Cărbunele activ - indicații, efecte, beneficii

©

Autor:

Cărbunele activ - indicații, efecte, beneficii

Cărbunele activ se utilizează încă din cele mai vechi timpuri în scopuri medicale, mai exact în prevenirea absorbției intestinale atunci când o substanță toxică a fost ingerată, respectiv în situații de urgență de supradozaj cu medicamente sau droguri. (1)

Ce reprezintă de fapt cărbunele activ?

Cărbunele activat nu reprezintă substanța tipică ce se găsește cărămizile de cărbune sau cărbunele ce rămâne după arderea unor lucruri. (1, 2)

Din punct de vedere descriptiv, cărbunele activat are următoarele caracteristici:

  • pulbere neagră
  • inodoră
  • fără un gust caracteristic (1)


Cărbunele activ se realizează în urma încălzirii unor materiale, precum lemn sau turbă, la temperaturi ridicate. Cărbunele necesită să treacă printr-un proces de activare pentru a-și putea mări suprafața de absorbție. (2)

Deși uneori poate crea confuzii, este important de luat în considerare faptul că cărbunele activat nu reprezintă același lucru cu cărbunele din grătar. Mai mult, deși acesta nu este realizat la temperaturi ridicate, precum cărbunele activ, poate conține substanțe care sunt considerate a avea caracter toxic pentru oameni. (1, 2)

Cărbunele activ se poate găsi sub multe forme de cumpărare, după preferința fiecărui individ, precum:

  • sub formă de supliment
  • sub formă de pulbere
  • adăugat în diverse produse de uz alimentar (1)


Conform unor studii publicate în 2015 în British Journal of Clinical Pharmacology, se consideră că suprafața cărbunelui activ de absorbție este atât de mare, încât poate fi comparată cu o treime din suprafața unui teren de fotbal.

Necesitatea unei suprafețe mari de adsorbție este esențială în caz de supradozaj, de intoxicație, facilitând adsorbția atomilor, ionilor sau a moleculelor care sunt toxice pentru organism. Eliminarea acestora are loc prin materii fecale. (3)

Care sunt beneficiile utilizării cărbunelui activat?

Indicațiile de utilizare pot fi multiple, dar cea mai importantă la momentul de față, fiind aprobată de către Organizația Mondială a Sănătății, este utilizarea în situațiile de urgență de la camera de gardă privind pacienții intoxicați. (1, 2)

Deși principala utilizare în prezent este pentru situațiile de urgență în supradozaj, cărbunele activ se poate folosi în:

  • Reducerea nivelului de LDL-colesterol
  • Îmbunătățirea funcției renale
  • Reducerea gazelor intestinale
  • Ameliorează simptomele sindromului mirosului de pește (1)


Tratarea intoxicațiilor/ otrăvirilor la camera de gardă

Eficacitatea cărbunelui activ a fost observată încă de la începutul anilor 1800, datorită suprafeței crescute de absorbție.

Intoxicația poate avea loc cu:

  • medicamente eliberate pe bază de rețetă
  • medicamente eliberate fără prescripție medicală (aspirina, acetaminofenul) (1)


Studiile au arătat că ingestia unei doze de 50-100 de grame de cărbune activ la o distanță de 5 minute de la administrarea unui medicament, poate reduce șansele de absorbire a acelui medicament de către organism cu aproximativ 74%. (1)

Datele arată ce eficacitatea utilizării cărbunelui activat este cea mai crescută dacă este ingerat în prima oră după ce a avut loc supradozarea sau otrăvirea. (1)

Există însă date clinice care atestă faptul că este la fel de eficient de ingerat cărbune activ, chiar și după o oră de la intoxicație. Explicația constă în capacitatea lui de a împiedica absorbția toxicului, precum și de a favoriza eliminarea acestuia din organism prin materii fecale. (1)

Se pare totuși că ingestia de cărbune activ nu poate fi soluția pentru orice intoxicație. Conform British Journal of Clinical Pharmacology, cărbunele activ este ineficient pentru o intoxicație ce implică:

  • compuși alcalini
  • acizi puternici
  • produse petroliere
  • alcooli (1, 3)


Îmbunătățirea funcției renale

Cărbunele activat s-a dovedit util în îmbunătățirea funcției renale datorită reducerii numărului de deșeuri pe care rinichiul ar trebui să le filtreze. (1, 2)

Există studii care atestă faptul că ingestia de cărbune activat poate ajuta la reducerea nivelului sanguin de uree sau a altor reziduri, prin legarea acestora de cărbune și consecutiv eliminarea lor prin materii fecale. (1, 2)

În urma unor studii din 2014 realizate pe animale, respectiv pe șobolanii cu insuficiență renală cronică, s-a observat îmbunătățirea funcției renale cu aproximativ 20% în urma ingestiei de cărbune activ. (2)

Reducerea gazelor intestinale

Nu este pe deplin cunoscut cum pulberea de cărbune activat poate să reducă prezența de gaze intestinale, dar se consideră faptul că odată cu trecerea lichidelor și a gazelor prin intestinul subțire, locul de acțiune a cărbunelui, acesta le poate neutraliza. (2)

Cărbunele activat este cunoscut pentru rolul său în ecografia abdominală, deoarece reduce gazele și favorizează o mai bună vizibilitate a organelor. (2)

În caz contrar, dacă pacientul este foarte balonat, gazele intestinale se depun în fața organelor, ceea ce face ca acuratețea unei ecografii să fie într-un anumit procent eronat. (2)

Un alt studiu realizat în 2017, a observat faptul că persoanele care și-au administrat cărbune activat de 3 ori pe zi, 140 de mg, timp de 10 zile, au relatat o reducere a durerilor abdominale cauzate de gazele intestinale în exces. (2)

Reducerea nivelului de LDL-colesterol

Există studii care atestă faptul că ingestia de cărbune activ se poate lega inclusiv de colesterol și de acizii biliari, împiedicând absorbția acestora și depunerea lor în organism. (2)

Alte studii care au avut la bază adminstrarea a 24 g de cărbune activ pentru 4 săptămâni, au observat:

  • reducerea colesterolului rău (LDL-colesterol) cu 25%
  • reducerea colesterolului total cu 25%
  • creșterea colesterolului bun (HDL-colesterol) cu 8% (2)


Ameliorează simptomele sindromului mirosului de pește

Sindromul mirosului de pește sau trimetilaminuria, reprezintă o afecțiune genetică ce constă în acumularea trimetilaminei în organism, compus cu miros asemănător peștelui putrezit. (1)

În urma studiilor realizate s-a observat că suprafața mare de absorbție a cărbunelui activ este foarte utilă în sindromul mirosului de pește, deoarece se poate lega de compuși precum trimetilamina, cu scopul eliminării lor. (1)

Cât de sigură este utilizarea cărbunelui activ?

Este considerat sigur în cele mai multe situații, reacțiile adverse fiind rare, sau în funcție de afecțiunile patologice adiacente. Printre cele mai frecvente reacții adverse se numără vărsăturile.

Academia Americană de Toxicologie Clinică nu recomandă ingestia de cărbune activ pacienților ce suferă de:

  • hemoragii gastro-intestinale
  • blocaje intestinale
  • tulburări de motilitate intestinală gravă (1)


Concluzii

Având în vedere cele menționate, principala utilizare a cărbunelui activ, care este important de reținut, este faptul că se poate ingera în situațiile de urgență din cauza unui supradozaj sau în caz de otrăviri.

Este foarte important de reținut faptul că cărbunele activ prin caracteristicile sale de a reduce absorbția medicamentelor, poate compromite o schemă de tratament. În acest caz, cel mai recomandat este să vă consultați medicul înainte de a lua această decizie.


Data actualizare: 05-09-2022 | creare: 05-09-2022 | Vizite: 828
Bibliografie
1. Ce este cărbunele activat? Beneficii și utilizări, link: https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal
2. Care sunt beneficiile cărbunelui activat?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609
3. Cărbune activat 101: Funcții, Beneficii, Riscuri, De unde să cumpăr, link. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/activated-charcoal-functions-benefits-risks-where-to-buy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cărbune activ poate preveni îngrășarea
  •