Consumul de cafea ar putea crește riscul de a dezvolta boli renale cronice
©
Autor: Domșa Dariana
Alimentele È™i băuturile pot avea efecte importante asupra sănătății rinichilor, dar mecanismele biologice potenÈ›iale implicate sunt adesea neclare. O nouă cercetare, realizată de cercetători de la Societatea Americană de Nefrologie, identifică mai mulÈ›i metaboliÈ›i din sânge ale căror niveluri sunt modificate de consumul de cafea È™i care pot afecta riscul de apariÈ›ie a bolii renale cronice.
În urma unei analize a peste 370 de metaboliÈ›i din sânge de la peste 3.800 de persoane ce au participat la un studiu de cohortă, cercetătorii au identificat 41 de metaboliÈ›i asociaÈ›i cu consumul de cafea. O analiză suplimentară, la care au participat peste 1.000 de persoane, a găsit asocieri între consumul de cafea È™i 20 din cei 41 de metaboliÈ›i. Niveluri mai mari de la trei dintre metaboliÈ›ii legaÈ›i cu consumul de cafea au fost asociate în mod semnificativ cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale cronice: glicochenodeoxicolat, sulfat de O-metilcatecol È™i sulfat de 3-metil catecol.
Glicochenodeoxicolat, o lipidă implicată în metabolismul acidului biliar primar, poate contribui la efectele potenÈ›ial benefice ale consumului de cafea asupra sănătății rinichilor. Sulfatul de O-metilcatecol È™i sulfatul de 3-metil catecol, care sunt implicaÈ›i în metabolismul benzoatului de conservant, pot avea efecte dăunătoare asupra rinichilor.
„O mare parte dintre dovezile È™tiinÈ›ifice sugerează că un consum moderat de cafea este în concordanță cu o dietă sănătoasă. Am reuÈ™it să identificăm un metabolit care susÈ›ine această teorie. Au existat alÈ›i 2 metaboliÈ›i asociaÈ›i cu cafeaua care, în mod surprinzător, au crescut riscul de bolii renale cronice incidente. AceÈ™ti compuÈ™i au fost, de asemenea, asociaÈ›i cu fumatul, ceea ce ar putea explica în parte asocierea lor cu un risc mai mare de apariÈ›ie a bolilor de rinichi”, a spus autorul studiului, Casey M. Rebholz, profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Johns Hopkins.
Cu mai multe cercetări asupra bazelor metabolice ale relaÈ›iei cafea-rinichi, aceÈ™ti metaboliÈ›i pot indica procese care sunt relevante pentru prevenirea bolilor renale prin modificări ale dietei. „Integrarea acestor tipuri de date ar trebui să ofere o mai bună înÈ›elegere a rolului pe care cafeaua È™i alÈ›i factori de dietă îl joacă în dezvoltarea bolilor renale cronice sau a altor boli”, au scris autorii.
sursa: Science Daily
În urma unei analize a peste 370 de metaboliÈ›i din sânge de la peste 3.800 de persoane ce au participat la un studiu de cohortă, cercetătorii au identificat 41 de metaboliÈ›i asociaÈ›i cu consumul de cafea. O analiză suplimentară, la care au participat peste 1.000 de persoane, a găsit asocieri între consumul de cafea È™i 20 din cei 41 de metaboliÈ›i. Niveluri mai mari de la trei dintre metaboliÈ›ii legaÈ›i cu consumul de cafea au fost asociate în mod semnificativ cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale cronice: glicochenodeoxicolat, sulfat de O-metilcatecol È™i sulfat de 3-metil catecol.
Glicochenodeoxicolat, o lipidă implicată în metabolismul acidului biliar primar, poate contribui la efectele potenÈ›ial benefice ale consumului de cafea asupra sănătății rinichilor. Sulfatul de O-metilcatecol È™i sulfatul de 3-metil catecol, care sunt implicaÈ›i în metabolismul benzoatului de conservant, pot avea efecte dăunătoare asupra rinichilor.
„O mare parte dintre dovezile È™tiinÈ›ifice sugerează că un consum moderat de cafea este în concordanță cu o dietă sănătoasă. Am reuÈ™it să identificăm un metabolit care susÈ›ine această teorie. Au existat alÈ›i 2 metaboliÈ›i asociaÈ›i cu cafeaua care, în mod surprinzător, au crescut riscul de bolii renale cronice incidente. AceÈ™ti compuÈ™i au fost, de asemenea, asociaÈ›i cu fumatul, ceea ce ar putea explica în parte asocierea lor cu un risc mai mare de apariÈ›ie a bolilor de rinichi”, a spus autorul studiului, Casey M. Rebholz, profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Johns Hopkins.
Cu mai multe cercetări asupra bazelor metabolice ale relaÈ›iei cafea-rinichi, aceÈ™ti metaboliÈ›i pot indica procese care sunt relevante pentru prevenirea bolilor renale prin modificări ale dietei. „Integrarea acestor tipuri de date ar trebui să ofere o mai bună înÈ›elegere a rolului pe care cafeaua È™i alÈ›i factori de dietă îl joacă în dezvoltarea bolilor renale cronice sau a altor boli”, au scris autorii.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-11-2021 | creare: 11-11-2021 | Vizite: 522
Bibliografie
Blood metabolites associated with coffee consumption may affect kidney disease risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211104171247.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Nivelul de răspuns al unui individ la alcool influențează capacitatea sa de a procesa emoțiile faciale
- Persoanele căsătorite au niveluri mai mici de cortizol (hormonul stresului)
- Tiparul de mers poate prezice un eventual declin cognitiv la adulții în vârstă
- Astmul în copilărie a fost asociat cu aerisirea insuficientă în bucătărie
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Durere in zona rinichilor
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Se poate opera un pacient cu dilatare aortica ascendenta si cu boala renala in stadiul 3A?