Animale de casa pentru prescolari

©

Autor:

Animale de casa pentru prescolari
Prescolarii se indragostesc foarte usor de animale si vor imediat sa le ia acasa, iar la prima vedere un animal de companie pentru copil pare a fi o idee buna - astfel prescolarul va avea un prieten si in acelasi timp va invata o multime de lucruri: sa aiba responsabilitati, sa ofere si sa primeasca dragoste neconditionata, sa-i ingrijeasca pe cei mai slabi si sa isi dea seama ca toate fiintele merita respectul si atentia noastra, indiferent daca sunt sau nu frumoase, istete sau folositoare. Dar avantajele sunt mai evidente - dezavantajele sunt cele care apar de obicei dupa ce faptul este consumat. Din acest motiv este bine sa ne gandim la toate aspectele atunci cand dorim sa aducem in casa un animal de companie.

Ce inseamna de fapt un animal de companie pentru copilul prescolar?

"Mama, putem sa-l luam acasa?" - aceasta este intrebarea de care se tem multi parinti. Insa cum de ce ti-e frica nu scapi, mai bine anticipam - la varsta prescolara copiii sunt suficient de mari pentru a putea a invata cum sa se poarte si cum sa ingrijeasca un animal de companie. Desi copilul prescolar trebuie sa fie responsabil de intretinere, parintii trebuie intotdeauna sa vegheze daca animalul este in siguranta. Abia in jurul varstei de 10 ani copilul va fi capabil sa asigure intretinerea completa unui animal.

• Este copilul pregatit pentru a avea grija de un animal de companie?
Asigurati-va ca responsabilitatile copilului sunt adecvate varstei - prescolarii pot sa se joace si sa mangaie un animal, sa ii ofere mancare si apa, sa ajute la curatarea custii, sa perie blana, sa acorde atentie, afectiune si respect animalului de companie. Invatati-i masurile de siguranta: sa nu mangaie animalul in timp ce mananca, sa se spele pe maini dupa ce s-a jucat, sa lase adultii sa curete reziduurile, sa nu provoace sau sicaneze animalul, sa invete semnalele emise de fiecare animal atunci cand nu ii place cum este tinut sau tratat.

• Intretinerea animalului.
Alegerea unui animal depinde si de stilul de viata al familiei - ganditi-va la cat timp ii veti acorda, cat de activi sunteti, cat spatiu are locuinta dumneavoastra si cati bani sunteti pregatiti sa cheltuiti pentru un animal de casa. Animalele cu blana lunga necesita periaj zilnic, iar firele de par raspandite prin casa pot figreu de curatat. Atunci cand plecati in concediu trebuie sa asigurati un camin pentru animal. Analizati bugetul pentru intretinerea animalelor de companie: cusca, asternut, vase pentru hrana, alimentatie permanenta, jucarii, vizite la medicul veterinar.

• Caine sau pisica?
Pisicile pot fi foarte prietenoase cu copii, insa de multe ori vor sa fie pur si simplu lasate in pace. Pisicile sunt independente si sunt fericite chiar daca sunt lasate mult timp singure, insa cainii sunt complet dependenti de stapan si au nevoie de atentie maxima; alegerea unui caine pentru copii inseamna un angajament permanent din partea stapanului. Poate cel mai iubit de catre copii, cainele are nevoie de plimbari zilnice, trebuie sa fie invatat sa isi faca nevoile afara, este indicat sa fie dresat, poate avea probleme medicale si necesita atentie si afectiune. Asigurati-va ca animalul are un "stapan principal" in familie, de care sa asculte si care sa fie responsabil pentru intretinerea sa - ideal este ca acesta sa fie copilul prescolar. Daca locuiti in apartament de bloc nu luati un caine mare, sau care necesita multa miscare.

• Riscul de alergii.
Exista din ce in ce mai multe persoane alergice la animale, iar cel mai mare risc il prezinta pisicile, deoarece secreta un ulei alergen prin piele, cu care isi intretin blanita. Asigurati-va ca in familie nu exista persoane alergice la animalul pe care doriti sa il achizitionati.

• Durata de viata.
Animalele de companie au o durata de viata destul de mica si cel mai probabil copilul se va confrunta cu pierderea prietenului sau necuvantator. Adevarul este ca moartea animalului drag este la fel de dureroasa pentru copii ca si pentru adulti. In privinta copiilor insa, moartea reprezinta un fenomen necunoscut si ciudat, fiind de datoria parintilor sa le explice ce se intampla. In primul rand, prescolarii trebuie sa stie ca moartea este un fenomen natural si normal pentru toate fiintele vii; copiii inteleg in jurul varstei de 4 ani ca decesul un fenomen universal si ireversibil. Copilul trebuie sa stie ca este normal sa fie trist si chiar sa planga. Incercati sa-l alinati si sa ii aduceti aminte de animalul drag din clipele fericite petrecute impreuna; povestiti despre momentele amuzante. Asigurati-va ca prescolarul intelege ca tristetea este temporara si ca lucrurile trebuie sa revina la normal.

Ce sa alegem?

Criteriile de alegere sunt:
· temperamentul si comportamentul uzual;
· marimea;
· necesitatile de intretinere;
· dieta si problemele de sanatate specifice;
· nevoia de miscare si spatiu;
· atentia pe care o necesita din partea stapanului;
· usurinta de dresare.

Animalele cele mai potrivite pentru prescolari sunt cele mici si cat mai inofensive, precum porcusorii de Guinea, hamsterii, gerbilul, cobaii si pasarile mici precum perusii. Daca va ganditi si la pesti, s-ar putea sa va "pacaliti" - acestia necesita apa permanent oxigenata, ceea ce inseamna investitie intr-o pompa de acvariu, iar cel mai probabil intretinerea si curatarea periodica va fi dificila pentru un copil prescolar, deci va cadea tot in sarcina parintilor. In privinta iepurilor, acestia pot deveni agresivi si sunt de obicei activi noaptea si dimineata - atunci cand copiii dorm sau sunt la gradinita.

Desi animalele mici necesita intretinere minima, dezavantajul la este faptul ca interactiunea si potrivirea temperamentala cu copiii sunt aproape inexistente. Nu la fel se intampla in cazul cainilor sau pisicilor; daca alegeti un caine, rasele cele mai indicate sunt cocker spaniel, retriever auriu, marele danez, labrador, mops chinezesc, ogar Whippet, iar daca va doriti o pisica alegeti rasele Abisiniana, birmaneza, persana, Ragdoll, Somali, Manx sau "exotic shorthair" cu parul scurt.

Animalele care pot raspandi boli si care sunt total neindicate unei familii cu un copil prescolar sunt: dihorii, testoasele, iguanele si alte reptile, papagalii mari si animalele salbatice sau periculoase.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 14-01-2010 | Vizite: 3600
Bibliografie
1. Animalele de companie si prescolarii, link:
https://www.drspock.com/article/0,1510,5151,00.html

2. Alegerea unui animal de casa pentru prescolari, link:
https://www.parentmap.com/content/view/148/462/

3. Topul animalelor potrivite pentru un prescolar, link:
https://parenting.kaboose.com/family-dynamics/pets/top-pets-for-kids.html

4. Animalul de companie pentru copilul tau, link:
https://www.uwex.edu/ces/flp/pp/pdf/pet.pdf

5. Cum pregatesti copilul pentru moartea animalului preferat?, link:
https://www.christianitytoday.com/momsense/2007/mayjun/11.13.html

6. Ingrijirea unui animal de casa, link:
https://www.kidspot.com.au/Preschool-Play-Owning-a-pet+50+31+article.htm

7. Animale de companie potrivite pentru copii, link:
https://www.kidspot.com.au/Preschool-Play-Kid-friendly-pet-choices+197+31+article.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: