Sulfatul de O-metilcatecol și sulfatul de 3-metil catecol, care sunt implicați în metabolismul benzoatului de conservant, pot avea efecte dăunătoare asupra rinichilor.
„O mare parte dintre dovezile științifice sugerează că un consum moderat de cafea este în concordanță cu o dietă sănătoasă. Am reușit să identificăm un metabolit care susține această teorie. Au existat alți 2 metaboliți asociați cu cafeaua care, în mod surprinzător, au crescut riscul de bolii renale cronice incidente. Acești compuși au fost, de asemenea, asociați cu fumatul, ceea ce ar putea explica în parte asocierea lor cu un risc mai mare de apariție a bolilor de rinichi”, a spus autorul studiului, Casey M. Rebholz, profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Johns Hopkins.
Cu mai multe cercetări asupra bazelor metabolice ale relației cafea-rinichi, acești metaboliți pot indica procese care sunt relevante pentru prevenirea bolilor renale prin modificări ale dietei. „Integrarea acestor tipuri de date ar trebui să ofere o mai bună înțelegere a rolului pe care cafeaua și alți factori de dietă îl joacă în dezvoltarea bolilor renale cronice sau a altor boli”, au scris autorii.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-11-2021 | creare: 11-11-2021 | Vizite: 547
Bibliografie
Blood metabolites associated with coffee consumption may affect kidney disease risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211104171247.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Se poate opera un pacient cu dilatare aortica ascendenta si cu boala renala in stadiul 3A?