Aportul de leguminoase poate ajuta vârstnicii să-și îmbunătățească sănătatea cardiometabolică

Aportul de leguminoase poate ajuta vârstnicii să-și îmbunătățească sănătatea cardiometabolică

©

Autor:

Aportul de leguminoase poate ajuta vârstnicii să-și îmbunătățească sănătatea cardiometabolică
În contextul prevalenÈ›ei crescute a condiÈ›iilor cronice de sănătate în rândul populaÈ›iei în vârstă, în special a fermierilor care adesea omit mesele È™i au o dietă mai puÈ›in diversificată, cercetătorii au abordat importanÈ›a consumului de leguminoase, bogate în proteine, fibre È™i minerale, pentru îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolic È™i prevenirea tulburărilor asociate vârstei.
Studiul publicat în revista Nutrients a inclus dezvoltarea È™i implementarea unui program de educaÈ›ie alimentară È™i nutriÈ›ională destinat promovării consumului de leguminoase printre fermierii în vârstă cu hipertensiune cronică È™i niveluri ridicate de glucoză È™i colesterol. ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i într-un grup experimental (EG), care a primit educaÈ›ie È™i a fost încurajat să cultive È™i să consume leguminoase, È™i un grup de control (CG), care È™i-a continuat dieta obiÈ™nuită fără intervenÈ›ii educaÈ›ionale.

EG a fost instruit să consume 125 de grame de leguminoase de trei până la cinci ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, în timp ce CG a menÈ›inut modelul alimentar regulat. Au fost colectate date antropometrice, sociodemografice È™i mostre de sânge pentru a evalua nivelurile de glucoză È™i colesterol, iar aportul alimentar a fost măsurat folosind un chestionar de frecvență alimentară È™i reamintirea consumului de alimente din ultimele 24 de ore.

Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative în consumul de macronutrienÈ›i, diversitatea alimentară a leguminoaselor È™i nivelurile de glucoză È™i colesterol în EG post-intervenÈ›ie, cu o scădere semnificativă a prevalenÈ›ei hiperglicemiei. În schimb, CG nu a prezentat diferenÈ›e semnificative în aceste variabile.

Concluziile studiului subliniază eficacitatea intervenÈ›iilor bazate pe leguminoase în îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolic È™i susÈ›in necesitatea unor programe comunitare care să promoveze producÈ›ia È™i consumul sustenabil de leguminoase în rândul fermierilor în vârstă, contribuind astfel la atingerea unor obiective de dezvoltare durabilă.

sursa: News Medical
foto: nadianb/Shutterstock.com

Data actualizare: 30-01-2024 | creare: 30-01-2024 | Vizite: 383
Bibliografie
Legume intake among older adults improves cardiometabolic risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20240129/Legume-intake-among-older-adults-improves-cardiometabolic-risk-factors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 1 din 3 copii prezintă un risc cardiometabolic crescut atribuit istoricului medical familial
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  • Leguminoasele È›in de foame mai bine decât carnea
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum