Cum alegem medicamentele pentru durere, febră sau inflamație - explicații

©

Autor:

Cum alegem medicamentele pentru durere, febră sau inflamație - explicații

Există o varietate de medicamente pe care le putem administra în caz de febră, răceală, gripă, durere sau afecțiuni inflamatorii. Substanțele conținute de aceste medicamente (acetaminofen, ibuprofen, naproxen, aspirină) au un profil de siguranță bun la majoritatea adulților sănătoși. Totuși, în cazul asocierii anumitor patologii, se recomandă ca tratamentul să fie individualizat, având în vedere că aceste medicamente exercită anumite efecte adverse importante. (1)

Medicamentele fără prescripție medicală la care putem apela pentru ameliorarea durerii, inflamației sau febrei sunt: (1)

1. Acetaminofen (paracetamol)

Acetaminofen este un medicament analgezic și antipiretic care funcționează prin alterarea răspunsului la durere și scăderea febrei. Este important de știut că el nu deține efecte antiinflamatorii. (2)

Medicamentul acționează la nivel central, asupra unor regiuni care controlează temperatura corporală și durerea. Efectele sale analgezice implică activarea căilor descendente serotoninergice și inhibarea sintezei de prostaglandine, potrivit unor cercetări. Alte rezultate sugerează că scăderea durerii s-ar datora unui metabolit activ ce acționează la nivelul receptorilor canabinozi. (1, 3)

El este utilizat împotriva durerii de intensitate ușoară până la moderată, din următoarele afecțiuni:

  • Cefalee
  • Mialgii (dureri musculare)
  • Crampe menstruale
  • Răceală, gripă sau durere în gât
  • Durere de dinți
  • Durere de spate
  • Durere la locul vaccinului
  • Osteoartrită (2)


De asemenea, el este eficient și împotriva durerii de intensitate moderată până la severă, dar doar în combinație cu opiacee. (4)

Efectele advese ale paracetamolului includ greață, vărsături, trombocitopenie, neutropenie, leucopenie, dureri abdominale, diaree, creșterea valorilor transaminazelor hepatice, erupții cutanate trecătoare, șoc anafilactic. (5, 6)

Metabolizarea se face pe cale hepatică, din acest motiv necesită precauție la persoanele cu boli hepatice. (5)

La adulți, se recomandă o doză unică maximă de 1 g (1-2 comprimate de 500 mg). Doza se poate repeta la 4-6 ore, până la o doză maximă zilnică de 4 g acetaminofen (8 comprimate de 500 mg).

2. Antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele non-steroidiene sunt medicamente cu efect analgezic, antiinflamator și antipiretic. Ele sunt utilizate frecvent pentru a scădea durerea asociată cu:

  • Cefaleea
  • Crampele menstruale
  • Luxații și entorse
  • Răceală și gripă
  • Artrită (7)


Printre ele se numără ibuprofen, naproxen, diclofenac și aspirina în doză mare. (7)

Efectele analgezice ale AINS se datorează inhibării enzimelor care sintetizează prostaglandinele dar și unei varietăți de mecanisme centrale și periferice. Enzima ciclooxigenază (COX) are două forme diferite din punct de vedere structural, COX-1si COX-2. În timp ce COX-1 este parte componentă a celulelor normale, COX-2 apare la nivelul celulele inflamatorii. Efectul analgezic al AINS este determinat de inhibarea activității COX-2. (8)

Administrarea trebuie făcută cu precauție la persoanele peste 65 de ani sau la copiii sub 16 ani, la gravide, bolnavi de astm, la cei cu istoric de alergie la AINS, ulcer gastric sau pirozis, persoane cu hipertensiune arterială, boală renală sau cardiacă. (7)

Efectele adverse ale AINS includ:

  • Indigestie
  • Dureri epigastrice
  • Diaree
  • Ulcer gastric
  • Confuzie
  • Amețeală
  • Reacții alergice (7)


Asocierea cu alte medicamente poate fi dăunătoare, spre exemplu în cazul tratamentului cu alte AINS, aspirină în doză mică, warfarina, ciclosporină, diuretice, metotrexat, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei. (7)

Aspirina în doză mare are efecte antipiretice, antiinflamatorii și analgezice. Ea poate fi administrată împotriva durerilor de intensitate ușoară până la moderată din cefalee, dureri dentare, musculare sau crampe menstruale. De asemenea, se recomandă în tratamentul răcelii banale sau al gripei, pentru ameliorarea simptomatologiei și scăderea febrei. În trecut, aspirina era utilizată și pentru reducerea durerii și a inflamației din patologiile reumatologice, însă actual sunt preferate alte medicamente. Se recomandă precauție în administrarea aspirinei la femeile însărcinate, care alăptează, la persoanele cu istoric de ulcer gastric sau gută, la indivizii cu astm sau alergii cunoscute, cu insuficiență cardiacă, distiroidie, hemofilie, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază. Doza recomandată la adulții și adolescenții peste 16 ani este de 1 comprimat de 500 mg (2 comprimate în caz de durere intensă sau febra mare). Doză zilnică maximă este de 6 comprimate. Aspirina nu este recomandată la copiii sub vârsta de 12 ani, decât pe bază de prescripție medicală. Printre reacțiile adverse se numără sângerare nazală, gingivală, gastrointestinală sau cerebrală, cefaleee, amețeli, dureri epigastrice, creșterea transaminazelor, urticarie, reacții alergice, sindromul Reye. Sindromul Reye reprezintă apariția tulburărilor de conștientă, a vărsăturilor sau a comportamentului anormal la un copil care a primit acid acetilsalicilic pentru o boală virală. (9, 10)

Diferențe între diverse medicamente pentru durere, febră sau inflamație

Majoritatea studiilor sugerează că atât paracetamol cât și ibuprofen au efecte similare împotriva febrei. La o persoană cu tulburări gastrice de tip pirozis, se recomandă mai degrabă acetaminofen, întrucât ibuprofen poate dauna stomacului. În ceea ce privește crampele menstruale, ibuprofen le poate ameliora, reducând în același timp și cantitatea de sânge pierdută, iar acest efect se datorează reducerii sintezei de prostagandine. Deși atât paracetamol cât și ibuprofen scad eficient durerea la copii, ibuprofen pare să scadă mai bine temperatura corporală. La persoanele cu afecțiuni hepatice, se recomandă mai degrabă ibuprofen, deoarece acetaminofenul se metabolizează hepatic. (5)

Din punct de vedere al siguranței la copii, acetaminofen are un profil mai bun. De asemenea, se recomandă și în caz de artrită la adult, deoarece are mai puține efecte adverse față de alte medicamente. Aspirina nu este indicată la copii, întrucât poate declanșa apariția sindromului Reye. (11)

În timpul tratamentului cu paracetamol este contraindicat consumul de alcool, întrucât poate dăuna ficatului. Prin urmare, la consumatorii de etanol se recomandă un alt tip de analgezic sau antipiretic. (12)

În prezența durerilor musculare sau articulare localizate, se recomandă de primă intenție cremele sau gelurile cu antiinflamatoare non-steroidiere, întrucât au mai puține efecte adverse decât tabletele sau capsulele. (7)

În general, persoanele la care nu se recomandă aspirină ar trebui să evite ibubrofen, la fel și viceversa. (12)


Data actualizare: 04-01-2022 | creare: 04-01-2022 | Vizite: 604
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: