Aportul de leguminoase poate ajuta vârstnicii să-și îmbunătățească sănătatea cardiometabolică
©
Autor: Airinei Camelia
În contextul prevalenței crescute a condițiilor cronice de sănătate în rândul populației în vârstă, în special a fermierilor care adesea omit mesele și au o dietă mai puțin diversificată, cercetătorii au abordat importanța consumului de leguminoase, bogate în proteine, fibre și minerale, pentru îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolic și prevenirea tulburărilor asociate vârstei.
Studiul publicat în revista Nutrients a inclus dezvoltarea și implementarea unui program de educație alimentară și nutrițională destinat promovării consumului de leguminoase printre fermierii în vârstă cu hipertensiune cronică și niveluri ridicate de glucoză și colesterol. Participanții au fost împărțiți într-un grup experimental (EG), care a primit educație și a fost încurajat să cultive și să consume leguminoase, și un grup de control (CG), care și-a continuat dieta obișnuită fără intervenții educaționale.
EG a fost instruit să consume 125 de grame de leguminoase de trei până la cinci ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, în timp ce CG a menținut modelul alimentar regulat. Au fost colectate date antropometrice, sociodemografice și mostre de sânge pentru a evalua nivelurile de glucoză și colesterol, iar aportul alimentar a fost măsurat folosind un chestionar de frecvență alimentară și reamintirea consumului de alimente din ultimele 24 de ore.
Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative în consumul de macronutrienți, diversitatea alimentară a leguminoaselor și nivelurile de glucoză și colesterol în EG post-intervenție, cu o scădere semnificativă a prevalenței hiperglicemiei. În schimb, CG nu a prezentat diferențe semnificative în aceste variabile.
Concluziile studiului subliniază eficacitatea intervențiilor bazate pe leguminoase în îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolic și susțin necesitatea unor programe comunitare care să promoveze producția și consumul sustenabil de leguminoase în rândul fermierilor în vârstă, contribuind astfel la atingerea unor obiective de dezvoltare durabilă.
sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com
Studiul publicat în revista Nutrients a inclus dezvoltarea și implementarea unui program de educație alimentară și nutrițională destinat promovării consumului de leguminoase printre fermierii în vârstă cu hipertensiune cronică și niveluri ridicate de glucoză și colesterol. Participanții au fost împărțiți într-un grup experimental (EG), care a primit educație și a fost încurajat să cultive și să consume leguminoase, și un grup de control (CG), care și-a continuat dieta obișnuită fără intervenții educaționale.
EG a fost instruit să consume 125 de grame de leguminoase de trei până la cinci ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, în timp ce CG a menținut modelul alimentar regulat. Au fost colectate date antropometrice, sociodemografice și mostre de sânge pentru a evalua nivelurile de glucoză și colesterol, iar aportul alimentar a fost măsurat folosind un chestionar de frecvență alimentară și reamintirea consumului de alimente din ultimele 24 de ore.
Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative în consumul de macronutrienți, diversitatea alimentară a leguminoaselor și nivelurile de glucoză și colesterol în EG post-intervenție, cu o scădere semnificativă a prevalenței hiperglicemiei. În schimb, CG nu a prezentat diferențe semnificative în aceste variabile.
Concluziile studiului subliniază eficacitatea intervențiilor bazate pe leguminoase în îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolic și susțin necesitatea unor programe comunitare care să promoveze producția și consumul sustenabil de leguminoase în rândul fermierilor în vârstă, contribuind astfel la atingerea unor obiective de dezvoltare durabilă.
sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com
Data actualizare: 30-01-2024 | creare: 30-01-2024 | Vizite: 375
Bibliografie
Legume intake among older adults improves cardiometabolic risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20240129/Legume-intake-among-older-adults-improves-cardiometabolic-risk-factors.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Exerciții fizice cu intervale de mare intensitate (HIIT) îmbunătățesc funcția cerebrală la vârstnici
- Descoperiri recente dezvăluie importanța bacteriilor și virușilor intestinali în longevitatea umană
- O terapie inovatoare îmbunătățește longevitatea și vitalitatea șoarecilor în vârstă
- Inversarea vârstei biologice ar putea spori longevitatea și scade riscul de demență și AVC
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni