Anticoagulantele orale noi - Apixaban, Edoxaban, Rivaroxaban, Dabigatran
De peste 60 de ani, antivitaminele K (warfarina, acenocumarolul) au fost anticoagulantele orale de bază pentru prevenirea riscului de trombembolism din fibrilaÈ›ia atrială. În ciuda efectelor benefice dovedite, acestea au numeroase limitări, precum necesitatea calculării INR (raportul normalizat internaÈ›ional) È™i existenÈ›a interacÈ›iunilor medicamentoase È™i alimentare.
Studiile din ultimii 20 de ani au adus în prim plan anticoagulantele orale noi (NOAC), care prezintă anumite avantaje față de antivitaminele K:
- doza de anticoagulant este fixă È™i nu trebuie ajustată în funcÈ›ie de valoarea INR,
- interacțiunile medicamentoase sunt mai puține,
- timpul de acțiune este mai rapid, iar satisfacția pacienților este mai mare.
Printre dezavantajele utilizării lor se numără costurile ridicate È™i utilizarea restrânsă la pacienÈ›ii cu boală renală cronică. (1, 2)
La momentul actual sunt disponibile două clase de anticoagulante orale noi, inhibitorii direcți de trombină (dabigatran) și inhibitorii direcți de factor Xa (rivaroxaban, apixaban, edoxaban). (1)
Apixaban
Apixaban, cunoscut și sub numele de Eliquis, este un inhibitor selectiv al factorului X recomandat pentru:
- Reducerea riscului de accident vascular cerebral și trombembolism la pacienții cu fibrilație atrială non-valvulară
- Tratamentul trombozei venoase profunde (TVP) și al trombembolismului pulmonar (TEP)
- Reducerea riscului de recurență a TVP și TEP
- Prevenția trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar la bolnavii care au efectuat o operație de protezare a șoldului sau a genunchiului (3)
Medicamentul nu are un efect direct asupra agregării plachetare, dar inhibă indirect agregarea indusă de trombină. Prin inhibarea factorului FXa, apixaban scade sinteza de trombină și dezvoltarea de trombi. Eliquis crește timpul de protrombină (PT), INR-ul și timpul de tromboplastină parțial activat (aPTT). Metabolizarea se face prin intermediul citocromului CYP3A4 iar eliminarea, prin urină și scaun. (3)
Pentru reducerea riscului de AVC È™i trombembolism în fibrilaÈ›ia atrială non-valvulară, doza recomandată de apixaban este de 5 mg de două ori pe zi. Doza de 2,5 mg de două ori pe zi se indică la pacienÈ›ii care îndeplinesc cel puÈ›in două criterii din următoarele: vârsta peste 80 de ani, greutatea corporală sub 60 kg, creatinina serică mai mare de 1,5 mg/dl. Doza de 2,5 mg de două ori pe zi se mai administrează È™i pentru profilaxia trombozei venoase profunde la pacienÈ›ii operaÈ›i de È™old sau genunchi sau pentru reducerea riscului de recurență a TVP È™i TEP. La bolnavii care au efectuat o operaÈ›ie de protezare a È™oldului sau genunchiului, tratamentul anticoagulant trebuie iniÈ›iat după 12-24 ore de la intervenÈ›ia chirurgicală. Durata tratamentului este de 35 de zile la bolnavii operaÈ›i de sold È™i de 12 zile la pacienÈ›ii operaÈ›i de genunchi. În tratamentul TVP È™i TEP, doza recomandată este de 10 mg de două ori pe zi, timp de 7 zile, urmată de 5 mg de două ori pe zi. (3)
Contraindicații
Printre contraindicaÈ›ii se numără hemoragia activă È™i hipersensibilitatea severă la apixaban. Efectele adverse includ hemoragiile intracraniene (intracerebrale, intraventriculare, subdurale, subarahnoidiene), intraoculare, pericardice, intraarticulare, intramusculare, retroperitoneale, sindromul de compartiment, accidentul vascular cerebral hemoragic, hemoragiile gastrointestinale (de tract digestiv superior È™i inferior, rectale), reacÈ›iile de hipersensibilitate (erupÈ›ii cutanate, reacÈ›ii anafilactice), sincopă, anemie, creÈ™terea transaminazelor hepatice, a bilirubinei È™i a GGT, hematurie, menoragie, hemoptizii, sângerări gingivale, hematochezie, hematemeză, melenă, greață. (3)
Eliquis nu se recomandă la pacienții purtători de valve cardiace protetice, la cei cu sindrom antifosfolipidic, cu disfuncție hepatică severă, la gravide sau la femeile care alăptează. (3)
Dacă este necesară administrarea concomitentă de inhibitori de glicoproteină P (P-gp) È™i ai citocromului P450 (ketoconazol, itraconazol, ritonavir), doza de apixaban trebuie redusă la jumătate. De asemenea, coadministrarea de antiagregante, fibrinolitice, heparină, aspirină È™i anti-inflamatoare non-steroidiene creÈ™te riscul de sângerare. Mai mult, în timpul sarcinii, tratamentul cu apixaban poate creÈ™te riscul de hemoragie È™i avort spontan. (3)
În caz de supradoză, se poate administra cărbune activat, în primele două până la 6 ore de la ingestia de apixaban. (3)
Rivaroxaban
Rivaroxaban sau Xarelto este un anticoagulant oral nou care inhibă direct factorul Xa. La adulți, medicamentul este utilizat pentru:
- Profilaxia accidentului vascular cerebral È™i a trombembolismului sistemic la pacienÈ›ii cu fibrilaÈ›ie atrială non-valvulară, care prezintă unul sau mai mulÈ›i factori de risc: vârsta peste 75 de ani, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă, diabet zaharat, istoric de accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor
- Tratamentul trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar
- Prevenția recurenței trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar (4)
La copiii și adolescenții sub 18 de ani, cu o greutate peste 50 kg, rivaroxaban se administrează pentru tratamentul și profilaxia TVP după cel puțin 5 zile de tratament anticoagulant parenteral. (4)
Pentru prevenÈ›ia accidentului vascular cerebral È™i a emboliilor sistemice, doza de rivaroxaban este de 20 mg o dată pe zi. Pentru tratamentul acut al TVP È™i TEP, doza recomandată este de 15 mg de două ori pe zi timp de trei săptămâni, apoi de 20 mg o dată pe zi, pe termen lung. Durata mai scurtă a tratamentului (de cel puÈ›in 3 luni) este indicată la pacienÈ›ii la care evenimentul a fost provocat de un factor tranzitor, spre exemplu un traumatism sau o intervenÈ›ie chirurgicală majoră. Durata mai lungă a tratamentului ar trebui luată în considerare la bolnavii cu TVP/TEP provocate, dar nu de factori tranzitori, cu TVP/TEP neprovocate sau cu istoric de TVP/TEP recurente. Dacă tratamentul trebuie continuat È™i după 6 luni, atunci doza recomandată este de 10 mg o dată pe zi. ExcepÈ›ie fac pacienÈ›ii cu risc mare de recurență È™i cei care au dezvoltat TVP/TEP sub 10 mg de Xarelto pe zi, la care indicaÈ›ia este de 20 mg de rixaroxaban zilnic. TotuÈ™i, durata tratamentului È™i alegerea dozei de anticoagulant trebuie individualizată în funcÈ›ie de raportul risc-beneficiu. (4)
La pacienÈ›ii cu boală renală cronică moderată (clearance la creatinină 30-49 ml/min) È™i severă (clearance la creatinină 15-29 ml/min), pentru prevenÈ›ia accidentului vascular cerebral È™i a emboliilor sistemice, doza recomandată este de 15 mg o dată pe zi. La această categorie de bolnavi cu funcÈ›ie renală alterată, pentru tratamentul È™i profilaxia recurenÈ›ei TVP/TEP, doză de rixaroxaban trebuie să fie de 15 mg de două ori pe zi, pentru primele trei săptămâni. Tratamentul pe termen lung presupune administrarea unei singure doze de 15 mg pe zi, dacă riscul de sângerare depășeÈ™te riscul de recurență. La bolnavii cu boală renală cronică uÈ™oară (clearance la creatinină 50-80 ml/min), doza de rixaroxaban nu trebuie ajustată. (4)
Contraindicații
Medicamentul este contraindicat în următoarele situaÈ›ii:
- Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare din excipienți
- Sângerare activă
- Ulcer gastrointestinal activ sau recent
- Neoplasm malign cu risc crescut de sângerare
- Traumatism recent cerebral sau la nivelul măduvei spinării
- IntervenÈ›ie chirurgicală recentă în sfera cerebrală, coloanei vertebrale sau oftalmologică
- Hemoragie intracraniana recentă
- Varice esofagiene cunoscute sau suspicionate
- Anevrisme vasculare
- Malformații arteriovenoase
- Anomalii vasculare intracerebrale sau intraspinale majore
- Clearance la creatinină de sub 15 ml/min
- Ciroză hepatică clasa Child Pugh B sau C
- Tratament concomitent cu alte anticoagulante orale (warfarină, dabigatran, apixaban, edoxaban), heparină nefracționată, heparină cu greutate moleculară mică (enoxaparină, dalteparină), derivați heparinici (fondaparinux)
- Femei gravide și care alăptează
- Pacienți cu valve cardiace protetice
- Pacienți cu sindrom antifosfolipidic (4)
Tratamentul cu rivaroxaban nu este recomandat la pacienții care primesc antimicotice azolice (ketoconazol, posaconazol, itraconazol) sau inhibitorii proteazei HIV (ritonavir). (4)
Reacții adverse
Printre reacÈ›iile adverse se numără anemia, trombocitoza, reacÈ›iile anafilactice, ameÈ›elile, cefaleea, hemoragia intracraniană È™i cerebrală, sincopa, tahicardia, epistaxisul, hemoptiziile, sângerările gingivale, hemoragiile în sfera tractului gastrointestinal, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, dispepsie, constipaÈ›ie, creÈ™terea transaminazelor hepatice, a bilirubinei È™i a GGT, icter, prurit, erupÈ›ii, echimoze, hemoragii cutanate È™i subcutanate, urticarie, sindromul Stevens – Johnson, hemoragii musculare, sindrom de compartiment, hematurie, menoragie, degradarea funcÈ›iei renale, insuficiență renală, febră, creÈ™terea LDH, lipazei È™i amilazei, pseudoanevrisme vasculare. (4)
Pentru supradoza de rivaroxaban se utilizează andexanet alfa, care antagonizează efectele farmacodinamice ale anticoagulantului. În caz de supradoză se poate lua în considerare È™i cărbunele activat, care scade absorbÈ›ia medicamentului în organism. (4)
Dabigatran
Dabigatran sau Pradaxa este un anticoaguant oral nou ce acționează prin inhibarea directă a trombinei. El are următoarele indicații:
- PrevenÈ›ia accidentului vascular cerebral È™i a emboliilor sistemice la pacienÈ›ii cu fibrilaÈ›ie atrială non-valvulară, care prezintă unul sau mai mulÈ›i factori de risc: vârsta peste 75 de ani, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestiva, diabet zaharat, istoric de accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor
- Tratamentul trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar
- Profilaxia recurenței trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar (5)
Medicamentul se poate utiliza È™i la populaÈ›ia pediatrică până în 18 ani pentru tratamentul È™i profilaxia recurenÈ›ei TVP. (5)
Pentru prevenÈ›ia accidentului vascular È™i a emboliei sistemice la pacienÈ›ii cu fibrilaÈ›ie atrială non-valvulară cu unul sau mai mulÈ›i factori de risc, doza recomandată de dabigatran este de 150 mg de două ori pe zi. Pentru tratamentul È™i profilaxia recurenÈ›elor TVP/TEP, este recomandată o doză de 150 mg de două ori pe zi, dar doar după minim 5 zile de tratament anticoagulant parenteral. Doza trebuie redusă la 110 mg de două ori pe zi la pacienÈ›ii peste 80 de ani È™i la cei care primesc concomitent verapamil. Se poate lua în considerare reducerea dozei È™i la vârstnicii între 75-80 de ani, la cei cu boală renală cronică moderată (clearance la creatinină de 30-50 ml/min), la persoanele cu gastrită, esofagită sau boală de reflux gastroesofagian sau la cele cu risc crescut de sângerare. (5)
Doza nu trebuie ajustată la pacienÈ›ii cu boală renală cronică uÈ™oară (clearance la creatinină 50-80 ml/min). În boala renală cronică moderată (clearance la creatinină 30-50 ml/min), doza recomandată este de 150 mg de două ori pe zi. ExcepÈ›ie fac persoanele cu risc crescut de sângerare, la care poate fi luată în considerare reducerea dozei la 110 mg de două ori pe zi. Dabigatran este contraindicat în boală renală severă (clearance la creatinină < 30 ml/min). (5)
Contraindicații
Printre contraindicațiile anticoagulantului se numără:
- Hipersensibilitatea la substanța activă sau la excipienți
- Sângerare activă
- Boala renală cronică severă (clearance la creatinină < 30 ml/min)
- Insuficiență hepatică sau boală hepatică cu impact pe supraviețuire
- Ulcer gastointestinal recent
- Neoplasm malign cu risc crescut de sângerare
- Traumatism recent cerebral sau al măduvei spinării
- Varice esofagiene
- Malformații arterio-venoase
- Anevrisme vasculare
- Anomalii vasculare intracerebrale sau intraspinale majore
- IntervenÈ›ie chirurgicală recentă în sfera cerebrală, spinală sau oftalmologică
- Tratament concomitent cu alte anticoagulante sau cu inhibitori ai glicoproteinei P (ketoconazol sistemic, itraconazol, ciclosporină, dronedaronă, glecaprevir/pibrentasvir)
- Valve cardiace protetice
- Sindrom antifosfolipidic
- Femei gravide sau care alăptează (5)
Reacții adverse
Reacțiile adverse includ anemie, erupții, prurit, reacții anafilactice, urticarie, angioedem, hemoragie intracraniană, epistaxis, hematom, hemoptizii, hemoragie gastrointestinală, dureri abdominale, dispepsie, greață, vărsături, disfagie, ulcer gastrointestinal, hemoragie rectală, gastroesofagită, creșterea transaminazelor serice, hiperbilirubinemie, hematurie.
În caz de supradoză se poate administra antidotul specific idarucizumab, care antagonizează efectele farmacodinamice ale dabigatranului. (5)
Edoxaban
Edoxaban sau Lixiana este un anticoagulant oral nou ce inhibă factorul Xa, având indicaÈ›ie în:
- Prevenirea accidentului vascular cerebral È™i emboliilor sistemice la pacienÈ›ii cu fibrilaÈ›ie atrială non-valvulară cu unul sau mai mulÈ›i factori de risc: vârstă peste 75 de ani, istoric de AVC sau AIT, insuficiență cardiacă congestivă, hipertensiune arterială, diabet zaharat
- Tratamentul trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar
- Prevenția recurenței trombozei venoase profunde și trombembolismului pulmonar (6)
Pentru profilaxia AVC È™i emboliei sistemice, doza recomandată este de 60 mg o dată pe zi. Pentru tratamentul È™i profilaxia recurenÈ›ei TVP È™i TEP, strategia terapeutică începe cu anticoagulant parenteral timp de cel puÈ›in 5 zile, urmată de o doză de 60 mg edoxaban o dată pe zi. Durata tratamentului trebuie individualizată în funcÈ›ie de riscul de sângerare. Durata mai scurtă, de cel puÈ›in 3 luni, poate fi luată în considerare dacă există factori tranzitori ce au declanÈ™at evenimentul (imobilizare, operaÈ›ie sau traumatism recent). Tratamentul pe termen lung se recomandă la pacienÈ›ii cu factori de risc permanenÈ›i sau în TVP/TEP idiopatice. Pentru profilaxia evenimentelor trombembolice în fibrilaÈ›ia atrială È™i pentru tratamentul TVP, se recomandă reducerea dozei la 30 mg o dată pe zi în prezenÈ›a bolii renale cronice moderate sau severe (clearance la creatinină 15-50 ml/min), a greutății corporale sub 60 kg È™i a utilizării concomitente de inhibitori ai glicoproteinei P (ciclosporină, ketoconazol, eritromicină, dronedaronă). (6)
Contraindicații
Nu se recomandă utilizarea de edoxaban dacă clearance-ul la creatinină este sub 15 ml/min sau boală renală este în stadiul de dializă, dacă există boală hepatică severă asociată cu coagulopatie. ContraindicaÈ›iile includ hipersensibilitatea la substanÈ›a activă sau la excipienÈ›i, sângerarea activă, bolile sau leziunile cu risc crescut de sângerare, hipertensiunea severă necontrolată, tratamentul concomitent cu alte anticoagulante, sarcina È™i perioada de alăptare. Se recomandă precauÈ›ie în administrarea concomitentă a edoxabanului cu acidul acetilsalicilic la populaÈ›ia vârstnică, întrucât riscul de sângerare este crescut. (6)
Reacții adverse
Printre efectele adverse se numără anemia, trombocitopenia, reacțiile anafilactice, amețeală, cefalee, hemoragii intracraniene sau subarahnoidiene, hemoragii conjunctivale sau intraoculare, epistaxis, hemoptizii, hemoragii gastrointestinale, hiperbilirubinemie, creșterea transaminazelor, urticarie, prurit, erupții cutanate, hematurie. (6)
Nu există un antidot specific pentru supradoza de edoxaban. În acest caz, se poate administra cărbune activat, care reduce absorbÈ›ia la nivel intestinal. (6)
2. An update on the reversal of non-vitamin K antagonist oral anticoagulants: https://www.hindawi.com/journals/ah/2020/7636104/
3. Eliquis (apixaban): https://packageinserts.bms.com/pi/pi_eliquis.pdf
4. Xarelto: https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/25586/SPC/Xarelto+20mg+film-coated+tablets/#gref
5. Pradaxa: https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/24839#gref
6. Lixiana: https://www.medicines.org.uk/emc/product/6905/smpc#gref
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Anticoagulante si stomatologie
- Anticoagulante cu medicamente de raceala
- Alergie la Fraxiparine
- Embolie pulmonara - anticoagulant eliquis
- Nelamurire lucrare dentara și proctologie
- Nelamurire lucrare dentara și proctologie
- Tratament indelungat anticoagulante
- Medicamente pentru dureri coloana cervicala - lombara fara interactiuni cu Eliquis
- Timp de administrare Fraxiparine 0, 6 ml la o fractura de metatarsiani V ?