Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat

©

Autor:

Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
În urma unui studiu desfășurat pe durata a 10 ani, s-a descoperit că volumul plăcii de amiloid din creierul unei persoane poate prezice rata declinului cognitiv din anii următori. Cercetările au fost publicate în revista The Journal of the American Medical Association.

În cadrul studiului au fost analizate tomografiile computerizate aparținând 445 de adulți de vârstă mijlocie, pentru a detecta acumulările de amiloid din creier și modificările cognitive survenite pe parcursul a 10 ani. Aceste acumulări sunt caracteristice bolii Alzheimer și se crede că încep să se formeze cu 10-20 de ani înainte de debutul demenței.

La începutul evaluării, 242 de indivizi prezentau un nivel normal de amiloid, iar 202 un nivel mai ridicat. După 4 ani, 32% dintre persoanele cu un nivel ridicat au dezvoltat simptomele stadiului incipient de Alzheimer, comparativ cu 15% dintre cei cu un nivel normal de amiloid. La 10 ani de la prima evaluare, 88% dintre cei cu nivel ridicat prezentau semne de declin cognitiv, comparativ cu 29% dintre cei cu nivel obișnuit.

Deși reiterează unele date cunoscute deja, este importantă confirmarea faptului că plăcile de mailoid reprezintă primul simptom al bolii Alzheimer, iar perioada cu nivel ridicat de amiloi este mai lungă decât perioada de demență. Pentru a ilustra necesitatea intervenției timpurii, cercetătorii au făcut o analogie cu infarctul: plăcile de amiloid sunt asemănătoare plăcilor de colesterol care anunță o boală devastatoare.

De obicei, rezultatele tomografiei cu emisie pozitronică (PET) sunt de tip pozitiv sau negativ pentru plăcile de miloid. Totuși, potrivit noilor cercetări, cantitatea de amiloid din creier poate oferi informații privind rapiditatea cu care va avansa declinul cognitiv în anii următori.

„Medicamentele promițătoate de până acum nu au avut efect deoarece au fost folosite în etapele terminale ale bolii. Trebuie să intervenim când creierul încă funcționează bine și este prezent nivelul ridicat de amiloid, fără alte simptome”, a declarat Paul Aisen, principal autor al studiului.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 30-12-2019 | creare: 19-06-2017 | Vizite: 1516
Bibliografie
Alzheimer’s Disease Begins Much Sooner Than Symptoms, Scientists Suggest, link: https://www.iflscience.com/brain/alzheimers-disease-begins-much-sooner-than-symptoms-scientists-suggest/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum